Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem w trakcie zakladania akwarium Mbuna.

Planowana obsada:

Labidochromis caeruleus - 1samiec - 3 samice

Metriaclima estherae (Red) 1samiec - 3 samice

Metriaclima estherae (Blue) 1samiec - 3 samice

Chcialbym miec jeszcze jeden gatunek,  czy moglby mi ktos doradzic?

Dzieki

Opublikowano (edytowane)

Mieszkam w Irlandii i niestety w pobliskim sklepie w moim miasteczku mam niewielki wybor 4 gatunki mbuna (3 z nich podalem juz powyzej) i 2 z Aulonocara.

Jestem w stanie kupic je w sklepie:

http://www.seahorseaquariums.com/Lake-Malawi-Cichlids/Freshwater-Fish/201

Oprocz tego znam pare osob ktore hoduja pyszczaki:

-Labidochromis hongi

-Cynotilapia zebroides (Jalo Reef)

-Maylandia greshakei.

Wszelkiego innego rodzaju sugestie mile widziane, moze uda sie odkupic od jakiegos innego "hodowcy". 

Dziekuje.

Edytowane przez Hieron
Opublikowano

No to ja bym tobie proponował taką obsadę-

Cynotilapia zebroides (Jalo Reef)

Labidochromis caeruleus

Pseudotropheus sp. Acei(większe stadko jako że to ryby stadne pływające w toni wodnej)

Labidochromis hongi

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedz, kilka dodatkowych pytan:

1) czy zamiast Maylandia greshakei lub Labidochromis hongi tak jak pisaliscie powyzej moglbym miec Metriaclima estherae? Czy raczej nie polecacie ? 

2) piszac :

1 hour ago, egon44 said:

Pseudotropheus sp. Acei(większe stadko jako że to ryby stadne pływające w toni wodnej)

Wieksze stadko masz na mysli ile sztuk i w jakich proporcjach?

3) zupelnie offtopic: 

http://www.seahorseaquariums.com/store/search.asp

z podanej powyzej strony lepszy bedzie Coral Sand ( kruszony koral ) czy zwykly piasek?

Dziekuje raz jeszcze.

Opublikowano
30 minut temu, Hieron napisał:

1) czy zamiast Maylandia greshakei lub Labidochromis hongi tak jak pisaliscie powyzej moglbym miec Metriaclima estherae? Czy raczej nie polecacie ? 

Możesz spróbować z Metriaclima estherae ale ja go nie polecam...

2) piszac :

Wieksze stadko masz na mysli ile sztuk i w jakich proporcjach?

Jeśli chodzi o acei to miałem na myśli 8-10szt ...Trudno powiedzieć w jakich proporcjach bo zapewne zakupisz młode ryby,a tu już trudniej z określeniem płci...

3) zupelnie offtopic: 

http://www.seahorseaquariums.com/store/search.asp

z podanej powyzej strony lepszy bedzie Coral Sand ( kruszony koral ) czy zwykly piasek?

Polecałbym tobie piasek o granulacji 0.8-1.2 mm...

Takie małe OT ...Jaki masz poziom Ph w wodzie kranowej?

Opublikowano

Dzieki. Postaram sie znalezc gdzies piasek. 

Ph kranowki to ok 7.2

Z jakiego wzgledu nie polecasz Metriaclima estherae?? czy ma to zwiazek z ich charakterem? 

Przepraszam ze tyle pytan ale dopiero zaczynam zabawe z Malawi :)

Opublikowano

Estherae ok, ale albo odmiana red-red, albo red-blue, razem w jednym baniaku odpada ze względu na możliwość krzyżowania. Do tego haremy proponowałbym raczej w ilościach 1+4. Do Twojego litrażu jest już sporo możliwości. Napisz, czy któryś z gatunków wymienionych przez Ciebie w pierwszym poście jest taki "must have" i od niego chcesz zacząć dobieranie reszty? Jak zaczynasz zabawę z Malawi to poczytaj przede wszystkim FAQ forum bo tam znajdziesz wszystko, co teraz dla Ciebie najważniejsze, a resztę dopowiemy tutaj ;)

Opublikowano

Nie jest to MUST HAVE, ale podobaja mi sie zeberki (Metriaclima estherae) i nie bede miec problemu z ich zakupem jak rowniez Labidochromis caeruleus.

Haremy dobiore tak jak kolega powyzej proponuje 1+4 z wyjatkiem Acei. 

Wracajac jeszcze do piasku, czy musi to byc specjalny piasek ze sklepu zoologicznego, czy obojetnie jaki piach (o granulacji 0.8-1.2 mm). W zoologicznym worek piasku (2.27kg) cenia sobie za ponad 6 euro. W linku ktory juz podawalem wyzej kosztuje prawie 35 euro za 25kg. budowlany napewno bylbym w stanie kupic taniej (ewentualnie wycieczka na plaze). Kolejna rzecz czy ktos sie orientuje ile takiego piasku jest potrzebne do przykrycia 150x50 cm? :)