Skocz do zawartości

Zbijanie NO3 co wybrać ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jaksta napisał:

Rozumiem podmiany, tylko męczy mnie 2 x w tygodniu podmiana 60 litrów wody tym bardziej że mam mieszkanie 40 m2 to baniaki z wodą zajmują trochę miejsca.

Chcę ograniczyć ilość podmian, wybrać najlepsza opcja, bo po planowanej wymianie zbiornika na większy żona mnie chyba z tymi bańkami wyprowadzi.

Na allegro znalazłem jeszcze takie coś: Tetra Balance Balls ProLine  

A powiedz, czemu Ty dwa razy na tydzień czyli co 3-4 dni latasz z tymi bańkami ? Przecież podmieniać wodę wystarczy raz na tydzień 20%, ja czasem nie podmieniam przez ponad 10 dni i No3 nie rośnie nie wiadomo do jakich poziomów a nie stosuję już Purolite.

Co do samych baniek to uśmiałem się, ale kolega Śpiochu dobrze to skwitował z tym średniowieczem, kup sobie węże i filtr węglowy w korpusie i zapomnij o bańkach. Bo absorbowanie No3 nie zwolni Cię z obowiązku podmian wody raz na miesiąc i czyszczenia akwarium raz w tygodniu maksymalnie raz na dwa.

Opublikowano

W swoim baniaku mam Paletki one sporo syfią - żeby stabilnie wszystko się trzymało stabilnie wymieniam wodę dwa razy w tygodniu.

Na forach z paletkami mało jest odnośnie biopolimerów, żywic i innych wynalazków związanych z redukcją NO3, a z tego co widzę na tym forum jest ogrom znawców oraz informacji.

Nie chcę eliminować podmian całkowicie, ale przy lekkim przerybieniu chciał bym je ograniczyć do raz na dwa tygodnie były by idealnie.

Najchętniej zainwestował bym w coś stabilnego co można umieścić w kuble.

Opublikowano

Rozumiem, u nas sprawdza się Purolite, ale są dwa odnotowane przypadki, kiedy Purolite nie działa, oba z Warszawskiego Ursynowa ;). U Ciebie myślę powinno być ok.

A to przy jakiej wartości No3 Paletki muszą mieć zmienianą wodę ? bo nie siedzę w temacie ?

Opublikowano

Kolega może ma bańki bo leje RO i przygotowywuje wodę :) 

a z tym purolite - fakt, u mnie nie działa tak samo jak u Pleziorro .. klarować klaruje, ale NO3 takie same jak w zbiorniku zaczyna lecieć z bloku już na drugi/trzeci dzień pracy  ..

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jaksta napisał:

Najchętniej zainwestował bym w coś stabilnego co można umieścić w kuble.

W takim razie polecam TMBT. Z powodzeniem stosuję go w swoim JBL e1501. W zależności od litrażu wrzucasz do kosza w filtrze daną pojemność biopolimeru, startuje przez około 3 tygodnie, ale potem dość długo działa (u mnie prawie rok i dopiero muszę wymienić, a wsadziłem tylko litr). Może nie klaruje wody tak świetnie jak Purolite, chociaż różnica też jest zauważalna gołym okiem, ale NO3 zbija pierwszorzędnie.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

ale musi mieć realny przepływ na poziomie 1000l/h i więcej, u mnie nie zechciało działać bo przepływ był za mały, przez chwilę wydawało mi się, że ruszyło, ale to był okres po leczeniu, gdzie robiłem duże podmiany i to właśnie podmianami zbiłem NO3 ..

Opublikowano

Nie wydaje mi się żeby mój JBL miał taki realny przepływ ;) a jednak u mnie działało, posunąłem się raz nawet do tego, że przez 3 tygodnie nie zrobiłem podmianki żeby sprawdzić wynik. Był bardziej niż zadowalający...

Opublikowano

Po podmianie z soboty obecnie mam NO3 > 100 więc dzisiaj kolejna podmiana.

Skoro przepływ powyżej 1000 l w Eheim 2075 nominalnie jest 1250 czyli pewnie około 1000 może trochę mniej, więc boję się czy pociągnie.

Wojtekr tak w 200 l trzymam paletki - dwie sztuki mam rok więc są większe i 7 młodzieńców + jakaś tam mniejsza obsad - tak jak pisałem jest lekkie przerybienie (zaznaczam Paletki są młode - więc tragedii nie ma)

Obecnie czekam na mikołaja i mój nowe akwa 300l , więc miejsca na obsadę będzie trochę więcej.

Na "walkę" z NO3 zakładam budżet 250 zł - przy założeniu nad filtracji lub zapasu w szufladzie na akwa 300 l
Zależy mi na efektywności

Opublikowano (edytowane)

Jaki poziom NO3 masz w kranie?

20 minut temu, jaksta napisał:

Po podmianie z soboty obecnie mam NO3 > 100 więc dzisiaj kolejna podmiana.

Tak się dopytam dla pewności jakich testów(firma,paskowe czy kropelkowe) używasz do pomiaru NO3?

Edytowane przez egon44