Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasadę naczyń połączonych to ja znam, chodzi o to, że pompy mają coś takiego jak "minimalne ciśnienie napływu" i dla wody zimnej najczęściej wynosi ono 0,05 bar czyli jakieś 0,5 m słupa wody. Zastanawia mnie czy nie odnosi się to też do kubełków w których wirnik pracuje na wylocie z filtra, czyli pcha wodę w górę.  

Opublikowano

No rzeczywiście może być problem z pracą filtrów w takiej pozycji...

Nie bez powodu producenci sugerują ustawienie sprzętu pod akwarium, a nie na jego wysokości.

Opublikowano (edytowane)

W instrukcji od Fluvali seri  106/206/306/406 jest napisane: "Filtr musi być zawsze ustawiony poniżej akwarium"

Edytowane przez darkon
Opublikowano

Super ! Dzięki za wszystkie odpowiedzi ! Właśnie tyle chciałem się dowiedzieć.  

Siatki szukałem już w dwóch sklepach. Obi i praktiker i nie było.  Chyba musze podjechać do jakiegoś bardziej "lokalnego" sklepu.

Filtr już był na tej wysokości stawiany i wszystko działało super.

Wszystkiego się dowiedziałem. Kupuje 2000L/h . Dziękuję i temat do zamknięcia ;)

Opublikowano

Parę lat temu miałem filtr kubełkowy Eheim 2211, który stał obok akwarium o poj. 126l na tej samej wysokości i działał bez zarzutu przez wiele miesięcy.

Nie wiem jak sprawdzą się filtry kubełkowe z przyłączem wody na pokrywie (od góry) ale Ehejm Classic ma wlot przy dnie kubełka a to też może mieć wpływ na jego pracę w taki ustawieniu.