Skocz do zawartości

Akwarium Malawi 240L

kwiq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników. Jako że planuje założyć swoje pierwsze akwarium to chciałbym abyście mi pomogli w tym temacie. Wstępnie trochu pooglądałem/poczytałem na ten temat ale wiadomości jest tak dużo że aż w głowie się kręci. Na Youtube spodobały mi się filmy użytkownika "Akwa Łobuz". Pytanie czy takie rozwiązanie filtracyjne sprosta zadaniu ? Nie chciałbym ładować wewnątrz żadnych filtrów gdyż to i tak będzie stosunkowo mały baniak więc szkoda by było tracić cenną powierzchnię. Czy ewentualnie jakieś inne filtry (z własnego doświadczenia) molibyście mi polecić ? Byłbym wdzięczny także gdybyście mi pomogli dobrać pierwszą obsadę rybek. Jako że jestem początkujący to nie chciałbym dać plamy i wybierać najbardziej kolorowych (jak pewnie większość pierwszaków) lecz jakieś które wybaczą początkowe błędy i będą ze sobą żyły zgodnie. Będę wdzięczny za każdą radę i pomoc. Pozdrawiam

Kolego kwiq fajnie że po sześciu latach milczenia jednak do nas powracasz - witaj młodzianku:D

Widać że teraz bardziej dojrzale podchodzisz do naszej pasji.

Jeśli chcesz by ci pomóc to możesz na nasze koleżeństwo liczyć.

Jeśli możesz to zacznij od uzupełnienia swojego profilu i wstaw ten baniak w planach, miejscowość by sprawdzić jaką wodę masz w kranie.

Co do obsady to się nie wypowiem ale to daleka jeszcze sprawa natomiast baniak , wystrój i filtracje to jak najbardziej czas zacząć.

Nie znam kolegi lobuza dogs i chyba nie jest tu z nami ale jego filmik jest bardzo pouczający jak można zrobić zupełnie dobrą filtrację do Malawi, choć moim zdaniem jest ona jeszcze nie kompletna a może taką być  i na dodatek bardziej ukrytą, na co kładziesz nacisk.

Nie uwzględnia tła , grzałki, możliwości usuwania nawet w tej jego wersji NO3 i PO4 a skimmer jest widoczny - ale to co pokazał to fajne rozwiązanie.

Możesz w tym kierunku iść choć bym dobrał inne elementy składowe takiego systemu.

1/ to jednak kubeł nie AquaNova1200 20W ale tańszy i mocniejszy Sunsun HW303A  1400l/h 35W ale ze skimmerem.

http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-hw-303a-1400l-h-35w-najtaniej-wwa-i6112140501.html

i żebyś nie myślał że ten kubeł AN 1200 to nie jest produkowany w Chinach - oba są chińskie:D

2/ pomysł z kubkiem kompletnym od multikani800 bez gąbek i wypełnień już dawno opisywałem w nawężowcu + ta wata to super rozwiązanie jako prefiltr i jednocześnie mechanik do kubła.

http://allegro.pl/aquael-multikani-800-pojemnik-z-dnem-i-pokrywka-i6197136249.html

choć widziałem też takie po ok 55zł

i wata http://allegro.pl/jbl-symec-1000gr-wata-filtracyjna-wklad-do-filtra-i4857094893.html

Kubeł bym wypełnił tylko 1 litrem dowolnej ceramiki i tej najtańszej a nie drogim Matrixem - bakterie nitryfikacyjne nie kierują się ceną złoża.

Natomiast w pozostałe 2 kosze dałbym  2x 0,5l Purolite A520E przyciśnięte tylko cienką warstwą ceramiki - poczytaj temat koleżanki suricade o takim rozwiązaniu.

Ale uprzedzam to dopiero jak ryby będą z tydzień pływały.

Grzałkę możesz dać przepływową 200W ale podłączyć ją razem z kubłem.

Jeśli tło czarne to już |O|K a jeśli 3D to jednak bym szedł w kaseciak a nie kubeł bo wpadłem na nowy pomysł jak kasetę grubości 7,5 cm na stałe wkleić pod wzmocnienie 5cm i był dostęp do wszystkiego bez suwania , haków, itp. ale to gdzie indziej i po "sprawdzeniu na ludziach"

ustrojstwo do nalewania wody przez węgiel aktywny to już buduj.

Dzięki za odpowiedź. Fakt kiedyś miałem zajawkę ale zabierałem się do tego całkiem od "d.. strony". Teraz mam już własne "M" oraz  młodzieńca, któremu baniak obiecałem więc możliwości są większe. Mieszkam w Mielcu/Podkarpacie. Co do Baniaka to chciałem na początek coś 240l - 120/50/40cm. Chciałem zamontować tło lecz zewnętrzne Juwela jak na poniższym foto, żeby zapewnić maksymalną powierzchnię milusińskim. Jako aranżacja podobają mi się bardzo łupki drzewiaste i je bym głównie umieszczał (chyba że jest jakaś techniczna przeszkoda ku temu) oraz piasek dolimitowy wapienny.

juwel-poster-1-fototapeta-s-60-x-30-cm.j

Witaj na forum!!!

Mam taką samą tapetę 3D co zamierzasz kupić,więc moim zdaniem najlepiej pasującym kamieniem do tego tła będzie serpentynit,z resztą zobacz sobie na moim filmiku jak ładnie zlewa się z tłem https://www.youtube.com/watch?v=MAdvcuPCok0

Co do piasku to zamiast tego dolomitowego proponuje odwiedzić pobliską żwirownię i tam zakupić np szary piach o mieszanej granulacji...Mam go w swoim zbiorniku i wygląda on naturalniej od tego śnieżno białego,z resztą też miałem styczność z tym piachem parę lat temu...

