Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

W najbliższym czasie planuję start nowego 240l baniaka (120x40x50), lecz wciąż rozważam opcję obsady. Od lat chorowałem na Msobo magunga, więc ten gatunek znalazłby się w zbiorniku na 100%. Co polecilibyście jako towarzystwo dla nich? Myślałem nad demasoni, jednak wiem że to bardzo zadziorne rybki. Dogadają się z msobo w takim zbiorniku? Jeżeli tak to po ile sztuk młodzieży wpuścić i do jakiej ilości docelowo zredukować obsadę? Jeżeli nie, to jakie inne propozycje możecie polecić? Połączyć 2 czy 3 gatunki? Zależy mi na gatunkach kontrastujących z żółtymi samiczkami Msobo. Póki co w polecanych obsadach znalazłem Cynotilapia afra

Opublikowano

Z kontrastująch to polecam Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano pięknie będzie wyglądać z samiczkami Msobo lub Labidochromis sp Perlmut.
Kup po 10 szt. I będzie ok.
Msobo z racju że ciężko samiczki trafić polecałbym kupić z 15 szt.
Ładnie będxie też wyglądać Cynotilapia sp. Hara, która notabene ma najładniejsze samiczki z Cynotilapii.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No proszę, 10 minut i już taki strzał - Cynotilapia sp. Hara piękna rybka! Wspięła się szybko na sam szczyt do Msobo :D Czyli 10 sztuk Cynotilapii i 15 msobo polecasz, tak? A docelowo jaki harem zostawić? Demasonki będą zbyt agresywne w takim baniaku?

Opublikowano

Demasonków musiałbyś wrzucić z 20 sztuk bo to małe killerki. Gdzieś już widziałem taką obsadę z Msobo i Demasoni, ale nie pomnę gdzie.

Opublikowano

Zastanawiam się czy jest sens brnąć w 3 gatunki w 240l, czy lepiej wrzucić więcej sztuk z każdego gatunku i pozostać przy 2. Tak więc 15x msobo + 10x Cynotilapia sp. Hara lub 15x msobo + 20x demasoni (35 sztuk to nie będzie lekka przesada w takim zbiorniku?)

Opublikowano

Przecież to są ilości do redukcji w takim baniaku to max 15 sztuk . Demasoni i Msobo same ci się zredukują. Hary u mnie w miarę spokojne czasem się za pyski biorą. Możesz poprzestać na dwóch gatunkach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ze względu na słabą dostępność msobo zdecydowałem się na obsadę membe deep + cynotilapia sp. hara. 2 haremy takich gatunków 3+5 w moim zbiorniku będą dobre? Czy lepiej 3+7 membe i 1+4 hara? Proszę o podpowiedzi :D

Edytowane przez Majkwin
Opublikowano (edytowane)

wydaje  mi się utrzymanie 6 samców jest to zbyt wiele. Hary charakterne są i reszta będzie siedzieć w górze , Więc raczej to drugie rozwiązanie bym brał pod uwagę. Membe trochę łagodniejsze więc po dwa samce powinno być ok.

Edytowane przez Fireman40
Opublikowano

Ja ma 5 samców hary i ryby jakiś na górze nie pływają. Jedyny agresywny samiec został szybko zdominowany przez bardziej ugodowego, który twardo trzyma się przy władzy i jest spokój. W sumie pływają u mnie 2 wybarwione samce , które sobie w drogę nie wchodzą. Myślę że z dwoma wmiarę spokojnymi samcami powinno się udać, nie wiem jak niestety to będzie u Membe, ale myślę że w takim zbiorniku raczej miejsce jest na góra 3 rewiry.