Skocz do zawartości

Dojrzewanie 300l - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minutes ago, deccorativo said:

to zawsze jak mierzysz NO2 to mierz i NO3 - bo ważne jak te azotany się zachowują i ile ich jest.

Przepraszam, zapomniałem dopisać.

NO3 - 20

Wczoraj wykonałem pomiar NO2 i wyszło 0.2.

Opublikowano

a gdybyś nie miał żadnych testów i nie wiedział że NO2 -0,4ppm a NO3 -20ppm to co byś napisał o zachowaniu ryb - to chyba jest najistotniejsza informacja - nieprawdaż?

tak będę z ciebie wywlekał te istotne informacje po kawałku jak flaki z oleju.

zrób 50% podmiankę dając na tą ilość wody podmienionej Amquel i jak ci zostały bakterie Prodibio Biodigest to też możesz wlać po tej podmiance.

Opublikowano
1 minute ago, deccorativo said:

a gdybyś nie miał żadnych testów i nie wiedział że NO2 -0,4ppm a NO3 -20ppm to co byś napisał o zachowaniu ryb - to chyba jest najistotniejsza informacja - nieprawdaż?

tak będę z ciebie wywlekał te istotne informacje po kawałku jak flaki z oleju.

zrób 50% podmiankę dając na tą ilość wody podmienionej Amquel i jak ci zostały bakterie Prodibio Biodigest to też możesz wlać po tej podmiance.

Jeśli chodzi o zachowanie ryb, to zauważyłem, że jedna z ryb ( perlmutt ) przebywa większość czasu koło filtra, ale nie wiem czy jest to wina wody czy dlatego, że trafił mi się dosyć agresywny samiec perlmutta, normalnie spożywa jedzenie, podpływa do szyby.

U kilka ryb zauważyłem czasami ocieranie się o piasek (od pierwszego dnia od wpuszczenia). Czytałem o tym, ludzi pisali, że to dosyć normalne zachowanie u nowych ryb i muszą się one przyzwyczaić do nowej wody. Inne teorie były takie, że to przez niskie pH, lub pasożyty, ale chciałem im dać czas.

Wszystkie ryby podpływają do szyby, kiedy podchodzę do akwarium, jedzą, jedynie odczuwają stres podczas gaszenia i zaświecania światła ( wtedy występuje lekka panika ).

Przedwczoraj zauważyłem, że ok. 8 ryb pływało blisko tafli, łapiąc powietrze. Chyba był to efekt przyduchy, ze względu na film bakteryjny (próbowałem zmieniać cyrkulacje itd. nic nie pomagało) oraz temperature ( w tym momencie jest 27). Włączyłem napowietrzanie i wszystko wróciło do normy. Zamówiłem dzisiaj skimmer eheim 350.

Opublikowano

Damian mozesz temperature spokojnie do 25-26 obnizyc, nie dosc ze zapotrzebowanie na tlen spadnie troche, to i agresja. Tylko nie decyduj się obnizac w jeden dzien wiecej niz 0.5 stopnia, powoli daj się im przyzwyczaic. 

Skimmerka nie potrzebuje w sumie, ale spodobal mi się bardzo, takze zakupilem do testow :). 

Opublikowano (edytowane)
5 minutes ago, Paulstick said:

Damian mozesz temperature spokojnie do 25-26 obnizyc, nie dosc ze zapotrzebowanie na tlen spadnie troche, to i agresja. Tylko nie decyduj się obnizac w jeden dzien wiecej niz 0.5 stopnia, powoli daj się im przyzwyczaic. 

Skimmerka nie potrzebuje w sumie, ale spodobal mi się bardzo, takze zakupilem do testow :). 

Problem jest taki, że świetlówka mi strasznie nagrzewa wode i podnosi ją nawet do 28+, grzałka jest oczywiście wyłączona. Dzisiaj na noc zostawiłem pokrywe otwartą żeby trochę temperatura wody spadła.

Za jakiś czas zmienie oświetlenie i zainwestuje w ledy, ale najpierw musi portfel trochę odpocząć :D.

Edytowane przez damianhm
Opublikowano

No rzecz w tym że nie bardzo ma jak obniżyć, a słusznie piszesz że nawet te 24 C by się teraz przydało bo widać że tlenowe procesy biologiczne tlen zabierają a czym wyższa temp tym ilość tlenu rozpuszczonego w wodzie maleje.

pH stale masz 7,6 a to doskonałe dla ryb z Malawi

ocieranie raczej z tego NO2, albo od Hikari..

a jak ty karmisz ta swoją trzodę kolego?????

czym , ile razy dziennie i po ile? ile trwa od momentu wrzucenia żarcia do zjedzenia wszystkiego.

Opublikowano
1 minute ago, deccorativo said:

No rzecz w tym że nie bardzo ma jak obniżyć, a słusznie piszesz że nawet te 24 C by się teraz przydało bo widać że tlenowe procesy biologiczne tlen zabierają a czym wyższa temp tym ilość tlenu rozpuszczonego w wodzie maleje.

pH stale masz 7,6 a to doskonałe dla ryb z Malawi

ocieranie raczej z tego NO2, albo od Hikari..

a jak ty karmisz ta swoją trzodę kolego?????

czym , ile razy dziennie i po ile? ile trwa od momentu wrzucenia żarcia do zjedzenia wszystkiego.

Karmię je dwa razy dziennie - rano i wieczór, rano - pokarm mięsy (OSI Cichilid Flakes), wieczorem - spirulina JBL 40% oraz raz w tygodniu OSI Vivid Color. Pokarmy w płatkach, przed podaniem rozdrabniam je i daje szczypte pokarmu, po ok. 45-60 sec pokarmu nie ma, ale przyznam się, że wczoraj wsypałem za dużo i ryby jadły go ok. 2min (ciągle się ucze :D). Kupy są ok, nie ciągną się i są ciemne :D. W piątek i sobote planuje zrobić im głodówke - wyjeżdżam i niestety nie mam osoby, która mogłaby ich za mnie karmić.

Opublikowano

Jak masz NO2 to odpuść sobie karmienie na kilka dni. Jakbyś ich nie karmił po wpuszczeniu do akwa to najprawdopodobniej nie musiał być nic lać do akwarium.

• Dziękuję 1