Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i co wam da jak np ( podkreślam słowo na przykład ) skład pokarmu wybarwiającego jakiegoś producenta jest taki

Białko surowe 43% - Oleje i tłuszcze 4% - włókno surowe 4% - Popiół surowy 15% - witaminy  : A : 23.000 IU/kg D3  1900 IU/kg E: 2600 mg/kg B2: 165 mg/kg C: 1300 mg/kg B3: 500 mg/kg B1: 110 mg/kg  astaksantyna naturalna 1400mg/kg.

dobry czy do dupy pokarm.?

Nie mogłem wypowiedzieć się w Twoim temacie więc założyłem nowy temat.
O to właśnie chodzi abyśmy nie wiedzieli co jest w pokarmie. W białku ogólnym znajduje się białko właściwe jak i związki azotowe niebiałkowe, a to nic innego jak glutaminian sodu (wzmacniacz smaku). Mnie bardziej interesuje czy w pokarmie źródłem białka jest np.: mięso z krewetek lub śledzia. Oleje i tłuszcze w takiej rozpisce oznaczają że są nierozpuszczalne w wodzie, nie wiemy jakiego są pochodzenia. Te ryby nie przyswajają tłuszczu od zwierząt ciepłokrwistych, natomiast bardzo dobrze przyswajają kwasy omega 3 które zawarte są w tłuszczu ryby takiej jak łosoś 1,8 % czy śledź 1,2 %. Myślę że o tym pisał wcześniej Stan. Kolejny skład to włókno surowe, to składnik pochodzenia roślinnego głównie celuloza. Jak dla mnie dla ryb roślinożernych tego składnika jest mało. Popiół surowy to nieorganiczne części paszy, czyli makroelementy uzyskane po spaleniu części organicznej.
Ciekawi mnie zawartość naturalnej astaksantyny, przeczytajcie sami
NATURALNA  ASTAKSANTYNA  Z  ŁOSOSIA 
"Gdy jesz łososie hodowlane, które stanowią znakomita większość łososi sprzedawanych na całym świecie, prawdopodobnie zjadasz syntetyczną astaksantynę. Istnieje również szansa, że przyjmujesz wraz z nim astaksantynę z drożdży Phaffia i, bardzo niewielka, możliwość, że jest to naturalna astaksantyna. Tak wygląda aktualna struktura sprzedaży astaksantyny: rynek jest zdominowany przez jej syntetyczna wersję, z niewielką niszą na astaksantyną ze zmutowanych drożdży.  Naturalną astaksantynę z mikroalg i kryla zawiera zaledwie 1% ogólnej ilości sprzedawanego w świecie łososia. Ponadto, inne ryby i owoce morza są na ogół barwione syntetyczną astaksantyną lub innymi nienaturalnymi pigmentami. Dziki łosoś jest zdrowym alternatywnym źródłem naturalnej astaksantyny, ale trudno go znaleźć. Prawdę mówiąc, nawet jeśli kupujesz łososia w przekonaniu, że to dzika odmiana, możesz być wprowadzony w błąd. New York Times i Consumer Reports Magazine ujawniły w 2000 roku światowe oszustwo: łosoś reklamowany jako „dziki” i
sprzedawany po wysokiej cenie, okazał się być syntetycznie barwionym łososiem hodowlanym. Oznaczało to, że konsument nie tylko otrzymywał astaksantynę o wiele gorszej jakości, ale i znacznie mniejszą ilość dobroczynnych kwasów tłuszczowych Omega-3. "
Corporation Hawaje

Nie polecam gotowych karm gdyż sam Konings zauważył że zawierają zbyt wiele białka, jest jednak pokarm Hikari exel w którym producent super dobrał składniki, świadczy to o dobrej wymianie doświadczeń japonerów.
Trudno ocenić coś, nie znając składu.
pozdrawiam

Opublikowano

Witaj
Używam czasem niemieckiej canthaxantin, tej samej którą stosują hodowcy ptaków. Ma również zastosowanie w paszach dla pstrąga, łososia. Masz racje można pozyskiwać ją z glonów, to niby to samo jednak jest niewielka różnica.
pozdrawiam

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia ‎2016‎-‎10‎-‎18 o 20:06, Mortis napisał:

A to nie jest taka różnica jak z białkiem roślinnym i mięsnym? 

Nikt nie wypowie się w temacie. :(
Mięsne białko nie zawiera błonnika, tak potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego ryb roślinożernych. Ważne w żywieniu tych ryb jest białko pochodzenia roślinnego, mimo że jest gorzej przyswajane odgrywa ważną rolę w procesie trawiennym. Najlepiej przyswajalnym białkiem jest jajko, jest to produkt obecny niemal we wszystkich pokarmach. Innym składnikiem jest soja , równie dobrze przyswajalna. Z białka mięsnego bardzo dobrze przyswajane jest białko pochodzące od morskich ryb. Dieta wysoko białkowa stosowana w hodowlach przyspiesza znacznie wzrost ryb. Jak będzie to wpływać na kondycję ryb tego nie wiem, zapewne zakończy się odtłuszczeniem organów wewnętrznych. Prowadzono badania na szczurach, "dieta białkowa przyspieszała wzrost ale zwierzęta były otyłe i krócej żyły. Długowieczność uzyskano na diecie niskobiałkowej, warzywnej.,,
E.Wieczorek

  • Dziękuję 1
Opublikowano

Piotrze a co myślisz o trawie pszenicznej?

 Czytając o niej natrafiłem tylko zastosowanie w diecie człowieka. Myślisz że taka bomba witamin nie zaszkodzi rybom . Fakt że dostaną ją po wyciśnięciu soków,ale i tak pozostanie w nich wiele wartości odżywczych. Tak się zastanawiam czy taką trawę mrozić czy suszyć. Pierwszą partię dla eksperymentu dostanę zamrożoną bo tak się dogadałem z kolegą ,który na co dzień pije z tej trawy soki .

Opublikowano
40 minut temu, Mortis napisał:

No zobaczę czy będą to jeść. Zawsze jest tak,że jak coś jest zdrowe to jest niekoniecznie dobre :D

Jak nie będą jeść dodaj wanilii, ryby czują aminokwasy i kwasy żółciowe. Aminokwasy to :
leucyna - występuje w : jaja, ryby, niektóre rośliny
walina - jaja, owoce morza, ryby, glony
izoleucyna - w białkach, osoczu, hemoglobinie, kazeinie.

  • Dziękuję 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.