Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie, dość niespodziewanie wszedłem w posiadanie tego pokarmu. Otóż będąc zagranicą żona chciała zrobić mi niespodziankę i zakupiła kilka pokarmów firmy O.S.I w tym tytułowy Red Tiny Bits. Pokarm ten jest w bardzo drobnym granulacie na szczęście w małym opakowaniu 50g. Początkowo miałem go komuś wydać ale korzystając z tego że jestem w trakcie uzupełnienia obsady i w akwarium wylądowała pewna grupkach małych pysków zastanawiam się czy mogę go z powodzeniem "skarmić"? Z opisu wynika że jest to pokarm typowo mięsny. Moja obsada to Saulosi, Cynotilapia Chewere i Yellow. Karmię 2 razy dziennie rano mięsnym i wieczorem spirulina. Myślicie że moge z powodzeniem użyć ten pokarm dla mojej obsady? czy ktoś miał z nim doczynienia? Na stronie opisany jest  jako pokarm między innymi dla młodych pielęgnic.

Opublikowano

Miałem próbki tego pokarmu i rybki go uwielbiały. Wtedy jeszcze Cynotilapia sp hara Gallireya Reef Labidochromis caeruleus yellow.
Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A ja nawet o nim nie słyszałem. Z ciekawości wszedłem na opis i nie ma przeciwwskazań by nie podawać go młodym rybom, tym bardziej, że jest drobnej granulacji. 

Karmisz jak do tej pory, mięsnym z rana ze względu na Saulosi i zwróć szczególną uwagę na ilość podawanego pokarmu w granulkach. Nie musi być go dużo aby ryby spokojnie się pożywiły. 

Zaciekawiło mnie w nazwie słowo "RED" i pomyślałem, że jest to jakiś inny pokarm wybarwiający z gamy pokarmów OSI. Czytając skład to chyba jedynie karoten ma związki wybarwiające ale raczej Yellow i samice Saulosi nie przebarwią się w pomarańcz :)

Opublikowano

Jestem już po kilku karmieniach tytułowym pokarmem i muszę powiedzieć że jestem zadowolony. Ryby pobierają go bardzo chętnie, granulacja jest drobna co się bardzo sprawdza ze względu młode ryby w moim akwarium, ponadto jest to granulat który w zasadzie nie tonie tylko pływa. Choć nie wiem być może po chwili dryfowania zacznie tonąć ale u mnie w akwa nie jestem w stanie tego sprawdzić ponieważ w kilka sekund zostaje pochłonięty. W każdym bądź razie oceniam go jak najbardziej pozytywnie, szczególnie do karmienia młodych ryb.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Przy doborze pokarmu zwracaj uwagę na skład pokarmu, jeżeli jest przeznaczony dla wszystkich pielęgnic nie będzie to oznaczało że jest odpowiedni dla twojej obsady. W diecie paletek czy innych pielęgnic amerykańskich znajdziesz piersi indyka, serca wołowe co nie będzie dobre dla tych ryb. Ocena pokarmu po tym jak pochłaniają go ryby jest błędna.

pozdrawiam