Skocz do zawartości

240l Start akwarium (przygotowania)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tlumik ladne wykonanie, widze jeden problem z ustawianiem cyrkulacji. Osobiscie nie podoba mi sie to w akwarium. No chyba ze zbiornik z karpiami na swieta

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

To tylko wylot on nie będzie służył jako cyrkulacja w akwarium,zależało mi na swobodnym wyplywie wody z filtra bez żadnych zwezek :-)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ok. Ale uwierz bedzie mial wplyw na cyrkulacje.
Jak juz tak bardzo chcesz taki tlumik to zrob wylot na pcv, i jak juz poustawiasz wszystko do cyrkulacji to wtedy wykonasz rurke od ferrarki

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
11 minut temu, Marek&Budny napisał:

Akwarium wystartowane,rzeczywiscie te kamienie nie podobaja mi się :/ chyba bedzie zmiana niedługo

Witaj.

Póki akwarium jest dopiero świeżo co zalane to od razu pomyśl o zmianie kamieni,unikniesz w ten sposób późniejszych komplikacji...

Ps.Wybieraj kamienie kształtem oraz kolorystyką podobne do tła ;) 

Powodzenia :)   

Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

Witaj.

Póki akwarium jest dopiero świeżo co zalane to od razu pomyśl o zmianie kamieni,unikniesz w ten sposób późniejszych komplikacji...

Ps.Wybieraj kamienie kształtem oraz kolorystyką podobne do tła ;) 

Powodzenia :)   

Myślałem o zmianie po zakończeniu dojrzewania,tak na szybko nie mam skąd wziąć serpentynitu :/  

Opublikowano
36 minut temu, Marek&Budny napisał:

Akwarium wystartowane

Co to u ciebie znaczy Marku ??

Czyżby tylko nalanie wody - włączenie oświetlenia i filtracji kubłowej łącznie z bąbelkami?

Opublikowano

To i ja dołoże swoje..... co tam bedzie ruszalo tafla wody ? bo ta rura tak jakos dziwnie skierowana ? pomysl nad jakims falownikiem/cyrkulatorem 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, deccorativo napisał:

Czyżby tylko nalanie wody - włączenie oświetlenia i filtracji kubłowej łącznie z bąbelkami?

No nie  tylko :)  Dolewane były bakterie,wpusciłem również jedną molinezję którą wziąłem od znajomego żeby tam troszke nieczystosci wprowadzic jako pożywka dla bakterii.No i kontrola No2-No3 Ph Tyle udało mi się wyczytac co można zrobic żeby ta biologia wystartowała

11 minut temu, Mrbestia napisał:

To i ja dołoże swoje..... co tam bedzie ruszalo tafla wody ? bo ta rura tak jakos dziwnie skierowana ? pomysl nad jakims falownikiem/cyrkulatorem 

Narazie taflą rusza Aquael circulator 500l/h,jutro mam już otrzymać Sunsun Wavemaker JVP201B,a  póki co ten mały musi ruszać ponieważ mój stary JVP 102 nie ruszył. A ta rura tylko pełni rolę swobodnego wylotu z filtra bez dodatkowych funkcji :)

Edytowane przez Marek&Budny
Opublikowano
Godzinę temu, Marek&Budny napisał:
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

No nie  tylko :)  Dolewane były bakterie,wpusciłem również jedną molinezję którą wziąłem od znajomego żeby tam troszke nieczystosci wprowadzic jako pożywka dla bakterii.No i kontrola No2-No3 Ph Tyle udało mi się wyczytac co można zrobic żeby ta biologia wystartowała

Czyli jednym słowem męczysz rybkę?!

Wyłów ją i oddaj znajomemu, żeby miała dobre warunki do życia, bo w przeciwnym wypadku najprawdopodobniej zdechnie :/ . Stosuj się do szablonu startu, który napisał Deccorativo i będzie ok. Możesz od znajomych wziąć trochę złoża biologicznego, to na pewno przyspieszy start :)