Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kto mi poradzi co ma plywać w moim akwa 200L. Wczesniej hodowalem tylko rybki z amazonki tak wiec co do obsady to nie mam pojecia. Akwa 200L wymiary 100x50x40.

Opublikowano

A może na początek poczytaj trochforum, pooglądaj galerię i wybierz coś dla siebie , potem będziemy korygować.

Ale wielkiego wyboru raczej nie masz , to stosunkowo mały baniak , jak dla pyszczaków.

Opublikowano

o Malawi jako zbiorniku juz wiem wiele, własnie statkuje wode zeby osiagnela odpowiednią twardosc i PH. Dno to grys kwarcowy biały jako skały władowałem wapień filipiński.po bokach troche kryptokoryny ale tylko po to zeby zakryć sprzet.

Opublikowano

IMHO za bialo, albo inaczej, za jasno, mozesz miec potem problemy z plochliwoscia, zwroc na to uwage i zastanow sie nad nieco ciemniejsza dekoracja np bialy piasek + ciemne skaly i tlo

Opublikowano

no własnie tez sie nad tym zastanawiałem i zamienilem jednak wapień na łupek serycytowy, tło skalne strukturalne. Jak skoncze wkleje fotke:) czekam jeszcze na inne propozycje co do obsady.

Opublikowano

możesz z piaskiem budowlanym zmieszać żwirek koralowy bardzo drobnej granulacji i tedy twoje TWW powinno się podwyższyć. Ja do swojego 200L dodałem 4L grysu koralowego i jak na razie TWW podniosło się o 2 stopnie a i optycznie nie będzie źle ponieważ taka ilość grysu wymieszana z piaskiem będzie praktycznie niezauważalna.

Opublikowano

ja po prostu kupiłem 2 worki po 2L w arkadach za ok 26zł za worek, możesz też dowiedzieć się jakie ceny mają na rogowskiej w trzmielu (z reguły taniej) i czy w ogóle mają żwir koralowy, ale wydaje mi się że mają. Natomiast w Arkadach mają różną granulację i napewno znajdziesz coś dla siebie.

Pozdrawiam