Skocz do zawartości

Agresja Chilumby... dodawanie gatunku... moje stresy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten wątek w zasadzie nie nadaje się do działu "obsada", bo ryby już zamówiłem i będą w sobotę...

w weekend po naradzie z żoną doszliśmy do wniosku, że zmieniamy akwa i dodajemy jeszcze jeden gatunek... :mrgreen:

tzn. chcieliśmy dodać gatunek, a ja uwarunkowałem to zwiększeniem baniaka :lol:

w związku z czym w baniaku (narazie obecnym) będą od soboty pływać małe:

demasoni 11 szt. (z czego jeden wyrośnięty bysior 5-6cm)

red-blue 10 szt. (z całą pewnością w układzie 4+6 - w tym jeden samiec 5-6cm)

i właśnie Pseudotropheus tropheops sp. 'Chilumba' w ilości 12 szt malutkich

baniak zmieniam najdalej do maja na 145x55x45h (dłuższe nie wejdzie) lub 145x55x50h (mam poważne wątpliwości - bo bardzo, ale to bardzo wygięły mi się panele i nie chcę przesadzać z ciężarem, a dodatkowo obserwuje że większość ryb, które mam nie pływają wyżej niż 10-15cm pod powierzchnią...)

i teraz zasadnicze pytania w temacie:

1. Jak wygląda agresja chilumby?

co przeczytałem to: tutaj , tutaj i tutaj, skąd zawiało grozą..., natomiast tutaj jest jakby spokojniej z "ostrzeżeniami"...

2. Mam obecnie 6 demasonów i 4 esterki... Jak wpuścić nowe ryby?

Bo mój demason pewnie nie polubi "z innej hodowli", a że jest/będzie od nowych dwa razy większy to jak ewentualnie zapobiec katastrofie i czy się wydarzy? (dodam, że zanim dostałem te 6 miałem na starcie jednego malutkiego ze sklepu i został zagoniony/zabity dwa dni po wpuszczeniu tych - podejrzewam o to największego z nich)

czy np. przemeblować akwa wieczór przed wprowadzeniem nowych?

3. Czy czilumby zdążą jeszcze pozostać "małe" i "mniej bitewne" do czasu wymiany baniaka, np. w maju?

4. Podejrzewam, że w przyszłości stosunkowo duży i agresywny chilumba bedzie dominował w baniaku?

Jaki to może mieć wpływ na pozostałych mieszkańców... głównie demasoni, bo on wychodzi że będzie najmniejszy z nich wszystkich...?

5. Piszą, że samice chilumby lubią sobie objąć rewir i go zajadle bronić... Jak wygląda taka powiedzmy 11cm samica w konfrontacji z 8cm samcem demasoni? Czy on ustapi?

6. W moich mega-granitach to nie ma za dużo kryjówek... Zrobić coś z tym? (jest może z 8-12 takich powiedzmy nie do końca zamkniętych)

i wogóle co tam jeszcze wymyślicie...

gatunek ten najbardziej podobał się małżonce, był dostępny w sklepie w momencie potwierdzania (i zmian :lol: ) zamówienia, a ja postawiłem na swoim i będę miał większy baniak, więc postanowiłem spróbować - choć stresa mam :roll:

Opublikowano

CO do Chilumb Ci nei pomoge, nei mam , nei mialem..

Co do Demasonek, byłbym spokojny o "starszaka" . Moj dominant(takim zapewne bedize Twoj wieloryb przez jakis czas) totalnie olewa mniejsze (on8 inne np 1cm) od siebie Demasonki, raczej pogoni samiczke, badz któregoś z wiekszych samców, male totalnie olewa, male czyt. mlode..

Co do relacji Demasoni Red-Blue- Chilumba w moim, tez chwilowo za malym baniaku, mimo agersywnej i większej od demasonek obsady, P.D. daja sobie rade znakomicie..

Radze dodac jakies "kupki" skalne, Demasoni uwielbiaja krecic sie wokol rewirow.. Mocno terytorialne, tak bedzie im latwiej obrac swoj wlasny kat.

Co do Red-Blue, sam mam red-red i szczerze powiem, ze nei zauwazylem obierania rewirow przy tym gatunku, "używają" calosci akwa(nie liczac rewiru samca Hongi, bo tam nie wplywa zadna inna ryba)

Mysle, ze do maja, spokojnie ta obsada ze soba da rade...

Ja podobnie jak Ty, czekam na wieksze akwa, tyle ,ze u mnei na straży "malych akwa" stoi mamcia:/

Opublikowano

Miałem tropheopsy w 450 l i i szczerze mówiąc pozbyłem się ich, właśnie ze względu na agresję.

Praktycznie zdominował wszystkie ryby prócz Fuelleborna , no ale ten był dwa razy większy :D

U mnie przy układzie 1+4 zabił przy tarle samiczkę :(

Ale w sumie ryba piękna i bardzo ciekawa.

Opublikowano

Ja chciałbym go zostawić tak 1+6 "na wszelki zwyczaj..."

Mocno na upartego by mi akwa 148x60x45h też weszło, przy rezygnacji z sumpa - co na 100% jest pewne - kupię baniak i szafkę, a to całe tak jak stoi sprzedam i wyjdę na zero (140 centymetrowa DIY hydroponika z "tropikiem", zasadzona na dobrej ceramice da radę jako biolog bez mrugnięcia... więc bym mógł akwa do ściany dostawić - żadnych rur za)

Byłoby więc trochę miejsce dla ostrej obsady...

Danielj, jaką miałeś wtedy obsadę? Kogo zdominował? Jak to się objawiało? Tzn utratą kolorów/rewirów, czy pełnym popłochem na sam widok?

Ewentualnie najłatwiej by mi się było rozstać w przyszłości nawet w tym dużym akwa z esterkami... chociaż nie wiem czy kontrolowane przerybienie nie rozładowałoby jakoś agresji czilumby...

Pozostając np z czilumba 1+6 i demasoni tak 2+8 może jest to jakiś sposób, chociaż pewnie demasoni by się tłukły między sobą i jeszcze by dostawały srogie baty od czilumby... o to pewnie esterki powinienem bardziej typować do zostawienia (w przyszłości w razie ewentualnych "zamieszek")

No cóż czas pokaże pewnie, bo narazie nic z tym nie zamierzam zrobić...

Może macie jeszcze jakieś rady/pomysły... chętnie się czegoś dowiem...

A co z samym wpuszczaniem w sobotę? Myślę o piątkowym remoncie - czy to dobry pomysł? (trochę inne guluazy i trochę inny układ - cel: zdemolowanie rewiru demasona, przebudowa nieładnego układu, likwidacja "kupy" ceresitu) narazie jeszcze bez budowy tła

Zrobić za jednym zamachem wieczór przed dodaniem ryb? czy rozkładać w czasie?

Wogóle co taka cisza? nikt o czilumbie nie słyszał? :P Sam to sobie mogę pogdybać... :wink:

Opublikowano
Ja chciałbym go zostawić tak 1+6 "na wszelki zwyczaj..."

Mocno na upartego by mi akwa 148x60x45h :wink:

To upieraj sie tak mocno jak tylko potrafisz. Te 60cm daje juz dośc ciekawą głębie. Nawet pokusiłbym sie o 70:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.