Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli NO2 i NO3 do góry...potem NO2 i NH4 w dół....będę na bieżąco podawał wyniki...moim celem jest w pt. wpuścić ryby...oczywiście jak szczęście dopisze...

A jeszcze pytanie pro forma...NO3 odczytujemy z tej dolnej skali bo górna to morskie tak?

A może to że tak szybko teoretycznie mi dojrzał zbiornik to wynik tego że lałem bardzo wolno wodę przez ustrojstwo bo ok 2 l na minutę?

Opublikowano
Dnia 1.11.2016 o 07:33, deccorativo napisał:

Faktycznie wszystkie wyniki są  podejrzanie doskonałe ;)- cały ten start wygląda jakby to był przeszczep biologii a nie start i na dodatek albo z lasem roślin lub TMBT chodzącym.

Wszystko się nie zgadza - ale wyjątki bywają szczególnie z biologią.

Ja mam takie sprawy do wyjaśnienia z węgorzem:D

Pełny start w 11 dni - to byłby rekord świata.??

Zupełnie odwrotny kierunek zmian pH, KH a szczególnie GH - jakbyś wody RO dolewał w międzyczasie albo uzdatniacz chemiczny nowej generacji stosował.

Jedynie zmiany NH4 i NO2 świadczą że start się zakończył i jednak przebiegł prawidłowo choć ten spadek w jeden dzień z NO2 -0,4 do <0,01 jakiś ogromny i mało realny ale kto wie.

Najdziwniejsze jest to znikanie NO3 - zupełnie jakbyś mierzył testem Zooleka albo wsadził biopolimer na start, albo roślin dużo - nie mam punktu zaczepienia by to wytłumaczyć ale sprawa wielce podejrzana.

Jeśli nie potrafisz wpaść na trop co w międzyczasie z baniakiem kombinowałeś jak dojrzewał i co było pierwotnie to byłbym ostrożnym z wpuszczeniem ryb.

Proponuję ponowić wlanie WA ale tylko dawkę testową a nie taką jak do startu - czyli zamiast 1ml WA na 200l wody taką testową 1 ml na 400l wody netto. co powinno dać NH4 - 0,4ppm i w 1-2doby powinno być 0 . Zobaczymy jak zachowa się NO2 i NO3. - tak radzę bo to przy dojrzałej wodzie powinno potrwać max 2-4 dni a będziesz spokojny przed wpuszczeniem ryb.

Czyli był to rekord świata?

Wiem,wiem....rekord będzie wtedy jak wpuszczę ryby i mi się nie wywiną ;)

Opublikowano

woda ma bardzo mało bakterii nitryfikacyjnych - to osiadłe bakterie więc możesz śmiało wymienić te 95% wody a ryby wpuścić zaraz po nalaniu przez ustrojstwo byle pH i temp były właściwe.

Opublikowano
6 godzin temu, wegorzwegorzewski napisał:

To dodawać ten Kordon Amquel plus po wypuszczeniu ryb? 

Masz parametry wody świadczące o dojrzałym zbiorniku więc wpuszczaj śmiało ryby.

Teraz Amquel lejesz tylko wtedy gdy ci pomiar NO2 na to wskaże bo po wpuszczeniu ryb biologią na pewno wahnie i pojawi się NO2 - jak przekroczy NO2 - 0,2-0,3ppm - wlej dawkę Amqela na całą ilość wody w akwarium.

Po 2 tygodniach wszystko się wyreguluje samo i NO2 powróci do tego poziomu co masz teraz.:D

Opublikowano

Aby nie tworzyć oddzielnego tematu to spytam tutaj w moim temacie ?

Baniak mi już dojrzał, rybki pływają od tygodnia i się mają dobrze. Tylko że po pierwsze będę niebawem zmieniał tło na pcv i będę robił kaseciaka ?a po drugie chciałbym przy okazji wyjąć skały i piasek po to by dać pod piasek na całe dno jakąś piankę. W tej chwili mam styropian i już żałuję...

Pytanie brzmi....czy jak wyłowie rybki, wyjme skały i piasek, zrobię co mam zrobić i po 5 godzinach wszystko wróci na swoje miejsce plus do tego naleję wodę przez ustrojstwo to czy to nie wpłynie na biologię w zbiorniku? I tu drugie pytanie Czy bakterie będące na skałach i w piasku nie zginą?