Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Kazimierz Markisz napisał:

W zoologicznym we Wrocławiu zaproponowali mi kubeł albo wewnętrzny.

A możesz mi napisać jaki to sklep. Mogę Ci zaproponować przynajmniej 2 w których nie naciągną Cię i kupisz tak tanio jak w sklepach internetowych.

Opublikowano

Po pierwsze nie na Państwa stronie internetowej bo tu wszyscy jesteśmy na ty. Po drugie, podaj o jaką stronę Ci chodzi. :)
0. NIE PYTAĆ I NIE SŁUCHAĆ SPRZEDAWCÓW W ZOOLOGU
1. wymienić piach
2. jeśli chcesz to przepłukać kamienie
3. położyć na dno styropian/spienione pcv/kartki do zlewu i na nich ułożyć kamienie. Tak jak Ci się podoba, byleby by były stabilne. Choć muszę przyznać, że wigwamy to nie jest najładniejszy wystrój ;)
4. nasypać piach
5. nalać wody
6. dodać uzdatniacza, wg mnie dowolnego
7. dodać pożywkę dla bakterii: trochę jedzenia dla rybek lub wody amoniakalnej (jest na forum szablon startu na WA, wystarczy poszukać i ściśle się go trzymać)
8. wylać bakterie. Wydaje mi się, że te Twoje mogą być choć nie mogę znaleźć na internecie nic pod nazwą Reef Safe Special Blend
9. Poczekać na skok NO2 a potem jego stopniowe z spadnięcie do wartości 0,025 i zarazem skok NO3.
10. Jeśli NO3 > 20-30, zrobić częściową podmianę wody.
11. wpuścić ryby.

Temperaturę utrzymuj, filtry muszą chodzić, światło może być zgaszone.

Myślę, że ryby Ci zdechły bo nie miałeś biologii w akwarium. Jedyny Special Blend który znalazłem na internecie jest firmy Microbe Lift i nie zawiera pożywki dla bakterii. Czyli lałeś bakterie a one zdychały z głodu.

Nie poddawaj się, jeszcze będziesz się cieszył pięknym akwarium.

Przystań się odpowiedzieć też na pytania kolegów.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
1 godzinę temu, Kazimierz Markisz napisał:

Jeżeli chodzi o filtrację to posiadam jedynie mechaniczną filtr z ceramiką oraz gąbką dobrany do wielkości akwarium.

...jeżeli jest tak jak piszesz to masz filtr biologiczno - mechaniczny a nie mechaniczny. Napisz jaka jest nazwa tego filtra chociaż osobiście się domyślam. Jeżeli jest tak jak myślę to z tego filtra co masz można zrobić mechaniczny a będziesz musiał pomyśleć o biologu bo ten jest za słaby aby spełniać dwie funkcje naraz w Twoim akwa .Ale to jest moje teraz gdybanie..podaj nazwę filtra.

Opublikowano

A może kolega mogłby zrobić zdjecie tego filtra i tego co jest w środku czyli tych gąbek i ceramiki wtedy koledzy dokladnie będą wiedzieć co masz i co z tym zrobic

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No Kazik dopiero teraz to masz mętlik w głowie  ?

W sumie każda z rad słuszna ale taki bałagan w tych odpowiedziach że zamiast pomóc raczej skołowaliśmy Kazika do reszty a chłop jest zupełny świeżak czyli młodzianek:D i raczej trzeba nie wszystko na raz a po jednym i po kolei - bo chłop się przestraszy i zacznie się jąkać.

Wodę ma mętną albo po miesiącu od pierwotniaków albo z niedopłukania piasku 0,3mm bo takiego nigdy nie wypłuczesz by nie mleczył wody. Filtracja tego nie robi bo pod wierzchem siedzi maleńki chyba AqC 1000-1500 z gąbka na dodatek z napowietrzaczem więc sika jakieś 500l/h - tam poza pianą na powierzchni woda stoi jak w stawie.

Moim zdaniem Kaziu zacznij od początku.

1/ wylej cała wodę i wywal łupki i piasek a na szkło dna akwarium połóz kratki do zlewozmywaka kupione w AGD

2/ pomyśl jakie tło  - najlepiej kup w fabertec.pl formatkę na wymiar tylnej szyby od wzmocnienia do dna minus - 1-cm  x szerokość wewnątrz baniaka i zamów.

3/ wklej tło w 5 ciu punkatch plackami kleju Soudal All Fix Turbo

4/ poszukaj piasku w składzie budowlanym takiego ok 1mm z kamykami drobnymi albo w Castoramie piasku Kreisel 099 , albo w sklepach akwarystycznych taki jaki ci się spodoba tylko jeden warunek - ma być gradacji 0,8-1,2mm

i to tyle na początek  reszta operacji po wykonaniu tych.:D

Opublikowano

Kaziu a do czego są te dwa kubły kamieni i dwie płyty styropianu.na oko 2-3 cm grube?

Pewien jesteś że FX6 wejdzie ci do szafki?

Może nie bądz taki raptus i poradz się co kupić zanim zakupisz

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Kazimierz Markisz napisał:

kupiłem najlepszy kubełek jaki mieli w sklepie fluval fx6 i działam.

...teraz ( przynajmniej teoretycznie) będzie mógł pracować jako biolog i mechanik w jednym.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano (edytowane)

Pokaż kotku co masz w środku - w tym FX6:)

Nie ma co kupiłeś Mercedesa AMG i także tyle zapłaciłeś, ale filtrację będziesz miał teraz ekstra.

Poprzewraca te domki z kart.

Edytowane przez deccorativo

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.