Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

w związku możliwością zakupu tej rzadkiej ryby prosiłbym osoby, które mają lub miały z nimi coś wspólnego o podzielenie się wrażeniami dotyczącymi hodowli tej ryby. To znaczy, ile osobników polecacie, jaki minimalny zbiornik uważacie za odpowiedni, jak wygląda relacja z innymi mieszkańcami akwarium i reakcja na różne pokarmy. Mogą przyjechać prosto z Holandii dorosłe osobniki WF więc jak ktoś byłby zainteresowany, dawajcie znać ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

@Merlot, a co to ma do mojego posta? Stary temat z dywagacjami, czy dana ryba to Njassae, czy nie, oraz czy są jakieś inne niż dzikie na rynku... Mi chodziło o to żeby ktoś, kto je ma wypowiedział się publicznie, niekoniecznie dla mnie, bo ja pewną wiedzę posiadam, ale dla kogoś, kto chciałby tą rybę zamówić na przykład...

Opublikowano

Akurat jadę w aucie a właściwie stoję w korku jak to o tej porze bywa we Wrocku, i chyba w tamtym temacie coś Crav wspominał że je miał, ale tak jak mówię do końca nie doczytałem bo w aucie ciężko dokladnie czytać :-)

Opublikowano

Ale ja wiem, że je ma :) tak samo wiem, że na pewno miał je Perez666. To dalej nijak się ma do tego, że chciałbym zobaczyć ich opinie tutaj, w tym temacie ;) ale dzięki za dobre chęci ;) 

Opublikowano

U mnie pływały 3szt. płci nieokreślonej.Są to spokojne ryby niewdające się w konflikt z innymi gatunkami.

Wcinały wszystko to co pyszczaki, niewybredne.Przypuszczam, że nawet trupki(chociaż naocznym świadkiem niebyłem).

Żerują głównie w nocy.Za dnia wiszą w grocie lub pod korzeniem do góry brzuchem.

Osiągnęły rozmiar ok.15cm. więc takie minimum to akwa 150cm.

Wyciągnięty z wody.... piszczy.

Ciekawy filmik nagrałem.Walka czy zaloty?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ze Zbyszkiem braliśmy w sumie 8szt. jeden nie przetrwał podróży a jako, że mam dobre serce zrzekłem się jednego ?

Zależy jak duży akwen jest dla nich przeznaczony.

Jeśli coś koło 200cm. to bierz 3-4 szt.

• Dziękuję 1