Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuje zalozyc okwarium z pyszczakami o wymiarach 100x40x40 (160l).

Chcialbym tam trzymac P.Saluosi i mam kilka pytan:

1)Jak odmulac dno jezeli podloze jest piaskowe?

2)czy same skaly piaskowe wystarcza aby podniesc do odpowiedniego poziomu PH i twardosc?

3)Czy myślicie ze zwykly piach budowlany (oczyswiscie dobrzeprzygotowany) komponowal by sie z zoltymi skalami piaskowca i rybkami?

4)Zauwazylem ze rowniez z pyszczakami co niektorzy trzymaja zbrojniki i czy ja bym mogl trzymac kiryska (lub np 4 kiryski) z tego co sie orientowalem to maja dosc szeroka tolarancje odnosnie PH i twardosci a saluosi nie sa az tak agresywne, aby ich zaganiac, co o tym myslicie?

Opublikowano

2)czy same skaly piaskowe wystarcza aby podniesc do odpowiedniego poziomu PH i twardosc?

3)Czy myślicie ze zwykly piach budowlany (oczyswiscie dobrzeprzygotowany) komponowal by sie z zoltymi skalami piaskowca i rybkami?

4)Zauwazylem ze rowniez z pyszczakami co niektorzy trzymaja zbrojniki i czy ja bym mogl trzymac kiryska (lub np 4 kiryski) z tego co sie orientowalem to maja dosc szeroka tolarancje odnosnie PH i twardosci a saluosi nie sa az tak agresywne, aby ich zaganiac, co o tym myslicie?

Witam.

Odpowiem co do punktów :P

1) Normalnie, tylko tak, aby odmulacz nie zasysał piachu... czyli na wyczucie :lol:

2) Powinieneś sprawdzic dokładnie jakie parametry ma woda w swoim ujęciu. Piaskowiec napewno pomoze, ale wielkiej rowolucji nie zrobi.

Nie mniej jednak wpłynie pozytywnie na wode.

3) Oczyiwście. Wielu z nas tak ma, m. in. i ja i jestem bardzo zadowolony :)

4) Ludzie trzymają rózne stworzenia z pyszczakami... Bocje, Tropheusy (to również pyszczak, tylko, że z Jeziora Tanganika) itp..

Ale czy to dla ryb jest dobre ? nie.

Przyjmij zasade, ze jesli decydujesz sie na akwa z malawi, to powinni pływać w nim tylko przedstawiciele tego jeziora.

Piotr.

Opublikowano

przy mocnym filtrze wewnetrznym i odrobinie szczescia przy ulozeniu kamieni nie bedzie takiej potrzeby. jesli jednak zajdzie taka potrzeba to mozna to zrobic rurka z dzwonem ;)

u mnie wystarczyly, jesli masz wode miejska to raczej bedzie ok

tak, wielu z nas, miedzy innymi i ja, mamy zwykly piach rzeczny

imo to zly pomysl. predzej czy pozniej kiryski zostana zameczone.

pzdr

jas

Opublikowano
...4) Ludzie trzymają rózne stworzenia z pyszczakami... Bocje, Tropheusy (to również pyszczak, tylko, że z Jeziora Tanganika) itp..

tu nawet nie chodzi o mieszanie biotopow czy inne powody ortodoksyjnych malawistow, po prostu kirysek jest za wolny i za slaby aby utrzymac sie w akwa z pyszczakami ;)

pzdr

jas

Opublikowano
...4) Ludzie trzymają rózne stworzenia z pyszczakami... Bocje, Tropheusy (to również pyszczak, tylko, że z Jeziora Tanganika) itp..

tu nawet nie chodzi o mieszanie biotopow czy inne powody ortodoksyjnych malawistow, po prostu kirysek jest za wolny i za slaby aby utrzymac sie w akwa z pyszczakami ;)

pzdr

jas

A inne szybsze ryby, z poza Malawi wpuscil bys do pysiaków ? :wink:

Piotr.

Opublikowano

pzdr

jas

A inne szybsze ryby, z poza Malawi wpuscil bys do pysiaków ? :wink:

Piotr.

nie wpuscil bym, dzis nawet nie wpuscil bym zbrojnikow ;) ale przywiazalem sie juz do nich. chcialem tylko zwrocic uwage ze zbrojniki przy odrobinie szczescia poradza sobie z lagodniej usposobionymi pyskami, a kiryski niestety stoja na straconej pozycji ;)

pzdr

jas

Opublikowano
chcialem tylko zwrocic uwage ze zbrojniki przy odrobinie szczescia poradza sobie z lagodniej usposobionymi pyskami

u mnie zbrojniki lepiej sobie radza od plecostomusow :wink: a jezeli chcesz koniecznie trzymac jakiegos suma to najlepiej daj synodontisa zyja z nimi w naturze...

Opublikowano
daj synodontisa zyja z nimi w naturze...

Należy pamiętać, że tylko Synodontis njassae żyje w malawi(ze znanych mi źródeł). Reszta Synodontisów nie jest związana w żaden sposób z jeziorem Malawi.

Opublikowano

Fakt, że synodontis czy więcej ich gatunków występuje w jednym zbiorniku z pysiami wcale nie oznacza, z żyją ze sobą i że w akwarium byłoby im dobrze. Sam nie zdecydowałem się na inne ryby poza pysiami w moim akwarium ale szwagierka bardzo chciała mieć zbrojniki i miała je ale bardzo krótko. Ancistrus-y zostały zabite. Fakt że było to w małym zbiorniku ( 112 ) ale z łagodnymi pysiami czyli saulosi. U szwagra są gibbicepsy i pomimo 450 litrowego zbiornika i też stosunkowo łagodnej obsady czasami wygladają jak starchy na wróble, praktycznie non stop są poszarpane. Osobiście jestem zwolennikiem hodowli pyszczaków z ... pyszczakami ;).