Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w szoku. Prowadziłem małe sauloskarium ( 10sztuk) a tu nagle gorąca prośba przyjaciela. Postanowił się przeprowadzić, i poprosił mnie o przechowanie jego pysiów ( 3szt fire fish wielkości ok 8cm, 4 szt acei wielkości 5-7cm oraz 4 szt rdzawych podrostków ok wielkości 4-6cm. Resztę łagodniejszych rozdał po innych znajomych, a ja nie do końca przekonany, zgodziłem się. Obecnie w akwa mam zupę rybną ale bez agresji, ryby grzeczne, wdzięczne i jak to w ich naturze wygłodniałe :)

Jedyne co to fire fish momentami ściga się po całym zbiorniku, ale tylko między sobą.

Odnośnie hasła jestem w szoku - jedna rybka acei po 3 dniach pływania w moim baniaku, inkubuje ikrę "pełną gębą". Od początku ich przebywania jedna ryba (bez widocznej atrapy jajowej) można powiedzieć bez przerwy "fedrowała" piasek przy jednym kamieniu, gdzie teraz przebywa inkubująca samica

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Do mojego kubełka dorzuciłem węgiel aktywny. Kubełek to unimax 250 i obecnie zawiera on jeden (górny) kosz z gąbką 45ppi (oryginał wyrzucony) i poniżej kosz z ceramiką. Mam do dyspozycji dwa puste kosze. Wiem że wiąże się to z częstszym otwieraniem kubła ale po ostatniej krzywej akcji opisanej poniżej, wolę dmuchać na zimne

A teraz pytania:

Czy ten węgiel powinien być po czy przed ceramiką? Czy to w ogóle ma znaczenie?

Czy producent węgla aktywnego ma duże znaczenie? Pytam, bo w nagłym przypadku kupiłem aquael w cen ie 23zł/1litr. Ostatnio widziałem w zoologu popakowany w litrowe woreczki jakiś bezfirmowy w cenie 10zł/1litr. A cena węgla seachem to ok 135zł/1 litr.

Warto zainwestować w ten seachem? Niby piszą że wydajny i długo działa, więc jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tych sprawach to proszę o podpowiedź.

Edytowane przez mareckee
Opublikowano
4 minuty temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

dla mnie węgiel możesz wyciągnąć

Dla ciebie tak, ale rybkom może bym zostawił. W akwarium bez roślin, teoretycznie on nie wadzi niczemu. Nawet teoretycznie poprawia klarowność wody. No i prawdopodobnie po ostatniej podmiance wody, uratował mi prawie całą obsadę

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W ostatnim czasie rozważam budowę takiego układu z użyciem drugiego kubełka do filtracji typowo mechanicznej:

prefiltr.jpg

Proszę o pomoc użytkowników takiego zestawu w następującej kwestii:

Jakiej wielkości zawory?

Czy wąż z zestawu będzie pasował do zaworów czy trzeba się zaopatrzyć w taki jak na zdjęciu?

Czy taki prefiltr spowalnia przepływ?

Czy po czyszczeniu prefiltra nie ma problemu z odpowietrzeniem układu?

Czy do akwarium o długości 100cm wystarczy hw 303a czy brać 304a?

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

Witaj!

A nie lepiej by było jak byś zastosował ten prefilt http://allegro.pl/prefiltr-zewnetrzny-hw-603a-filtr-kubelkowy-wstep-i6745884478.html

Nie miał byś problemów z dobraniem zaworów itp...

31 minut temu, mareckee napisał:

Czy taki prefiltr spowalnia przepływ?

Zapewne w mniejszym czy większym stopniu spowolni on przepływ...

32 minuty temu, mareckee napisał:

Czy po czyszczeniu prefiltra nie ma problemu z odpowietrzeniem układu?

Nie powinno być problemów...

Po czyszczeniu prefiltra zalewasz go wodą przed uruchomieniem z połączonym kubełkiem,i powinno od razu ruszyć bez problemów ale 100% pewności nie mam...

39 minut temu, mareckee napisał:

Czy do akwarium o długości 100cm wystarczy hw 303a czy brać 304a?

Z mojego doświadczenia z takim samą długością zbiornika to brałbym HW-304A dlatego że z prefiltrem przepływ w nim zapewne spadnie...