Skocz do zawartości

Bloat

luki174

Rekomendowane odpowiedzi

No to woda odpada teraz to się wszystko zgadza z jej parametrami - pozostaje   dieta, dobór karm, częstość karmienia.

Jak znam życie to mama nie przejdzie koło baniaka by nie sypnąć bo tak bardzo żebrzą:D.

A może automat ustawiony na 1raz dziennie i spirulina w granulkach drobniutkich a nawet jak się zawilgoci i przytka to przez kilka dni nic im nie będzie - wrócisz to dasz inne karmy z umiarem.

luki,

Jak koledzy powyżej, obstawiam pokarm wybarwiający. Moim zdaniem to mieszanka o dużej zawartości białka. Może  fish_magic zdradził tobie skład tego pokarmu?:huh: Pokarm jest za często podawany przez twoja mamę a to doprowadziło do kłopotów. Salousi to nie mięsożerny gatunek, więc spirulina jest podstawowym pokarmem. Ze swojego doświadczenia napisze, że od kiedy przestałem podawać rybkom pokarmy typu OSI Prostar Maintenance, Vivid Color częściej niż raz w tygodniu i to w ilości o połowę mniejszą od porcji spiruliny, skończyły się kłopoty takie, jak u ciebie.

11 minut temu, AndrzejWalb napisał:

...spójrz na nią od góry i zobaczy czy ma brzuch wypukły na boki. Bo patrząc na 1,2,3 zdjęcie bardzo dziwnie wygląda. Odchody na piasku są krótkie..ale zaobserwuj  odchody tej ryb.

Wygląda, tak jakby troszkę ten brzuszek odchodził od całej 'sylwetki' rybki :/

74rIGUb.jpg

VWWvRJM.jpg

Bm9HASo.jpg

Zv3zYV4.jpg

GrGAdEk.jpg

Sorki za jakość, nie mam sprzętu do zdjęć za dobrego :/

4 minuty temu, deccorativo napisał:

No to woda odpada teraz to się wszystko zgadza z jej parametrami - pozostaje   dieta, dobór karm, częstość karmienia.

Jak znam życie to mama nie przejdzie koło baniaka by nie sypnąć bo tak bardzo żebrzą:D.

A może automat ustawiony na 1raz dziennie i spirulina w granulkach drobniutkich a nawet jak się zawilgoci i przytka to przez kilka dni nic im nie będzie - wrócisz to dasz inne karmy z umiarem.

Kurczę, to teraz już nie wiem. Rodzicom się niby powinno ufać, no ale wiem o co chodzi ;)

Coś muszę przemyśleć.

4 minuty temu, maqus napisał:

luki,

Jak koledzy powyżej, obstawiam pokarm wybarwiający. Moim zdaniem to mieszanka o dużej zawartości białka. Może  fish_magic zdradził tobie skład tego pokarmu?:huh: Pokarm jest za często podawany przez twoja mamę a to doprowadziło do kłopotów. Salousi to nie mięsożerny gatunek, więc spirulina jest podstawowym pokarmem. Ze swojego doświadczenia napisze, że od kiedy przestałem podawać rybkom pokarmy typu OSI Prostar Maintenance, Vivid Color częściej niż raz w tygodniu i to w ilości o połowę mniejszą od porcji spiruliny, skończyły się kłopoty takie, jak u ciebie.

Czyli miałeś tak jak ja, że rybki Ci zdychały? I nie, Pan Jarek nie mówił mi nic o składzie.

Czyli rady j.w.? Zmienić dietę na spirulinę ew. 2 razy w tygodniu wybarwiający i tyle?

I jak polecacie karmić? Tak jak teraz? Chodzi mi tutaj o częstotliwość:)

9 minut temu, luki174 napisał:

Czyli miałeś tak jak ja, że rybki Ci zdychały?

Tak, ryby mi zdychały (Saulosi), bo za często karmiłem tymi wymienionymi pokarmami.

Zmienić dietę na spirulinę ew. 2 razy w tygodniu wybarwiający i tyle?

I jak polecacie karmić? Tak jak teraz? Chodzi mi tutaj o częstotliwość:)

Karm 2-3 razy dziennie, małymi porcjami. Podstawa to spirulina!!! A ten wybarwiający, to podawaj raz w tygodniu ale o połowę mniejszą ilość.

