Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Xero1982 napisał:

Czy to są dobre parametry? Kiedy należy je powtórzyć?

To są wyniki świadczące że rozpoczyna ci się proces nitryfikacji czyli dojrzewania akwarium , ale wiedząc że minęło już od startu 3 a może i 4 tygodnie to nic nowego.

Natomiast ponieważ tam w 240l pływają tylko dwie rybki to one dają tak maleńko amoniaku że jeszcze przez następne 4 tygodnie nie będzie wyrażnych wzrostów na pomiarach które pozwolą powiedzieć że akwarium dojrzałe i można wpuścić ryby.

Więc w tym stanie ponowne pomiary za 2-3 tygodnie aż wyrażnie NO3 dojdzie do 20ppm a na razie to masz wzrost  w tempie 1-2ppm/na 3 tygodnie.

Najpierw słuchałaś się zoologa , potem aquaela a teraz chcesz rady nie wiem czy mojej czy Darka.

Zawsze powtarzam by nic nie dokładać ani nie ujmować czy grzebać w startującej biologii poza wyjątkami. Miałaś wystarczającą ilość ceramiki na 240l baniak w tym Turbo.

Aktualnie nie znam stanu faktycznego a w szczególności  czy:

Uruchomiłaś ten kubeł i co w nim faktycznie zostało włożone a co usunięte?

Co zrobiłaś z ceramiką która była w ilości ok 0,5l w AqC2Turbo ? i na której opierała się cała biologia startu przez te tygodnie.

Opublikowano

W filtrze miałam starą ceramikę z poprzedniego akwarium. Ten zewnętrzny filtr załączyłem z tym co był oryginalnie czyli ceramika 600 (ta najmniejsza ilośc porów), zeolit, wata i gąbka, ponieważ nie bardzo wiem co z tym mam zrobić. W Akwarium kilka dni temu przemieszalam całe podłoże, bo wcześniej nie dałam styropianu. już sama czuję, ze za duzo mieszam i jeśli tylko jeszcze raz krok po kroku powiesz mi co mam wyrzucić a co dokupić i włożyć to tak zrobię. Mam tez nowy zakupiony wcześniej koral kruszony bardzo porowaty, ale go nie wkładałam do akwarium. Filtr zewnętrzny dokupiłam po poczytaniu forum o filtrach gdzie mocno krytykowano filtry wewnętrzne?Zwłaszcza ze na tym tylko filtrze miałam ogromny problem z utrzymaniem akwarium z gupiki, zdychały w trybie expresowym?Czyli co ostatecznie zostawić w filtrze wew Aquael turbo 2000 a co w Unimax 250?

Z zasiedleniem pyszczakami nie spieszy mi się, ponieważ przez najbliższy miesiąc więcej mnie nie będzie w domu niż będę, dlatego tez nie zostawię rybek w samopas?Powiedz co mam zrobić a już będę się grzecznie słuchać?

Stara ceramika wciąż jest w starym filtrze, a ten filtr cały czas pracuje w akarium. Nowy podłączyłam dziś w nocy. 

Opublikowano (edytowane)

W kubełku w górnym koszyku możesz zostawić gąbkę (ew pusty) a w następnym ceramikę. Tak jak wcześniej pisano pół litra złoża wystarczy - czyli to co dali w zestawie lub lepiej ta co jest w starym filtrze. Na wlot - zasys kubełka gąbka jako prefiltr by gówienka nie zanieczyszczały kubełka.

Na aquael turbo tylko gąbka.

Nie polecam gąbek firmy aquael. U mnie były około miesiąca i efekt ich pracy był fatalny. Zmieniłem na gąbki firmy atman i biologia hula wg podręcznika :)

Jako prefiltr zastosowałem rozmiar 5, a do mechanika rozmiar 4.

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

Tylko przy zakupie poczytaj sobie o ich wymiarach. Bo ta w rozmiarze 5 jest dosyć spora i wypada je przymaskować jakimś czymś fajnym, bo inaczej zieleń strasznie daje po oczach :D

Opublikowano

Ok, dziekuję bardzo, będę się trzymać zaleceń i wybierać "właściwe tory" ?Bardzo dziękuję za pomoc i lecę działać z filtrem?Za 2-3 tyg spr wartości N?Podzielę dię wynikami?

Opublikowano

Aniu - proszę bardzo dokładnie wyjaśnić tą kwestię poniżej - ile tego było w ml z jak dużego akwarium pochodziło i ile tam wtedy pływało ryb i jakich i gdzie to teraz siedzi. Czy ta stara ceramika z poprzedniego akwarium siedzi w tym turbo - bo się pogubiłem zupełnie. Czy też leżała sucha jakiś czas - wszystko co napiszesz ma znaczenie.

13 godzin temu, Xero1982 napisał:

W filtrze miałam starą ceramikę z poprzedniego akwarium. Ten zewnętrzny filtr załączyłem z tym co był oryginalnie czyli ceramika 600 (ta najmniejsza ilośc porów)

zrób zdjęcie tej gorszej z większą ilością porów i wklej.

Dziewczyno NIGDY NIE MIESZAMY PIASKU W STARTUJĄCYM BANIAKU NAWET JAK NIE MA POD SPODEM NIC BO TO JEST NA 1CM NA WIERZCHU DOSKONAŁE ZŁOŻE BIOLOGICZNE - TERAZ TO ZOSTAŁO POD SPODEM I NIE DZIAŁA.

WSZYSTKIE OPERACJE PORZĄDKOWE WYKONUJEMY PO ZAKOŃCZENIU DOJRZEWANIA A NAJLEPIEJ 1-2 MCACH OD WPUSZCZENIA RYB.