Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koledzy jeśli można się podpiąć do tematu chorób. Dzis zauważyłem u swoich Lethrinops dziwne zachowanie dwie sztuki się ocierają i trzęsą lubią też przebywać  w nurcie filtra. Zastanawiam sie czy bloat występuje również u mięsożerców?. Ciągnących sie odchodów nie zauważyłem tylko brak apetytu i trzęsienie się no i stanie przy wylocie filtra. Karmione miesznką  OSI do tego kryll JBL i mrożonki Ichtio szklarka i solowiec. Jedną sztukę już wykąpałem na 30 min. w bactoforte S ale widzę, że nic nie pomogło widzę, że inne ryby tez sie ocierają ale pobierają pokarm tylko te Lethrinopsy najbardziej i tez nie wszystkie tylko 2 sztuki. I teraz moje pytanie czy zrobić ogólna kąpiel w akwarium tylko w czym znów bactoforte czy może Metronidazol. A może wykąpać te dwie najbardziej  "trzęsące się". Pozdrawiam dzięki. 

Edytowane przez acer2244
Opublikowano
6 minut temu, deccorativo napisał:

Może przeczytaj zasady tego działu - to że się podpiąłeś nie zwalnia cię z obowiązku podania dokładnie i wszystkiego czego wymagamy.

Opublikowano

Akwarium 450 litrów obsada mlodzież: White Lips, Red Cup Itungi, Othopharynx tetrastigma, Taiwan reff tiger  około 30 sztuk wszystkich. Karmienie OSI, Kryll JBL, D- Alioo czosnek + mrożonki wodzeń oraz szklarka Ichtio tropic. Testów żadnych nie robiłem tylko na początku jak zakładałem akwarium około 3 lat temu. Filtry aquael 2000 mechanik, kubełek JBl 1500 wypchany ceramiką i jeden kosz Purigen. Moje podjerzenie z tym trzesieniem Lethrinopsów może padać na mrożonkę chociaż do tej pory nic się nie działo, kupuję u tego samego dostawcy niedawno właśnie kupowałem nową dostawę i może była jakaś felerna. 

Opublikowano (edytowane)

Możesz zastosować to samo, co koledze poleciliśmy, czyli Microbe Lift. Lethrinopsy mogą być delikatniejsze i dlatego bardziej podatne na atak pasożytów, lub bakterii. Objawy mogą na to wskazywać. Akwarium masz 3 lata, więc jeśli cały czas konserwujesz je tak samo, to w wodzie nie ma raczej czego szukać. Możesz dla pewności zmierzyć parametry wody, ale jeśli by coś się działo z wodą, to wszystkie ryby by zareagowały i inne by były objawy.

Antybiotyk na razie sobie odpuść, to w ostateczności. Zacznij od mniej inwazyjnych metod. Stosowałem te preparaty z dobrym efektem.

Edytowane przez pozner
Opublikowano (edytowane)

Na moje oko to wygląda na przywry ryby się ocieraja i próbuja tak jakby chciały  coś wypluc z pyska tak jakby je coś tam gryzlo.  Poszperalem w necie i to najprawdopodobniej objawy przywry ale jeszcze przed znalezieniem wątku o tych przywrach zastosowałem zapobiegawczo mereonidazol i bactoforte w płynie. Dziś już 3 dzień i nie widać efektów jutro podmieniam wodę i chyba zastosuje Capiforte na nicienie i przywry takie objawy zauważyłem u ryb (brak apetytu, szybkie oddychanie trzęsienie  się i próbowanie wyplucia czegos z pyszczka).

Edytowane przez acer2244