Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejne testy z dzisiejszego poranka:

10.12.2016:

Nh4 - 0.6

NO2 - 0.05

NO3 - 10

Nic się praktycznie nie zmieniło więc cierpliwie czekam dalej.

Opublikowano

Cierpliwości kolego... :) nie minęły dwa tygodnie, a Ty już się smucisz, poczekaj trochę, niedługo NH4 powinno spaść, wtedy NO2 lekko drgnie do góry i wtedy już tylko czekać na jego spadek i skok NO3.

Opublikowano

No dobra, do świąt nie zdążysz, ale coś tam ruszyło...

Nie wiem co to się ostatnio dzieje, ale jesteś kolejnym forumowiczem mającym problem ze startem...

Może jednak ta cudowna metoda na WA nie jest taka do końca cudowna...?

Opublikowano
59 minut temu, MatiK napisał:

Może jednak ta cudowna metoda na WA nie jest taka do końca cudowna...?

Metoda jest w porządku, tylko wszyscy wymagają od niej cudów. To nic innego jak stare metody na mocz czy kawałek mięska w baniaku, tylko tu nie trzeba czekać na pojawienie się amoniaku, bo mamy go od razu i to w wiadomej ilości jeśli postępujemy wg zaleceń co do ilości WA na 100l wody. Może trzeba tylko zrezygnować z pozostałych "cudownych" uzdatniaczy wody i pozostać tylko na przepuszczaniu wody przez węgiel aktywny i podawaniu porządnych sprawdzonych bakterii PB. Czas, cierpliwość i łapy precz od baniaka w czasie dojrzewania i nie ma problemów ze startem. W ostatnim czasie startowałem kilkanaście baniaków znajomym na WA mierząc jedynie NO2 i nie było żadnych niespodzianek, ale od początku do końca cyklu tylko ja otwierałem pokrywy zbiorników. A i ważna sprawa, we wszystkich kubłach było 2 x 1 l dobrej, różnej marki ceramiki. Bakterie mogły nie czytać opisu producenta, o wspaniałej powierzchni złoża. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Żeby nie było żadnych wątpliwości. Ja żadnych uzdatniaczy nie lałem, staram się wszystko robić zgodnie z szablonem na WA i ręce także trzymam z dala od baniaka. Wydaje mi się że problemem może być turbo kaseta która nie wymusza pełnego przepływu wody przez matrixa (leży tam 1l). Trochu smutno patrzeć w pusty baniak ale czekam cierpliwie aż coś ruszy.