Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Najdroźsi,

zakładam akwarium malawi 300 litrów (120x50x50) - będę trzymał kilkanaście pyszczaków, pewnie też - tak, wiem, że to niekoszernie - kilka roślinek po bokach, ale bez przesady.

Postanowiłem zainwestować w filtr Eheim Professionel 4+ 2275 (reklamowany na zbiornik 240-600 litrów, 1250 l/h, pojemność 9,2 l, https://www.akwarystyczny24.pl/eheim-professionel-4+-2275--filtr-zewnetrzny-do-akwarium-240-600l-p-6405.html). 

Czy to rozwiązuje sprawę filtracji, czy też powiniem założyć prefiltr - np. ten https://www.eheim.com/en_GB/products/accessories/installation_prefilter

No i w spadku po mniejszym zbiorniku dysponuję filtrem wewnętrznym Aqualen Fan 2plus (wydajność 450l/h).

A teraz mam prośbę o udział audiotele. Co instalować: 

1. Tylko filtr zewnętrzny Eheim

2. Filtr zewnętrzny Eheim wraz z nałożonym prefiltrem

3. Filtr zewnętrzny Eheim wraz z nałożonym prefiltrem i dodatkowo filtrem wewnętrznym Aqualen

4. Filtr zewnętrzny Eheim bez prefiltra, ale dodatkowo z filtrem wewnętrznym Aqualen

5. Filtr zewnętrzny Eheim wraz z nałożonym prefiltrem oraz cyrkulatorem

6. Filtr zewnętrzny Eheim wraz z nałożonym prefiltrem oraz cyrkulatorem, a  dodatkowo też z filtrem wewnętrznym Aqualen

Dzieki :)

Edytowane przez aebe
Opublikowano
30 minut temu, aebe napisał:

"tylko z litr dowolnej ceramiki, nie więcej. "

nie rozumiem?

1 litr dowolnego złoża czy to w kubełku czy w filtrze kasetowym spokojnie obsłuży tobie biologie w zbiorniku...

Opublikowano (edytowane)

Dzięki.

Ale dlaczego polecacie pkt 5, nie 3?

Czy nie lepiej, zamiast cyrkulatora, z drugiej strony eheima zainstalować starego aqualena?

Edytowane przez aebe
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 1.11.2016 o 15:30, aebe napisał:

Czy nie lepiej, zamiast cyrkulatora, z drugiej strony eheima zainstalować starego aqualena?

Dlatego polecany jest cyrkulator, ponieważ Twój Aquael ma za mały przepływ -450l/h - bedzie się zbierał syf. Ale też dużo zależy jakie masz gruzowisko w baniaku.

Ja mam przy litrażu 240l cyrkulator Jebao RW 4 i ustawiony na 2/3 mocy, czyli ok 3000l/h i uważam, że jest ok.

Wcześniej miałem Aquael Circulator 2000 i dla mnie był za słaby.

Za cenę cyrkulatora będziesz miał też kaseciaka.

Opublikowano

Aquael Fan nawet nie ruszy widocznie wody w 300 litrach. Najlepszą opcją z podanych przez Ciebie jest opcja nr 5.

Z ilością złoża bym dyskutował, ale to nie miejsce na to.