Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, py1szczak2 napisał:

Czy przy działaniu tego specyfiku, wtrąca się osad taki jak po aplikacji atramentu ?

Nawet kolor ma "atramentowy"  po efektach wizualnych bardzo podobny w działaniu. Tzn od razu po wlaniu wytrąca osad który zbiera gąbka w mechaniku  i po 24h woda-próżnia.

Czy to ten sam produkt - nie sądzę bo to chemiczne polimery koagulujące a "atrament" to podobno naturalny ekstrakt z "czegoś co robi przyroda" ale też poza wytrącaniem PO4 i SiO2 klaruje wodę wspaniale.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Sprawdzę u siebie jak działa. Filtrację mam oparta jedynie na gąbce 45 i ceramice. 

Edit:

Po dwóch dawkach moge powiedzieć, że jakieść astronomicznej poprawy nie widzę. Być może to przez, to że szybę boczną mam również z czarnym PVC. Na pewno brak mi dokłądniejszej filtracji mechanicznej, bo jednak jakieś pojedyńcze farfocle latają ;)

Edytowane przez bobanr
Opublikowano

Moim zdaniem dowiesz się tylko czy jest róznica między tylko Akwesan a Akwesan+ML Clarifier.

Więc nic nie będziesz wiedział. Za któtki okres tego testu Akwesanu chyba że już widzisz wszystkie plusy dodatnie i plusy ujemne tego preparatu bakteryjno-pożywkowego z chemią.

Może jednak skończ ten Akwesan tak przez 2-3 miesiące a po miesiącu jak biologia powróci do stanu przedakwesanowego dopiero stosuj clarifier - tak uważam.

Chyba że już możesz podać jednoznaczne wnioski  z tej łyżeczki Saliferta codziennie Akwesanu.

Mój pierwszy wniosek jest wtedy taki - troszku upierdliwe te stosowanie szczególnie jak ktoś pracuje, wyjeżdza, baniak stoi w firmie.

Opublikowano
11 godzin temu, mareckee napisał:

A jak ten clarifier ma się do parametrów wody? Nie chwieje biologią, twardością i ph?

Więcej zaufania mareckee do amerykańskiej akwarystyki.

Microbe Lift to nie jest firma krzak, nie pytaj z wątpliwością o oczywistą oczywistość.

Co innego firma co od 30 lat produkuje testy kropelkowe i wie że niektóre żle mierzą i nic nie robi poza kasą.;)

Opublikowano
7 godzin temu, deccorativo napisał:

Więcej zaufania mareckee do amerykańskiej akwarystyki

Dzięki za odpowiedź. Póki co wodę mam przyjemną tylko drażni mnie film bakteryjny. Czy na to też pomaga? Bo mam zamówiony skimmer i nie wiem czy go moczyć czy lepiej kapnąć troszkę tego cuda