Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystartowalem ze zbiornikiem 540litrów (150x60x60)  27.10.16.

Z funkcjonujacego akwarium wsypalem ok. 10kg piachu. Przeniosłem do nowego akwarium i po około 4 dniach dopiero wlałem wodę. Tak więc piasek stał na "sucho". Po wlaniu wody dodałem cała buteleczke 100ml Seachem Stabily. Na drugi dzień dołożyłem do kaseciaka woreczek z ceramiką z działającego akwarium (ok 1litr). Wypłukalem gabke z dojrzałego akwarium w nowej wodzie. Parametry na dzień dzisiejszy:

Nh4 -0.05. NO2 0.05. Ph 8. Gh 13. Kh 8. NO3 1

Czy biologia ruszyła? Nie mak testów z dnia zalania

Opublikowano
57 minut temu, Pumba napisał:

Nh4 -0.05. NO2 0.05. Ph 8. Gh 13. Kh 8. NO3 1

Czy biologia ruszyła? Nie mak testów z dnia zalania

Trudno powiedzieć bez punktu odniesienia.

Opublikowano

Pytania dodatkowe;)

1/ Czy woda nalewana do nowego 540l lana przez ustrojstwo z węglem czy z uzdatniaczem chemicznym czy też na krzywy ryj czyli prosto żywa kranówa.

2/ 10kg piasku- zapewne to tylko część piasku w 540l więc czy te 10kg ze starego to zgarnięta warstwa 1-2 cm z góry czy nabierana jak popadło?  i czy te 10kg poszło na spód czy na wierz piasku w nowym czy też je wymieszałeś stary piasek z nowym piaskiem

3/ kiedy wydobyłeś ten stary piasek i ile dni stał i czy wysechł czy był wilgotny - piszesz że stał " na sucho" .

4/ Przeniosłeś  1 litr ceramiki ze starego baniaka - ile litrów i ile ryb tam pływało oraz jak długo ta ceramika tam była.

5/ Jutro lub w wolnej chwili ale po widoku a nie po zmroku zrób pomiar NO2 i NO3 w kranówie bo nie raczyłeś w swoim profilu podać miejscowości więc nie sprawdzę.

6/ Bakterie Stability - bardzo OK:D gówno do nowego baniaka z wypłukanej gąbki - bardzo nieOK:(, ta gąbka wypłukana w wodzie ze starego akwarium i czysta wrzucona do nowego byle gdzie do kasety a nawet do by pływała w  akwarium - bardzo by było OK:D.

W tej sytuacji jaka jest teraz podawanie parametrów wody nic nam nie da. Będą identyczne dla baniaka bez biologii jak i z super biologią.

Opublikowano
4 godziny temu, deccorativo napisał:

Pytania dodatkowe;)

1/ Czy woda nalewana do nowego 540l lana przez ustrojstwo z węglem czy z uzdatniaczem chemicznym czy też na krzywy ryj czyli prosto żywa kranówa.

2/ 10kg piasku- zapewne to tylko część piasku w 540l więc czy te 10kg ze starego to zgarnięta warstwa 1-2 cm z góry czy nabierana jak popadło?  i czy te 10kg poszło na spód czy na wierz piasku w nowym czy też je wymieszałeś stary piasek z nowym piaskiem

3/ kiedy wydobyłeś ten stary piasek i ile dni stał i czy wysechł czy był wilgotny - piszesz że stał " na sucho" .

4/ Przeniosłeś  1 litr ceramiki ze starego baniaka - ile litrów i ile ryb tam pływało oraz jak długo ta ceramika tam była.

5/ Jutro lub w wolnej chwili ale po widoku a nie po zmroku zrób pomiar NO2 i NO3 w kranówie bo nie raczyłeś w swoim profilu podać miejscowości więc nie sprawdzę.

