Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli styropian pod kamienie, to nie polecam, ryby się dokopią i zaczną skubać, może przed świętami to jeszcze ma jakiś sens - pływające kuleczki styropianu, ale święta miną a kuleczki wciąż będą imitować śnieg :)

Opublikowano

Styropian polecono mi na forum dlatego go stosuje, ma grubość 1cm i jest to podłoga/ sufit czyli najtwardszy po styrodurze. Kubeł nie zmieści się do szafki chce go zamontować przy bocznej ścianie akwa mam taki układ w salonie ze boczna strona zbiornika jest niewidoczna. Zastosuje rownież mechaniczny filtr ponieważ po ostatniej nieudanej próbie startu zbiornika powiedziałem sobie ze teraz muszę to zrobić dobrze. Kieruje się podpowiedziami z forum a nie obsługą zoologicznego. 

Kamienie to biały bazalt kupiłem na dno będą tam razem z piachem 1mm. 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kazimierz Markisz napisał:

Styropian polecono mi na forum dlatego go stosuje, ma grubość 1cm i jest to podłoga/ sufit czyli najtwardszy po styrodurze

..posłuchaj  rady kolegów wyżej. Jeżeli możesz to zmień ten styropian na białe 3 mm PCV spienione. Dawno temu też miałem taki styropian jak piszesz...Ale pysie i tak jak się dokopały do niego to i tak go gryzły aż białe kulki pływały po powierzchni wody. U Ciebie mogą nie gryźć ..ale ja będą to po co się denerwować ,że coś Ci pływa po powierzchni?

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Kaziu Kaziu ...... się.

Jestem na tym forum już ponad 2 lata i nie wiem o którym forum piszesz ale na tym od lat ci co dali styropian na dno pod piasek  ostrzegają że nasze ryby piasek odkopią i jak się dobiorą do styropianu to będzie to co ci napisał Plezi a teraz Andrzej .

Niby słuchasz rad - ja ci radziłem kratki do zlewozmywaka ewentualnie białe spienione pcv 3mm.

Już w tym co teraz masz  piasku tego drobnego było o wiele za dużo.  Powinno być max 5cm .

Co do kamieni -OK rozumiem będzie piasek 1mm z kamieniami bazaltowymi - może być fajnie ale białe to one długo nie będą.

OK chcesz jakimś mini mechanikiem wspomóc FXa twoja wola - mrówka też może pomóc słoniowi podnieść nogę do góry:) ale taki mechanik będzie widoczny jak słon a wloty i wyloty FXa widoczne jak mrówka.:D grzałkę gdzieś trzeba schować a jak jeszcze nie kupiłeś to są takie przepływowe poza akwarium na powrocie z kubła się w wąż wpina.

Będą ci potrzebne 3-4 testy kropelkowe

JBL pH zakres 7,4-9 i nie inny zakres

JBL NO2

JBL NO3

ewentualnie do startu JBL NH4

tylko tym razem posłuchaj rady.

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Jestem na tym forum już ponad 2 lata i nie wiem o którym forum piszesz ale na tym od lat ci co dali styropian na dno pod piasek  ostrzegają że nasze ryby piasek odkopią i jak się dobiorą do styropianu to będzie to co ci napisał Plezi a teraz Andrzej .

A u mnie żadne nie skubały i nie skubią widać moim nie smakuje ;) 

Opublikowano

Również nie polecam styropianu jako podkład pod kamienie...

U mnie przez rok czasu ryby(głównie samce) nie skubały styropianu i niby wszystko było ok mimo zapewnień na forum...

Teraz po dwóch latach mam inne zdanie na ten temat ;) ...

Gdybym miał cofnąć czas to nie popełnił bym drugi raz tego samego błędu dając styropian jako podkład :(... 

Opublikowano

Zalałem zbiornik słuchając się rad z forum. Zrobiłem pomiar trzema testami przed dodaniem bakterii. oczywiście regularnie będę powtarzał testy. Zamieszcza zdjęcia testów oraz bakterii jakie wlałem. 

Wyniki: pH 7,6 ; NO3-5 ; NO2- <0,01 

jak myślicie dodać wodę amoniakalną czy po prostu czekać ? 

Pozdrawiam wszystkich 

Dzieki za pomoc 

image.jpeg