Skocz do zawartości

co to za glon i jak z nim walczyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie , mianowicie co to za glon u jak się go pozbyć . Regularnie po wyczyszczeniu calego akwarium i wszystkich kamieni, po tygodniu znowu się on pojawia. Ktoś ma jakiś pomysł?

WP_20161221_11_23_38_Pro_LI.jpg

WP_20161221_11_23_31_Pro_LI.jpg

Opublikowano (edytowane)

Straszne masz sinice aż ci gazują  - sorki Darku razem pisaliśmy.

Brak właściwych proporcji pomiędzy NO3 a PO4 jeśli to dojrzałe akwarium.

Musisz podać wszystkie parametry wody i co świeci, ile, co pływa jak dawno baniak filtracja - nawożenie?

nie wiem nic więcej poza tym że wyjątkowo dorodne cyjanobakterie masz kolego.

Przykro mi ale to nie są glony. Tu cyjanobakterie zwane sinicami i te  mogą być trujące.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

Ciuuuups, takich to ja jeszcze nie widziałem :o

30 minut temu, major160 napisał:

Regularnie po wyczyszczeniu calego akwarium

Jeszcze mam pytanie, co przez to rozumiesz...? Czy wymieniasz całą wodę?

17 minut temu, deccorativo napisał:

Musisz podać wszystkie parametry wody i co świeci, ile, co pływa jak dawno baniak filtracja - nawożenie?

Dokładnie jak napisał Henryk. Inaczej ciężko będzie pomóc.

Opublikowano

powiem tak jestem zielony w tym temacie. Akwarium odziedziczyłem po kimś. Na chwilę obecną jest tam tylko jedna rybka . Parametrów wody niestety nie znam , oświetlenie to dwie lampy opribreptile t8 18 w . Jeżeli chodzi o wymianę wody to wymieniłem całą. Z tego co pamiętam poprzedni właściciel cały czas miał ten problem .

Opublikowano (edytowane)

Rybę w takim razie jak najszybciej komuś oddaj bo nic dobrego jej nie wróżę w takich warunkach.

Skoro poprzedni właściciel ciągle miał ten problem to proponuję zrobić solidny restart zbiornika, czyli...

Wylewasz całą wodę, wyjmujesz kamienie, wysypujesz piach, czyścisz dokładnie szkło i filtr/y. Kupujesz media filtracyjne, urządzasz po swojemu i startujesz od zera.

Przeczytaj dokładnie :

I w razie czego pytaj (ale proponuję stworzyć już wtedy temat w dziale "podstawy" ;))

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Major Łódz ma najlepszą wodę w całej Polsce to jak ty wyhodowałeś  takie sinice?.:D

Jeśli to na prawdę jest woda z Łodzi a nie jakaś miejscowość koło Łodzi tak z 50km.

Jak poradził Matik czytaj , czytaj i jeśli zawitałeś do nas po pomoc to dobrze trafiłeś.

Ja raczej skieruję cię nie do FAQ ale tu gdzie znajdziesz to co cię boli.

Kliknij na Szukaj w prawym górnym rogu otworzy ci się dodatkowe menu - kliknij na tematy a potem wpisz słowa " glony , sinice"

i wyszukaj interesujące cie tematy dotyczące sinic - masz tego na tydzień czytania bez odpoczynku.

Zanim przejdziesz do wywalenia wszystkiego i zaczynania zupełnie od zera - najpierw spróbowałbym powalczyć z tym co jest.

Miał poprzedni właściciel i ty masz więc nie ma pewności że restart cokolwiek zmieni. Trzeba odszukać przyczynę sinic.

Trudno jedna ryba może paść albo i nie :D

Jak poczytasz to się zdeklaruj którą ścieżką idziesz  - czy restart czy najpierw próba naprawy problemu.

Zaznaczę że to biologia i żadna metoda nie daje 100% pewności i  łatwo nie będzie o czym już się przekonał poprzedni właściciel baniaczka. Pewno znudziła mu się walka i sprzedał tobie problem wraz z baniakiem.

Opublikowano

Przy takich sinicach i pustym zbiorniku to szkoda czasu na zabawę w zwalczanie. Zawartość zbiornika wywalić. Umyć i porządnie odkazić zbiornik i wszystkie sprzęty. Nowy piach, kamienie i wkłady do filtrów i start wszystkiego od początku według wskazówek z forum i będzie dobrze.

Opublikowano

Hmmm, a ja przedstawię moją historię :D

W zeszłym roku dokładnie w lipcu zalałem swój baniaczek, miał byś roślinny :D Oświetlenie 2x54W Silvania Grolux świetlóki, zbiornik 120x40x50.

Przez pierwsze 2 miesiące wszystko było OK, roślinki rosły jak szalone i żadnych problemów.

Ale później, coś się zaczęło. Coraz to więcej glonów, głównie sinic. Aż w końcu opanowały cały zbiornik, po tygodniu miałem ich nieco mniej niż major160.

I wtedy szukałem przyczyn w stosunku Azotu do fosforu, ale testy pokazywały jego odpowiedni stosunek, dodawałem nawozy do wyrównania parametrów.

Próbowałem wszystkich środków, eksperymentalnych i co tylko miałem pod ręką i nie poradziłem sobie z nimi :/

Ale dzięki temu mam teraz baniaczek z biotopem Malawi i jestem zadowolony :D

I podsumowując w swoim przypadku stawiam na oświetlenie, po prostu nie wiem, może jakieś świetlówki mają takie widmo, bądź nie wiem co, że Cyjanobakterie e rozwijają się jak szalone i nie da się ich rady powstrzymać? :o

Spróbuj przyciemnić zbiornik na jakiś tydzień, wyłącz oświetlenie, a przed zakryciem wyciągnij wszystkie glony, ile tylko dasz radę. Później przez jakiś czas będziesz miał spokój :)

Opublikowano
23 minutes ago, darkon said:

Przy takich sinicach i pustym zbiorniku to szkoda czasu na zabawę w zwalczanie. Zawartość zbiornika wywalić. Umyć i porządnie odkazić zbiornik i wszystkie sprzęty. Nowy piach, kamienie i wkłady do filtrów i start wszystkiego od początku według wskazówek z forum i będzie dobrze.

Podpisuje się pod ta porada. Nie trzeba nie wiadomo jakich skomplikowanych sposobow uzywac do dezynfekcji, zapomnij o wrzatkach  czy innych takich. Wyczysc wszystko pozadnie, po czym spryskaj 10% roztworem wybielacza pozadnie. Zostaw to na 20-30 minut, po czym splucz woda z kranu i po sprawie.