Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście jest to tylko realizacja pewnej koncepcji filtracji narurowej na konkretnej pompie akwarystycznej Grech CPT4800 . 5500l/h i 35W mocy

Nie mam korpusów ani wkładów do nich więc nie odpowiem jaka jest faktyczna wydajność takiego nawężowca:D ale nie ma to ograniczeń jakie stawiają pompy C.O. z maksymalna teoretyczną wydajnością do max 3300l/h - ta pompa w tej konkretnej konfiguracji daje 5140l/h przy 36W mocy i to w realu.

Z obu stron jest po 2m węża ssawnego spożywczego fi 1"  a pompa podnosi wodę na wysokość ok 0,5m czego nie ma w normalnym narurowcu , tam woda sięga niemal krawędzi akwarium. Moim zdaniem to w znacznej części rekompensuje brak korpusów i wkładów.

Dlaczego nawężowiec a nie narurowiec.

Po pierwsze równie bezpiecznie jak z klejonymi rurami, ale niech nikt nie próbuje bez opasek zaciskowych i to do takich węży a nie samochodowych za złotówkę.

Po drugie taniej - rura 1i1/4" ssawna kosztuje 6zł /m  a pcv 1" -5 zł/m ale nie ma kolanek, więc wciśniesz łatwiej w szafkę bez łamańców w podłączeniu a cała instalacja tańsza.

Po trzecie mobilność - coś zmienić w połączeniach korpusów np odwrócić w drugą stronę - luzujesz cybanty ściągasz wąż i po robocie - spróbuj to z klejonymi rurkami gdzie nic na korpusie nie odkręcisz bo szafka nie pozwala - raz skleiłeś -pozostaje tylko ciąć i robić od nowa odcinek.

Dlaczego pompy akwarystyczne a nie C.O.

Nie dlatego że są złe bo są doskonałe ale myślimy już tylko o tych elektronicznych bo co prawda prąd nie zdrożeje ale rachunek za prąd będziesz płacił o 30-50% wyższy i to zaraz. więc tylko elektroniczne bo oszczędzają nawet 60% energii no to drogie:cry:

Pompy akwarystyczne są jednak tańsze a osiągają wydajności nie osiągalne w technice C.O. co widać po tym projekcie.

Projekt na pompie Grech CPT4800

W komplecie z pompą są podłączenia i uszczelki do węży 3/4", 1", 1 1/4"

kupiłem tylko wąż 1i1/4" i opaski wskazane w aukcji

http://allegro.pl/waz-ssawny-pcv-do-wody-pompy-fi-32mm-elastyczny-i6243970346.html

http://allegro.pl/obejma-opaska-zaciskowa-do-przewodow-wezy-37-40-i6551939434.html

wąż tnie się zwykłym nożem całość podłączeń bajka- bez kleju, bez czekania, bez smrodu i płukania od razu gotowe.:D

Praca pompy poza wodą.

Nie znalazłem w instrukcji nic na ten temat , ale komora wirnika jest szczelna na oringu ma gwinty do przykręcenia wlotu i wylotu - wszyściutko super szczelne i bezpieczne - nie ma prawa nic cieknąć byle opaski zakładać. Pracowało dobę bez żadnego zawilgocenia nawet na połaczeniach tak pompy jak i węży.

Wąż jest w środku zupełnie gładki tylko na zewnątrz wzmocniony i są to węże powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym do transportu płynów i nie pod takim ciśnieniem jak u nas a znacznie większych  do 6 atm.

1/ Po podłączeniu musisz zalać instalację bo jak w komorze pompy pozostanie bąbel powietrza to nie ruszy.

Pompa ma zabezpieczenie przed pracą bez wody i natychmiast się wyłącza a jak powietrze jest w środku to nie rusza .

Nie pomogło zasysanie wody ustami , nalewanie z góry, dopiero podłączenie ciśnienia z kranu ją uruchomiło. Jak zassała to ruszyła i się odpowietrzyła sama. Pompa ma tzn miękki start i potem za każdym razem rusza ale bardzo płynnie i powoli nabiera prędkości więc nie ma uderzenia strumieniem wody ani stuku przy ruszaniu.

Hałas pompy - nie jest to bezszelestna pompa i ją słychać choć bardzo delikatny taki szelest wirującej w komorze wirnika i płynącej wody.

Przy pompowaniu wody o temp 26C obudowa pompy jest zimna tylko na górze pod tą rączką nagrzewa się po dobie do 38-40C  - to wszystko.

Moim zdaniem jeśli będzie umieszczona w szafce to hałas jest akceptowalny i spokojnie może tak pozostać docelowo.

Jeśli uznasz że jednak hałas jest zbyt duży - robisz tylko maleńką przebudowę - kupujesz pojemnik z pokrywą taki by pompa z wygiętym wężem weszła.

Koncepcja narurowca na dowolnej pompie akwarystycznej także wymagającej zanurzenia:D

Tak zanurzona pompa CPT4800 wyciszyła się ogromnie a wystarczy do tego pojemnik 5-10l wody z pokrywą  by woda nie parowała.

Tak wykonany nawężowiec  nagrzewa tą wodę w pojemniku o 2-3 C wyżej od tej którą pompa pompuje.

Temat jest dyskusyjny i przyjmuję na klatę rzeczową krytykę.:)

Nie przyjmuję twierdzenia że to się nie uda bo to właśnie zrobiłem i działa.

Podziękowania koledze który tak bał się zalania że mnie natchnął tym pojemnikiem z wodą w szafce, bo on godził się nie tylko na pojemnik ale całe akwarium w szafce.

Podziękowania Darkowi eljotowi że mnie zmobilizował do udowodnienia że nie tylko stosowane ale możliwe niemal dla każdej pompy akwarystycznej co ma gwinty na wlocie i wylocie .:D i zamykaną szczelną komorę wirnika.

Ponieważ takich pomp akwarystycznych elektronicznych już mamy wiele z drogą Jebao DCT na czele to wydaje się mnie iż otworzyłem wiele nowych możliwości wykonania tanich narurowców czy nawężowców.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

a pompa podnosi wodę na wysokość ok 0,5m czego nie ma w normalnym narurowcu , tam woda sięga niemal krawędzi akwarium. Moim zdaniem to w znacznej części rekompensuje brak korpusów i wkładów.

Straśnie naciągana teoria ;) uwierz niestety ni jak się ma do oporów na instalacji i zasyfionych wkładach.

Pomysł z wężami już był testowny taką instalację miał pierwotnie Perez ale węże które ty zastosowałeś są o niebo lepsze.

Ponowię pytanie z innego tematu ta pompa ma obudowę skręcaną śrubami czy tylko jakieś zatrzaski ?

Opublikowano
22 minuty temu, L.A.J.O.N. napisał:

Henryk nie lepsza bedzie pompa dct 6000 ze sterowaniem?  

Oczywiście że lepsza choć najdroższa bo jej cena to 2x Grech 5500l/h  no i DCT/S musi być zanurzona w wodzie więc tylko tak jak w tej miednicy pokazałem w poście #1.

Może to być np taka kasta murarska za 5 zł albo szklany kotnik 20l - byle trochę wody i jakieś przykrycie z otworami na węże i by woda w szafce nie parowała.

Takie coś spełnia warunki producenta pomp a przy okazji ogromnie wycisza każdą pompę akwarystyczną.