Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadaczy kaseciaków na pompach Jebao lub innych o wydajności 4000l lub więcej.

Zastanawiałem się nad zakupem nowej mocniejszej pompy do mojego kaseciaka aby poprawić siłę zasysu ale raz że to wydatek około 300zł a dwa czy przy takiej pompie nie macie problemu ze zbyt niskim poziomem wody w komorze pompy? Sam mam kaseciak ale na pompie 2000l i jestem zadowolony z jakości wody ale po 2 tygodniach moja pompa już siorbie i muszę czyścic gąbkę. Nawet po wyczyszczeniu poziom nie jest zbyt wysoki tak więc zastanawiam się czy takich mocnych pompach nie macie problemu z siorbaniem ewentualnie co zrobiliście aby zapobiec szybkiemu obniżaniu się poziomu w komorze pompy?

Jak oceniacie te pompy z perspektywy czasu?

Hałas, wibracje, itd.

Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś, że nie potrzebujesz mocniejszej pompy :) 

Przyczyn siorbania może być wiele, najprawdopodobniej konstrukcja kasety i wielkość przepływu. Możesz opisać jakie masz otwory i jakie ich wielkości, jaki wymiar kasety oraz ile złoża i jak jest umieszczone, postaram się pomóc, ale muszę mieć troszkę danych wejściowych :).

Opublikowano
11 godzin temu, Darek73 napisał:

Sam mam kaseciak ale na pompie 2000l i jestem zadowolony z jakości wody ale po 2 tygodniach moja pompa już siorbie i muszę czyścic gąbkę.

To bardzo dobrze że siorbie bo budzi akwarystę by gąbkę wypłukał z g.. które tam siedzi od 2 tygodni i gnije psując wodę, podnosząc NO2 i NO3 , PO4  humus z DOC i wszelkie patogeny jakie się ze zgnilizny g.. robią..

W zasadzie pompa powinna ci siorbać po tygodniu bo płukać gąbkę w kaseciaku powinieneś co tydzień.;)

G.. nie zamiatamy pod dywan tylko usuwamy poza system wody w akwarium , a ponieważ w kasecie wyjęcie gąbki i wypłukanie jej nie grozi niczym podobnym jak np w kuble to nic nie zmieniaj ewentualnie Purolite dołóż by podmianki wody zmniejszyć.

Jak dasz większą pompę a taką samą gąbkę jak masz teraz to ona szybciej się zapcha niż przy słabszej pompie - chyba to jasne więcej wody brudnej przez nią przepływać będzie.

Opublikowano

Wyrobieniem się uszczelki, złamaniem jakiegoś plastiku czyli generalnie cieknięciem przy zbyt częstym otwieraniu.
Pytasz Andrzeju jak byś nie wiedział :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
1 minutę temu, spiochu napisał:

Wyrobieniem się uszczelki, złamaniem jakiegoś plastiku czyli generalnie cieknięciem przy zbyt częstym otwieraniu.

Piotrze..rzadziej otwieram kubeł jak  właściciel kaseciaka wyjmuje gąbkę:) Ale każda argumentacja jest dobra.

Opublikowano

Prawie po 10 latach kubla nic z tych rzeczy nie zauważyłem więc i ja też nie wiem o tych usterkach ... dodam że w domu mam dwa, a w pracy 4 kubly... 

Zapomniałem o kubelku z 2003  roku który wciąż chodzi... 

Opublikowano

Otwieracie je raz w tygodniu, żeby przepłukać? Bo w tym kontekście była wypowiedź decco - płukania gąbki raz w tygodniu.
Wiadomo, że kubeł otwierany raz na pół roku wytrzyma dłuuugo. :)
Poza tym są kubły i kubły. Nie pamiętam przy którym to zalecane jest mieć np. zaworki na zapas bo lubią sobie ciec...

Wysłane z telefonu

Opublikowano
20 godzin temu, AndrzejWalb napisał:

..a czym grozi w kuble?

Najlepsze w tym jest to że sam moderator by mnie dokuczyć otworzył worek z OT zadając pytanie o kubły - jakby sam nie wiedział co będzie z kubłem otwieranym co tydzień.

Przypominam moderatorowi że ten temat dotyczy kaseciaka z pompami 4000l/h a nie kubłów.

Może się więc wykazać usuwając swój wpis i następne łącznie z tym co właśnie piszę - jako zwykłe OT

Dzięki Piotrze za próbę wyjaśnienia doświadczonym kolegom tego co jasne jak słońce.

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Najlepsze w tym jest to że sam moderator by mnie dokuczyć otworzył worek z OT zadając pytanie o kubły - jakby sam nie wiedział co będzie z kubłem otwieranym co tydzień.

Deccorativo.....bądź merytoryczny. Nie mam zamiaru Tobie dokuczyć tylko zareagowałem na Twoje stwierdzenie w temacie o kaseciaku ale dotyczące kubełka o którym to Ty wspomniałeś dlatego miałem prawo zadać to pytanie. Odnosząc się do zacytowanej odpowiedzi  kubeł ma tę przewagę nad kaseciakiem ,że nie otwierasz go co tydzień.

Ale w związku z tym ,że nie potrafisz udzielić odpowiedzi zgadzam się z Tobą w jednym: kończymy OT