6/ Bakterie Stability - bardzo OK:D gówno do nowego baniaka z wypłukanej gąbki - bardzo nieOK:(, ta gąbka wypłukana w wodzie ze starego akwarium i czysta wrzucona do nowego byle gdzie do kasety a nawet do by pływała w  akwarium - bardzo by było OK:D.

W tej sytuacji jaka jest teraz podawanie parametrów wody nic nam nie da. Będą identyczne dla baniaka bez biologii jak i z super biologią.

1/ Zapomniałem dodać. Około 60 litrów z funkcjonującego akwarium. Reszta kranówa z uzdatniaczem Seachem Prime.

2/ Piach zebrany łopatką jak leci więc i z góry i z dołu poszedł. Na wierzch był sypnięty ale w miejsca gdzie było mało piachu więc sie pomieszał trochę.

3/ Piach wyciągałem w sobotę a zalewałem wodą w środę. Całkowićie nie wysechł raczej był wilgotny.

4/ Baniak 300 litrów, ryb ponad 30. Ceramika od roku w kuble.

Nie mam testów w domu. Robione w zoologicznym.

Profil już uzupełniłem

Opublikowano

W moim przekonaniu możesz wpuszczać ryby.

Masz w zanadrzu ten Prime oraz możliwość podmian wody - ten Prime  detoksykuje wodę z NO2 i NO3 ale tylko częściowo i choć wahnięcie biologii będziesz miał na pewno to NO2 nie powinno przekroczyć 0,2ppm a po 2 tygodniach powinno być po strachu.

Radzę ci Dominiku zakupić jednak trzy rzeczy i dwie jeszcze przed wpuszczeniem ryb.

1/ jednak bez biegania do zoologa by zrobili testy radzę zakupić testy kropelkowe JBLa ( nie innej firmy ) na NO2 i NO3 - zajrzałem do kranówy jeśli to na prawdę miasto Rzeszów a nie miejscowości w pobliżu Rzeszowa - masz w kranie NO3 -6ppm + to co będą dawały ryby - myślę że trudno ci będzie utrzymać w baniaku 20ppm NO3 przy nawet co tygodniowej podmiance 20% wody - chyba że wpuścisz maluszki i mało, ale te szybko rosną więc i problem narasta.

2/ na twoim miejscu powoli myślałbym nad budową ustrojstwa z węglem bo jak ci się skończy ten Prime to akurat pora by już nie stosować chemii i kubłowania tu gdzie może być znacznie lepiej i  bez chemii i wężykiem woda do akwarium prosto z prysznica.

Opublikowano

Wiesz co od dawna leje wode prosto z kranu. Tylko przy malawi wymyśliłem sobie uzdatniacz a akwarium nie mam od tygodnia :P

Zastanawiałem sie nad "ustrojstwem do nalewania wody" ale z tego co widze podmiana trwalaby ze 2 godziny ... Za wolny przepływ będzie takim wężykiem. 

Testów tak na prawdę nigdy nie stosowalem. Co prawda dawniej mialem komplet ale jakoś nie zwracałem na to uwagi. Obserwuje ryby.  

W kaseciaku będę miał purolite więc myślę dam rade. A testy to musze żonę przekonac:D

Opublikowano
1 godzinę temu, Pumba napisał:

Zastanawiałem sie nad "ustrojstwem do nalewania wody" ale z tego co widze podmiana trwalaby ze 2 godziny ... Za wolny przepływ będzie takim wężykiem. 

Zakładasz zwykły wąż gumowy nawet fi 16 czy 18. I nalewasz na oko aby przepływ był około 5-6l/min. To jak by Mondeusz nie obliczał to wychodzi zawsze około 150l w 30 minut. Idąc dalej tym tropem, baniak z wymiaru ma 540l czyli zakładam około 400l wody i to jeśli masz skromne kamienie i nie masz tła strukturalnego :) 

Czyli w przybliżeniu napełnienie 20% Twojego baniaka zajmie 15 minut :), akurat w tym czasie zdążysz wzruszyć dno, popłukać gąbkę i umyć szyby :)

• Dziękuję 1