Skocz do zawartości

Dojrzewanie 240l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po jakim czasie ? 3 - 5 - 6 miesięcy ? Bo niestety nie masz racji i jeśli woda jest sprzyjająca okrzemkom to nie znikną, tak jak nie znikły u mnie, nawet przy stosowaniu atramentu.

Także może nie pisz jak nie masz 100% pewności.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Pleziorro napisał:

A Ty masz te ryby z opisu przy No2 poza skalą ?

Nie. W tym zbiorniku nie ma ryb.

Czy nie powinienem wyłączyć oświetlenie przy okrzemkach ?

Edytowane przez XGrzesX
Opublikowano

13 minut temu, Pleziorro napisał:

Po jakim czasie ? 3 - 5 - 6 miesięcy ?

W przeciwieństwie do Ciebie nie mam zamiaru pisać po jakim czasie dokładnie coś się w akwarystyce stanie bo wróżbitą nie jestem :) 

Nie musi być u wszystkich tak jak u Ciebie, podobnie jak nie musi być tak jak u mnie. Może rzeczywiście napisałem to ze zbytnią pewnością, ale to bardziej odnosiło się do Twojej wypowiedzi, że jedynym pewnym sposobem są helmety...

U Was nie chciały zniknąć, a u mnie przeszły w piękny zielony glon, którego niestety się pozbyłem zmieniając światło i kamienie przede wszystkim.

Ja zostanę przy wersji, że czas w akwarystyce może wiele zdziałać bez naszej pomocy i tak się to powinno odbywać, a Wy kupujcie ślimaki na glony i lejcie na wszystko inne chemię, ale nie wciskajcie każdemu nowemu, że to jedyna słuszna teraz droga... ;) 

10 minut temu, XGrzesX napisał:

Czy nie powinienem wyłączyć oświetlenie przy okrzemkach ?

Jeśli chcesz zachować nurzańce to nie powinieneś.

Opublikowano
4 minuty temu, MatiK napisał:

Nie musi być u wszystkich tak jak u Ciebie, podobnie jak nie musi być tak jak u mnie. Może rzeczywiście napisałem to ze zbytnią pewnością, ale to bardziej odnosiło się do Twojej wypowiedzi, że jedynym pewnym sposobem są helmety...

W którym miejscu piszę że jedynym pewnym sposobem są Helmety ?

Bardzo bym prosił abyś nie wkładał mi w usta słów które nie padły. Ja napisałem tylko, że jeśli kolega się chce pozbyć na prawdę okrzemek, to pomogą mu Helmety. Ale zasadniczo gdybyś uważniej przeczytał moją wypowiedź, to doszedł byś do wniosku, że polecam mu zostawić akwarium i okrzemki w spokoju.

8 minut temu, MatiK napisał:

U Was nie chciały zniknąć, a u mnie przeszły w piękny zielony glon, którego niestety się pozbyłem zmieniając światło i kamienie przede wszystkim.

No i bardzo ładnie, ale bądź świadom, że nie u wszystkich tak się stanie, bo każda woda i każdy baniak jest inny. Natomiast Helmet niezależnie od wody zjada okrzemki, czy Ci się to podoba czy też nie :).

11 minut temu, MatiK napisał:

Ja zostanę przy wersji, że czas w akwarystyce może wiele zdziałać bez naszej pomocy i tak się to powinno odbywać, a Wy kupujcie ślimaki na glony i lejcie na wszystko inne chemię, ale nie wciskajcie każdemu nowemu, że to jedyna słuszna teraz droga... ;) 

Rozpędziłeś się :) daj na luz, sobota jest. Nikt nikomu nic na siłę nie wciska.

A wracając do tematu:

Jeśli chcesz zaciemnić baniak, to pewnie wstrzymasz rozrost okrzemków, ale przy sprzyjających warunkach one wrócą, tak jak to próbuję wyjaśnić koledze Matikowi ;)

Także najlepiej daj sobie na wstrzymanie i poczekaj na rozwój sytuacji, okrzemki nie są takie złe, ryby je równie chętnie skubią jak zielenice. Jak po jakimś czasie samoistnie przejdą w zielone to masz farta i Praską wodę z Grubej Kaśki :) a jak nie znikną, to napiszesz ponownie i zaczniemy radzić jak Ci wcisnąć Helmeta albo troszku chemii :D 

ps. jaka dzielnica ?