Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Upierałem się że ten elektroniczny działa dobrze z tego względu, że kiedyś tez robiłem podobny test jak szklany w akwarium pokazywał 24 stopnie a elektroniczny 27 :D

Wieczorem włoże szklany i się wyjaśni ;D Sorki :(

Opublikowano
1 godzinę temu, Pleziorro napisał:

Ale lekarski to się zaczyna od 35 stopni :) to chyba słabo się nadaje.

A ten elektroniczny nie pokazuje 35 stopni? Wystarczy oba razem potrzymać w dłoni i zobaczyć wynik. Miałam podobny problem w inkubatorze termometr z allegro przekłamywał ponad 2 stopnie a higrometr o 30 %.

Dobrze, że udało się zdiagnozować problem.

Opublikowano

A w ten sposób mnie masz :) ja nie pomyślałem o sprawdzeniu obu w ręce, tylko o zastosowaniu lekarskiego w wodzie.

Ja bym na koniec, chciał się dowiedzieć jaki termometr miał Pumba, model, firma ?

Opublikowano

Pamiętaj, że te szklane też mogą przekłamywać ;) Zawsze jak kupuję szklany to biorę kilka do ręki i biorę z tej grupy która pokazuje bardzo podobnie :)
A ten elektroniczny, jak dobrze wyschnie czujnik temperatury, może znów pokazywać dobrze. Wtedy tylko uszczelnić go zostanie i można z powrotem do wody. :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Po modelu widzę że ten twój temperaturo-elektronik jest z ubiegłego wieku i swoje już wysłużył. Jak zdejmiesz tą gumkę recepturkę to ile wskazuje.

Obecnie postęp w pomiarze temperatury takimi termometrami pozwala wyłącznie kupić takie które pokazują temperaturę wraz z przedziałem 0,1 C czyli np 27,3 C  właśnie zakupiłem takie 2 szt i od razu jeden co poszedł do baniaka to mu obsmarkałem dookoła silikonem te połączenie metalowej osłony czujnika z wychodzącym przewodem.  Ja mam teraz w pokoju 20,5 C a w akwarium 25,9 C ale widzę że grzałka 300W czasami i na krótko się włącza.