Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już przerabiałem temat termometru i ten który posiadam jest dokładny. Także to eliminujemy. Proszę o pomysły na temat chłodzenia a doszukujecie się innych przyczyc ;D Nie jestem laikiem i bez sensu nie pisałbym o prośbę. Mam ciepło i koniec ;D

Akwarium na samej pokrywie bez włączonego światła falowało przez kilka dni. Temperatura była 27 stopni. Zaświeciłem światło na 1 dzień i temperatura 28 stopni. Zostanę przy tych wiatraczkach bo to sprawdzony sposób tylko jak je ustawić żeby nie zepsuć wizualnie pokrywy a spełniały swoją rolę. Takie rozwiązanie jakie ma kolega marcin73m obawiam się że w lecie może nie dac rady

Opublikowano

Staramy się pomóc, a Ty się ciskasz że szukamy przyczyny, natomiast jak Ci kolega zaproponował butelkę z lodem to się obruszyłeś.

Henio Ci dobrze napisał zniweluj przyczynę, 27 stopni na wyłączonym świetle to i tak bardzo dużo. Akwarium masz 540l czyli niewiele mniejsze od mojego, napisz dokładnie jakie masz elektryczne urządzenia w wodzie.

Opublikowano

Pompa w kaseciaku Jebao DCT 4000. Falownik RW-15. Pompa i falownik na 2 biegu. Oświetlenie moduły samsung led ok. 30 sztuk

We wcześniejszym akwarium (300 litrów) miałem ten sam dylemat. Tam działało: kubeł hw303, aquael circulator 2000, falownik jvp 102. Tam miałem wiatraczki i temperatura mogłem sterować, ale utrzymywałem na 27 stopniach. W lecie w upały nie przekraczała 28 stopni

Opublikowano

Moduły chodzą na jakimś sterowniku ? ile mocy z nich wyciskasz? 

Pompa o której piszesz i falownik na tych biegach nie podniosą w tak dużej balii temperatury nawet do 26 stopni. Musisz mieć cieplej w domu, albo jakieś źródło ciepła w pobliżu baniaka.

Opublikowano

Na żadnym sterowniku. Bezpośrednio do zasilacza 60W. Praktycznie full bo nie są do końca odkręcona jakis zapas jest (mam ręczne ściemnianie).

Wybaczcie chłopaki, ale chyba macie rację :D Wyjąłem teraz ten elektroniczny z akwarium i położyłem na pokrywie, żeby sprawdzić temperaturę w pokoju. Temperatura 26 stopni. Mam taki pokojowy 30 letni termometr rtęciowy i pokazuje 24 stopnie. Bardziej wierzyłbym właśnie temu pokojowemu więc coś jest nie tak .... Nawet wsadzając palucha do wody to wydaje mi się za zimna woda jak na 28 stopni ;D Kupie dzisiaj szklany cienki termometr i zobaczymy czy mieliście racje :P