Widziałem na własne oczy jakiej wielkości jest żołądek 7cm maingano. Jest bardzo mały, mniejszy od łebka od zapałki. Od tamtej pory zweryfikowałem swój pogląd na temat ilości sypanej karmy.

I nie, Pan Jarek nie mówił mi nic o składzie.

Szkoda. Bo nie wiesz co podajesz...

Edytowane przez maqus

Teraz, maqus napisał:

Tak, ryby mi zdychały (Saulosi), bo za często karmiłem tymi wymienionymi pokarmami.

Karm 2-3 razy dziennie, małymi porcjami. Podstawa to spirulina!!! A ten wybarwiający, to podawaj raz w tygodniu ale o połowę mniejszą ilość.

Ja widziałem na własne oczy jakiej wielkości jest żołądek 7cm maingano. Jest bardzo mały, mniejszy od łebka od zapałki. Od tamtej pory zweryfikowałem swój pogląd na temat ilości sypanej karmy.

Szkoda. Bo nie wiesz co podajesz...

Kurczę, że też dopiero teraz się o tym dowiedziałem :/

Ten pokarm to na zmianę z O.S.I. podaję, a co do ilości, to jutro nagram filmik rano, jak karmię, to prześlę przy okazji do Waszej oceny, czy nie za dużo/mało :)

1 minutę temu, maqus napisał:

luki,

Przyjmij taką zasadę. Sypnę tyle pokarmu, że rybki zjedzą go w ciągu 30-45 sekund i nie będzie po nim śladu. Trzymaj się tego a będzie ok.

Polecam przeczytać raz jeszcze dział D

Do tego to nieraz powracam :D

Wiem, wiem. Ale tak dla upewnienia zawsze warto zapytać :)

Nie kolego żaden bloat porównaj do tych zdjęć masz trzy charakterystyczne miejsca do porównania, oczy, brzuch odbyt,

http://www.cichlid-forum.com/articles/malawi_bloat.php

Z twojego opisu wynika że częstość i dawka jest OK 2xdziennie tyle że po 30 sek nie ma i raz w tygodniu głodówka. to jest moim zdaniem OK.

FishMagic sprzedaje trzy pokarmy oraz ich mixy

- energetyczny

- wybarwiający

- spirulina

Nie wiem który dajesz i który do tego na przemian dokładasz ten OSI .

Trzeba wiedzieć że nawet te spiruliny bez względu na producenta to zawierają 3-4% spiruliny 38% a nawet 42%  bo więcej ryba nie przyswaja więc nie ma co tego więcej pakować a wszystkie spiruliny to także białko surowe nawet do 42% i surowe tłuszcze roślinne i zwierzęce nawet i 4%  toż to pełnoenergetyczna karma już bez tych wysokoenergetycznych.

Jak zmieniam karmę dla roślinożernych tropheusów to stale się dziwię że nawet te specjalne karmy dla tropheusów to w składzie mają ryby, morskie + spirulina.

Zmień im dietę na bardziej lekkostrawną.

24 minuty temu, deccorativo napisał:

Nie kolego żaden bloat porównaj do tych zdjęć masz trzy charakterystyczne miejsca do porównania, oczy, brzuch odbyt,

http://www.cichlid-forum.com/articles/malawi_bloat.php

Z twojego opisu wynika że częstość i dawka jest OK 2xdziennie tyle że po 30 sek nie ma i raz w tygodniu głodówka. to jest moim zdaniem OK.

FishMagic sprzedaje trzy pokarmy oraz ich mixy

- energetyczny

- wybarwiający

- spirulina

Nie wiem który dajesz i który do tego na przemian dokładasz ten OSI .

Trzeba wiedzieć że nawet te spiruliny bez względu na producenta to zawierają 3-4% spiruliny 38% a nawet 42%  bo więcej ryba nie przyswaja więc nie ma co tego więcej pakować a wszystkie spiruliny to także białko surowe nawet do 42% i surowe tłuszcze roślinne i zwierzęce nawet i 4%  toż to pełnoenergetyczna karma już bez tych wysokoenergetycznych.

Jak zmieniam karmę dla roślinożernych tropheusów to stale się dziwię że nawet te specjalne karmy dla tropheusów to w składzie mają ryby, morskie + spirulina.

Zmień im dietę na bardziej lekkostrawną.

Oczywiście daje wybarwiający na zmianę z tym Growth/Color :)

Żeby tylko reszcie rybek sie nic nie stało...

W takim razie dzięki za odpowiedzi i pomoc :)