Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co by się pozbyć tego brązowego nalotu i mieć ładny biały piasek, a nie brązowy 

O ile na kamieniach jest spoko, to na roślinkach mi się nie podoba.

2017-01-04 15.04.54.jpg2017-01-04 15.05.20.jpg2017-01-04 15.05.29.jpg

Opublikowano

Od kiedy to RO (reverse osmosis) jest dla Malawi? Ostatnio sprawdzalem Malawi potrzebuja dosc twardej wody bogatej w mineraly. Stad produkty takie jak seachem Malawi buffer czy seachem cichlid lake salt.

Potrzebujesz nie RO a HMO (hm od heavy metals) do pozbycia się metali ciezkich, chloru itd, a nie mineralow. Jesli chcesz się pozbyc krzemianow, po prostu dodaj korpus z rowaphos jak już wspomnialem wczesniej i po sprawie.

Opublikowano

okrzemki z czasem zejdą same. Mi wyszły po 2-3 miesiącacach od założenia nowego zbiornika. Miałem wszystko rude - kamienie, piasek, szyby, itd. Wcześniej dolewałem atramentu, ale to nic nie pomagało, też myślałem o mediach filtrujących. Z testów wychodziło mi, że SiO2 jest grubo poza skalą na teście. Kupiłem kilka helmetów, które je zjadły i więcej się nie pojawiły (te okrzemki :-))

Opublikowano

Chyba Ci się Malawi z Tanganiką pomyliło... W naszym jeziorze jest dość miękka woda. Co nie znaczy, że wody po RO nie trzeba by preparować właśnie wspomnianymi solami.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
42 minutes ago, marek_z_81 said:

Walka z wiatrakami. Nie te to będą inne glony. Taniej wyjdzie Helmet Military ;)

łazi po akwa 5 sztuk.

38 minutes ago, Paulstick said:

Od kiedy to RO (reverse osmosis) jest dla Malawi? Ostatnio sprawdzalem Malawi potrzebuja dosc twardej wody bogatej w mineraly. Stad produkty takie jak seachem Malawi buffer czy seachem cichlid lake salt.

Potrzebujesz nie RO a HMO (hm od heavy metals) do pozbycia się metali ciezkich, chloru itd, a nie mineralow. Jesli chcesz się pozbyc krzemianow, po prostu dodaj korpus z rowaphos jak już wspomnialem wczesniej i po sprawie.

hmm.. korpus też jest jakimś pomysłem :D może udało by się go jakoś wpiąć do unimaxa...

27 minutes ago, wojtekr said:

okrzemki z czasem zejdą same. Mi wyszły po 2-3 miesiącacach od założenia nowego zbiornika. Miałem wszystko rude - kamienie, piasek, szyby, itd. Wcześniej dolewałem atramentu, ale to nic nie pomagało, też myślałem o mediach filtrujących. Z testów wychodziło mi, że SiO2 jest grubo poza skalą na teście. Kupiłem kilka helmetów, które je zjadły i więcej się nie pojawiły (te okrzemki :-))

nie zejdą, przerabiałem ten temat w KRK. W kranówie SIO2 ponad skale testu jbl..

ile ludzi tyle pomysłów ... już mnie głowa boli od czytania :P:P:D 

Opublikowano
5 minut temu, acid napisał:

łazi po akwa 5 sztuk.

....na takie akwa jakie masz pięć szt. Helmetów to mało. Włóż z 10 sztuk i to małych aby były głodne. Zapomnisz o okrzemkach. Oczywiście one usuną tylko skutek a nie przyczynę ale  wyczyszczą Ci wszystko. Ale jeżeli chcesz okrzemki na kamieniach to zapomnij o Helmetach bo wyczyszczą Ci je do "białości".

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, AndrzejWalb napisał:

....na takie akwa jakie masz pięć szt. Helmetów to mało. Włóż z 10 sztuk i to małych aby były głodne. Zapomnisz o okrzemkach. Oczywiście one usuną tylko skutek a nie przyczynę ale  wyczyszczą Ci wszystko. Ale jeżeli chcesz okrzemki na kamieniach to zapomnij o Helmetach bo wyczyszczą Ci je do "białości".

nie to, że chce tylko mi nie przeszkadzają. I problem taki, że kamienie będą białe a na liściach dalej syf... tak miałem na poprzedniej lokalizacji, zatem chce się zpobyć przyczyny :D

..usunąłem Ci dubla.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Helmety nie wchodzą na rośliny !!!

Wszystkie granulki i płyny na redukcję Phos częściowo zmniejszają też SiO2 ale tylko częściowo.

Te specjalne tylko do usuwania SiO2 np

http://www.rybarium.pl/media/products/9c6f8213db59c8d8334bf420bb98ab33/images/thumbnail/big_08417_sera-marin-silicate-clear_500g_dusf_1_.jpg?lm=1413582641

u nas przy systemie podmian wody 20% / co tydzień starczają na chwilę a są bardzo drogie

W wodzie kranowej mamy poziomy SiO2 30-60mg/l  i żaden z nich nie usuwa SiO2 a tylko przez tydzień nieco zmniejsza poziom .

Przy podmiance 10% wody dolewasz tyle krzemionki SiO2 co ci przez tydzień zmniejszył ten wkład.

Bez wprowadzenia Purolite lub TMBT i przejściu na 1-2 miesięczne podmiany po 10% wody nic nie zwojujesz z SiO2 tymi usuwaczami.

Zywice jonowymienne do pełnej demineralizacji wody usuwają ale taka w korpusie liniowym puszcza krzemionkę już po kilkunastu litrach.

Poziom przy którym okrzemki odpuszczą to jest - 0,2ppm SiO2 i tyle zaleca literatura akwarystyczna dla wody słodkiej.

Woda po taniej membranie RO ma nadal 0,6-0,8ppm SiO2 więc musi dodatkowo przejść przez RO/DI czyli dodatkowy korpus z żywicą do pełnej demineralizacji wody np MB400 . wtedy ma 0,1ppm i okrzemki odpuszczą ale i tak walczą do końca  z zielonymi.

Trudno to robić jak w baniaku 400l wody i cała na raz musi być wymieniona na taką RO/DI

Jechałem tak przez 2 lata i faktycznie nigdy okrzemka nie było ale jak zbiornik ogarnęły zielenice i krasnorosty to nawet po powrocie do kranówy okrzemki już nie powróciły.

Czasami więc nawet te Helmety pomagają ale nie ma reguły.

Opublikowano (edytowane)

@deccorativo dobrze rozumiem, po prostu dolewanie RO/DI nie pomoże, trzeba by cała wodę na raz podmienić w akwarium? I czy w takim razie jest jakieś rozwiązanie w sensownych pieniądzach RO/DI... myslę, że byłbym w stanie przełknać wydatek 200-400 zł, 1300 na NF400 trochę za dużo :D 

Heh no i oczywiście, zakładam, że jak pozbedę się tych brązowych to pojawia się zielone :D zobaczymy 

Edytowane przez acid