Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eloszka :D

Potrzebuję waszej pomocy odnośnie chłodzenia akwarium.

Mam pokrywę z PCV i nie chcę jej psuć otworami pod wiatraki itd. Wiem, że jest to bardzo dobry motyw bo wcześniej stosowałem takie chłodzenie, ale miałem wiatraki wkręcone w wieko co szpeciło wygląd pokrywy. Teraz chcę tego jakoś uniknąć a zrobić to jak najtańszym kosztem. Chłodziarki odpadają :P

Macie jakieś sprawdzone pomysły ?

Opublikowano

Na zawiasie :) Uchylna.. Jak od boku dam wiatraki (bo od tyłu nie ma szans żeby wcisnąć pomiędzy ścianą) to średnio mi będzie zbijało temperaturę. Jedynie zrobi mi przewiew i nie będzie się woda skraplała bo już testowałem tak :P Zastanawiam się czy byłby sens jakbym dał na jednym boku wentylacje w sensie otwór a na drugim końcu umieścił wiatraki na taflę i wzdłuż pokrywy żeby robiło wymianę powietrza. Stosuję ktoś takie rozwiązanie?

Opublikowano

Ja mam wiatraki z tyłu, a po bokach po dwa otwory wentylacyjne.

4 minuty temu, Pumba napisał:

bo od tyłu nie ma szans żeby wcisnąć pomiędzy ścianą

nie bardzo to rozumiem... u mnie wiatraki są schowane w pokrywie, nie wystają do tyłu w kierunku ściany, tylko kable idą z tyłu

Opublikowano

I u ciebie wyciągają ciepło spod pokrywy. Ja wcześniej miałem na wierzchu wiatraki i ładnie zbijały temperaturę.

A powiedz mi: wiatraki masz przypomocowane do pełnej płyty czy masz pod nimi otwór ?