Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzięki uprzejmości kolegi deccorative pomógł mi stworzyć projekt turbo kasety do zbiornika 150x60x60. Kaseciak będzie narożny z zasysem w dnie kasety 3mm po całej szerokości. Mam dylemat czy dobrze obliczyłem sobie formatki jakie muszę pociąć. Pomoże ktoś potwierdzić moje rozumowanie ? :D

Wymiary kasety wewnętrzne to 250x155x470

Formatki:
25 cm x 15.2 cm - dno

25.6 cm x 47 cm - front i tył

15.5 cm x 47 cm - boki x2

kaseciak.jpg

Edytowane przez Pumba
Opublikowano

żle skopiowałes z oryginału :Dszczelina wlotowa w ddnie masz napisane ma być 4mm x241mm =9,64cm2a okno wlotowe w dnie dla pomp DCT3000 lub DCT4000  powinno mieć ok 10cm2 a nie 7,5cm 2

wewnętrzny wymiar kasety o 1mm większy od gąbki przeczytaj na dole.

te wstawione 3mm to grubości ścianek i listewek które trzeba dodawać do wyliczenia formatek.

niestety jestem u wnusi w Warszawie i nie bardzo mam czas ci to na spokojnie obliczyć by nie popełnić błędu.

Obiecałem zrobić póżniej ale zapewne ktoś z kaseciarzy ci to zweryfikuje.

ATT00033.jpg

Opublikowano

Ja rozumiem decco ale zmieniłem sobie wymiar kasety z 241 na 250. bo rura na purolite ma 7.5cm. Jednak poczekam na Ciebie i na spokojhie to ogarniemy bo za chwilę się zgubie już totalnie ;D

Opublikowano

to zmień wymiar wewnętrzny kasety na 251mm a szczelinę wlotową w dnie z 3mm na 4mm , dopisz wszędzie tu gdzie było na moim szkicu te napisane 3mm i licz to szybko ci zwryfikuję -  masz:D

formatka dna - 251 x 157mm

plecy i front  czyli 2 formatki- 251+2x3mm = 257 x h

boki 2 szt  157 x h

formatka na listwy 6x1cm czyli 60x248mm i tniesz na paski 1cm nożem bo mniej jak 5cm nie tną oni.

gąbka 250x50xh

Opublikowano

Podepnę się do tematu, mam nadzieję, że kolega Pumba wybaczy ;)

Czekam na baniak 178x47x55h więc odjąłem od wysokości grubość dna oraz dwóch wzmocnień (poprzeczne+wzdłużne) w sumie 3cm choć nie wiem czy słusznie? Kaseta wysokości 43cm będzie 9cm nad dnem. Wymiary wew. kasety pod pompę Atman 306 to:

120x140x430mm i tak formatki z 3mm pcv wychodzą:

dno 120x135mm

boki 140x430mm

przód i tył 126x430mm

Jeśli coś pomyliłem to proszę o korektę. Pojawiają mi się też wątpliwości czy wlot 5x120mm będzie odpowiedni do tej pompy? I czy 5mm wokół pompy to wystarczający zapas, przy założeniu żeby kasetę było widać jak najmniej?

Jest też wątpliwość czy jeśli zastosuję na tło czarne spienione PCV to czy w kasecie dawać tylną formatkę, czy może przykleić ścianki z dnem bezpośrednio do tła?

kaseta1.jpg

Opublikowano

Mam sklejone teraz podobne turbo i Ci powiem że na 12cm będzie trochu ciasno. Ja u siebie mam 14cm - 6mm (grubość formatek) = 13.4 i truchu luzu mam. Jest na tyle luźno żeby operować złożem czy pompą w środku ale wielkich przestrzeni to w środku nie ma. Ja dałem tylnią formatkę i kleiłem ją do tła - koszt żaden, a dodatkowo masz sztywność konstrukcji przed sklejeniem.

• Dziękuję 1