Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, deccorativo napisał:

To ty wiesz co to jest u ciebie ceramika i co to zelot ja nie wiem - ja znam zeolit a ceramikę kojarzę z takimi rurkami ceramicznymi.

Cenne dla biologii są te kulki MicroMec jeśli masz słoik po ogórkach 1litr to wsyp i zmierz ile ich masz - jak pisałem 0,5l Micromeca wystarcza na 400l baniak bo on ma 2x większą powierzchnię niż Matrix którego producent poleca 0,5l na 200l baniak.

Każdy smartfon raczej już ma aparat więc nie ma problemu tylko pstryknąć trzeba by wyjaśnić.

Zostawiasz gąbki na górze i Micromec a reszztę pokaż co to jest.

Kupiłeś ten HW więc po ptokach - podłącz i zobacz ile ten filtr daje - unieś powrót wody do góry i nalej do butelki pet 2l mierząc czas i przelicz na l/h - wtedy będziemy coś konkretnego wiedzieli - z opisu brakuje ci cyrkulacji a z filtracją to dopiero jak podasz pomiar.

Witam więc tak ten HW jeszcze nie doszedł.Co do JBL to kupiłem go w zestawie z akwarium po rocznym używaniu.Gościu doradził mi żebym wyciągną te kulki i zasypał go ceramiką i zeolitem (było już trochę zeolitu tylko dosypałem) Teraz jest w nim bio ceramika widoczna na zdjęciu nieałe 2l w dwóch dolnych koszach,w trzecim jest zeolit też na zdjęciu niecały kilo i na górze oryginalny prefiltr

Tych kulek mam 1l

Czy jeżeli mam zostawić tylko te kulki czy narazie nie zostawić w jednym koszu tej ceramiki ? bo co z biologią?

A potem co w te puste polecasz kolego?

Dzisiaj jeszcze udało mi się odkupić od kolegi za śmieszne pieniądze filtr Tetratec ex 1200 większa wydajność od JBL e901 tylko okazało się że nie mieści mi się do szafki :(

20161130_205215[1].jpg20161130_205146[1].jpga20161130_205303[1].jpg

5 godzin temu, grabiec napisał:

Mam od prawie roku ten filtr (jbl e901) i na standardowych wkładach pracuje bardzo dobrze. Uważam, że nic nie trzeba udziwniać. Jako filtr biologiczny, a załozoną gąbką również jako filtr mechaniczny spisuje sie rewelacyjnie. Nie zmieniałem tez kolejności wkładów jak gdzieś sugerowano.

Woda jest klarowna a parametry w normie.

Kolego ja mam ten filtr jeszcze z uszczelką na koszach.Czy jest sens zmieniać tą podstawkę bezuszczelkową?

Edytowane przez marekmax77
Opublikowano
10 godzin temu, marekmax77 napisał:

Tych kulek mam 1l

Czy jeżeli mam zostawić tylko te kulki czy narazie nie zostawić w jednym koszu tej ceramiki ? bo co z biologią?

A potem co w te puste polecasz kolego?

OK od razu wywalasz ten zeolit a po tygodniu tą ceramikę i pozostawiasz tylko Micromec - 1l to wystarcza na baniak 800l.

reszta koszy na razie pusta.

Jak to wszystko  wywalisz unosisz powrót i mierzysz wydajność w l/h - w zależności od wyniku mamy różne opcje.

Czym zapełnić puste kosze - a to zależy jakie masz parametry wody w kranie i w baniaku z rybami , no i co chciałbyś osiągnąć czyli co ciebie w baniaku boli:D czyli jaki masz ból głowy.

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

OK od razu wywalasz ten zeolit a po tygodniu tą ceramikę i pozostawiasz tylko Micromec - 1l to wystarcza na baniak 800l.

reszta koszy na razie pusta.

Jak to wszystko  wywalisz unosisz powrót i mierzysz wydajność w l/h - w zależności od wyniku mamy różne opcje.

Czym zapełnić puste kosze - a to zależy jakie masz parametry wody w kranie i w baniaku z rybami , no i co chciałbyś osiągnąć czyli co ciebie w baniaku boli:D czyli jaki masz ból głowy.

A jakie testy kolego polecasz? Jakiej firmy mam kupić?

Bul głowy mam z okrzemkiem ale to raczej normalne ☺ 

W baniaku poza pysiami   mam 6szt. militarny helmet oraz kilkadziesiąt swiderków w piachu 

Ślimaki ładnie czyszczą kamienie ale nie są jak na początku. Teraz powoli widać ze kamienie gdzieniegdzie zaczynają się zielenic

20161018_065050.jpg

20161010_203631.jpg

20161124_211427.jpg

Opublikowano

Military mają taki zwyczaj - najpierw wsuwają okrzemki a potem zielenice a tego to już nie chcemy i w tym dylemat gdy je mamy.

Testy polecam te jeśli idziesz na maxa

https://www.clarias.pl/jbl-combi-set-test-plus-nh4-zestaw-5-testow-akwarystycznych-w-walizce-p-688.html

i do tego od razu razem

uzupełnienie na pH 7,4-9 i GH bo tego nie masz w tej walizce.

Jeśli oszczędnie to wystarczy ci na początek  do dojrzałego baniaka z rybami tylko

JBL pH koniecznie zakres 7,4-9

JBL NO2

JBL NO3

Opublikowano
50 minut temu, deccorativo napisał:

Military mają taki zwyczaj - najpierw wsuwają okrzemki a potem zielenice a tego to już nie chcemy i w tym dylemat gdy je mamy.

https://www.clarias.pl/jbl-combi-set-test-plus-nh4-zestaw-5-testow-akwarystycznych-w-walizce-p-688.html

i do tego od razu razem

Jeśli oszczędnie to wystarczy ci na początek  do dojrzałego baniaka z rybami tylko

JBL NO2

JBL NO3

Dzięki chyba na początek zamówię ta tańsza wersje☺

Czyli tych ślimaków lepiej się pozbyć ? 

Opublikowano
1 minutę temu, marekmax77 napisał:

Czyli tych ślimaków lepiej się pozbyć ? 

Nigdzie tak nie napisałem - jedyny wniosek to taki że jak masz Military to raczej ani okrzemek ani zielenic nie będzie , jedynie krasnorostów nie jedzą zbyt chętnie więc w zależności czego oczekujesz .

Usuniesz ślimaki to mogą ale nie muszą powrócić okrzemki, jak zostawisz to nie licz że zjedzą tylko okrzemki - taki był mój przekaz a decyzja twoja.;)

Opublikowano

tez kiedys myslalem zeby dac ślimaki. Z perspektywy kilku miesięcy zarzuciłem ten pomysł. Ryby skubią sobie glony i chyba im to pasuje.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, deccorativo napisał:

i do tego od razu razem

JBL NO2

JBL NO3

Rozumiem ze na te listkowe testy Jbl 6w1 w ogóle nie patrzeć? ☺

Edytowane przez marekmax77