Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co kto lubi, jak wolisz kubełkować i lać chemię... ja tam wolę nakręcić ustrojstwo na wąż prysznicowy i woda sobie ciurka a ja przeglądam forum, a żona myśli że ciężko pracuję przy podmianie wody ;)

Opublikowano

Plezi tak na marginesie to ile on tych kubełków w takim litrażu wymieni maksymalnie 2 góra 3 to warto mu to ustrojstwo montować . Przy tak małych litrażach moim zdaniem, bawienie się w konstruowanie takiego ustrojstwa to przerost formy nad treścią. W takim litrażu sama podmiana kubełkiem zajmuje 10 - 15 minut. Mam trochę mniejsze to znam to z autopsji.

Opublikowano

Jak sobie poczytacie start na WA to tam były kiedyś zalecane uzdatniacze chemiczne kranówy ale po 2 latach doświadczeń wszystkie je z tematu wycofałem ( choć z treści nie usunąłem) - dlaczego Bo lepsze jest wrogiem dobrego.

Więc węgorz :D nie zadawaj pytań nie na miejscu bo użyję mocniejszego słowa.

I tu Sławku się z tobą nie zgodzę - nie chodzi o te 3 czy 4 wiaderka w dwie strony czyli 8 wiaderek  bo najpierw trza to ulać z baniaka ( ile razy się napiłeś wody z akwarium?:cry: - nie wymieniać innych metod bo w końcu i tak będzie na zasys ustami) a potem z każdym się bawić w dolewanie uzdatniacza i wlać to jeszcze bez rozlewania i zrobienia kotła w baniaku . W życiu mi się nie udało metodą kubłowania by nie narozlewać wody i to w pokoju a także w łazience.

Ale zasadnicza zaleta ustrojstwa z węglem nie leży w łatwości nalewania wody - u mnie nawet do mojego kotniczka 54l :D tylko w świadomości twojej i węgorza czyli naszej:D co węgiel usuwa z kranówy.

Jak masz psa lub kota nalej im w dwie miski tej prosto z kranu i tej po ustrojstwie i postaw razem.  Nawet my ludzie z przytępionymi zmysłami odczuwamy róznicę.  Więc jak możemy dać rybom które w tym stale pływają taką lepszą to dalsza dyskusja na temat wyższości uzdatniacza chemicznego nad węglem aktywnym - jest jałowa.

Dyskusja i pytanie więc czy to takie dobre to ustrojstwo jest nie na miejscu.

Opublikowano

Ja tylko dodam Sławku, że wątek dotyczy 300l, to jest lekką ręką 240-250l wody, w niedzielę zalewałem swoją 280 i wyszło mi 26 kubełków, z tym, że ja napełniałem kubełki przez ustrojstwo. a normalnie, jeszcze do każdego kubełka nalewanie uzdatniacza, zamieszanie, odczekanie chwilkę... To ja nie wiem czy to będzie 10-15 minut bo raczej dobra godzinka machania wiadrami :) 

Opublikowano

Ok.zgadzam się z wami w 100% tylko myślę że zawsze jest warto dyskutować. Bo tak się zastanawiam...przecież ryb nie wpuszczamy od razu po zapodananiu chemii tylko po paru tygodniach a wtedy woda chyba jest już na tyle dobra (dojrzała, czysta) że rybom już nie powinno przeszkadzać....a wogole moje pytanie powstało dlatego że w którymś tam poście była dyskusja nad tym że w szybkim przepływie wody działanie węgla jest znikome.

Opublikowano

Odnośnie ostatniego stwierdzenia, to masz rację, ale odkręcasz wodę tak aby ciurkało 5l/min i zajmujesz się czymś innym w tym czasie :)

W wodzie masz chlor lub pochodne chloru, te nie odparowują z wody i skutecznie mogą blokować rozwój biologii. Choć z drugiej strony znam takie osoby, które leją wodę bezpośrednio z Warszawskiego wodociągu i nie mają problemów z rybami :). Choć sam bym się bał tak zrobić. Tylko to jest doświadczony Malawista ;) więc szybko wychwyci każdą nieprawidłowość w zachowaniu swoich ryb.

Opublikowano

Mowa była o podmiankach a nie wstępnym zalewaniu , a tutaj to już raczej będzie 2, 3 wiaderka. Poza tym wodociągi już odchodzą od uzdatniania wody chlorem teraz raczej przechodzi się na ozonowanie, tak jest w moim przypadku. U mnie problemem jest raczej kamień a ten rybom jest nieszkodliwy . wodę ściągam odmulaczem z pompką dlatego przypadkowe napicie się nie wchodzi w grę. Co do kota to mój uwielbia wodę z mydlinami , więc jego wyboru nie byłbym taki pewny . Co do to Lewandowski to więcej wody zdarza mi się rozdać podczas płukania gąbek i czyszczeniu szyn niż podmiance. Poza tym temat ustrojstwa wypłynął stosunkowo niedawno i jak myślicie jak przedtem sovie radzili Malawiści a woda raczej lepsza nie była.