Oczywiście nie nalegam jeśli tobie się ten dolomitowy piach podoba to celuj przy zakupie w granulację 0.8-1.2mm :D ...

A tak wygląda piach który ja zakupiłem na żwirowni DSC_0265.JPGDSC_0268.JPG

Co do reszty to już łopatologicznie wytłumaczył wszystko tobie kolega Henryk(deccorativo) ;) 

29 minut temu, kwiq napisał:

Teraz mam już własne "M" oraz  młodzieńca, któremu baniak obiecałem więc możliwości są większe. Mieszkam w Mielcu/Podkarpacie. Co do Baniaka to chciałem na początek coś 240l - 120/50/40cm. Chciałem zamontować tło lecz zewnętrzne Juwela jak na poniższym foto, żeby zapewnić maksymalną powierzchnię milusińskim. Jako aranżacja podobają mi się bardzo łupki drzewiaste i je bym głównie umieszczał (chyba że jest jakaś techniczna przeszkoda ku temu) oraz piasek dolimitowy wapienny.

Znowu jeśli mogę doradzić to gratulując potomka idz od razu w max szkiełko bo jedziesz na fali i małżownika raczej nie będzie stawiała veta - a nie musi w przyszłości  zgodzić się na zamianę na o wiele większy baniaczek. Powiesz że to minimum dla Malawi.:D Zobacz ile w uzgodnione z żoną miejsce się zmieści i taki na max zamawiaj baniak - oczami wyobrażni widzę taki 180x60x60 cm:D nie mów żonie ile to litrów bo nie należy kobiet straszyć:D one od razu widzą tą wodę na podłodze.

Co do tła ala fototapeta zewnętrzna to ma zalety ale ta akurat pasuje do łupka drzewiastego jak pięść do oka. Ma wyglądać naturalnie jakby te kamienie co stoją w piasku odpadły od tej skalnej ściany, ale piasek dolomitowy może być sam taki mam biały jak śnieg od Retne, ale teraz to bym posłuchał Andrzeja.

Co do wyboru kamieni to weż pod uwagę że co byś nie wybrał to tylko przez pierwszy miesiąc widać np ten piękny łupek drzewiasty bo za chwilę, okrzemki, krasnorosty, a może i zielenice i tak skryją fakturę kamieni.

Wodę masz super dla Malawi :D pH 7,51 bez amoniaku i azotynów a NO3 - 1,24ppm - malinka ale ustrojstwo buduj.

szkło na maxa a pomożemy restę tanio zorganizować by budzetu rodzinnego zbytnio nie obciążać.

Dzięki, śliczne masz to akwarium. Bardzo podobne chciałbym uzyskać :) Jednak piasek będzie musiał być śnieżno biały (taka choroba). Reasumując na start powinienem mieć:

1. Baniak 240l

2. Pokrywę + oświetlenie - jakie oświetlenie byście proponowali ?

3. Filtr Kubełkowy HW-303A 1400l/h 35W + ceramika + Purolite A520E

4. Prefiltr multikani800  + wata

5. Grzałka przepływowa 200W - możecie coś polecić ?

6. Skimmer - czy także możecie polecić coś godnego ? Gdzie go umieścić/podłączyć - jak dotąd spotkałem się tylko z pływającymi (mam równolegle oczko wodne).

Czy coś jeszcze będę potrzebował ? Z dekoracjami powinienem sobie poradzić . Jak wszystko skompletuje to postaram się robić relację z uruchamiania baniaka krok po kroku.

2 minuty temu, deccorativo napisał:

Znowu jeśli mogę doradzić to gratulując potomka idz od razu w max szkiełko bo jedziesz na fali i małżownika raczej nie będzie stawiała veta - a nie musi w przyszłości  zgodzić się na zamianę na o wiele większy baniaczek. Powiesz że to minimum dla Malawi.:D Zobacz ile w uzgodnione z żoną miejsce się zmieści i taki na max zamawiaj baniak - oczami wyobrażni widzę taki 180x60x60 cm:D nie mów żonie ile to litrów bo nie należy kobiet straszyć:D one od razu widzą tą wodę na podłodze.

Co do tła ala fototapeta zewnętrzna to ma zalety ale ta akurat pasuje do łupka drzewiastego jak pięść do oka. Ma wyglądać naturalnie jakby te kamienie co stoją w piasku odpadły od tej skalnej ściany, ale piasek dolomitowy może być sam taki mam biały jak śnieg od Retne, ale teraz to bym posłuchał Andrzeja.

Co do wyboru kamieni to weż pod uwagę że co byś nie wybrał to tylko przez pierwszy miesiąc widać np ten piękny łupek drzewiasty bo za chwilę, okrzemki, krasnorosty, a może i zielenice i tak skryją fakturę kamieni.

Wodę masz super dla Malawi :D pH 7,51 bez amoniaku i azotynów a NO3 - 1,24ppm - malinka ale ustrojstwo buduj.

szkło na maxa a pomożemy restę tanio zorganizować by budzetu rodzinnego zbytnio nie obciążać.

Nie przejdzie póki co taki baniak. Nie bardzo mam gdzie go obecnie wstawić to raz, a dwa że kiedyś przyjdzie mi się zmierzyć z migracją tego całego ustrojstwa na wlaściwe lokum. Wolałbym zacząć od czegoś mniejszego i jak złapię z czasem większego bakcyla to sobie z małżonką poradzę ;) Jako że chcę uzyskać akwarium podobne do kolegi "egon44" to  serpentynit jak najbardziej by wchodził w grę. Piaseczek jednak biały bym preferował tak jak pisałem powyżej.

No trudno za chwilę będziesz żałował że nie posłuchałeś , takie 180x60x60 tak samo łatwo się przestawia jak taka 240ka w obu przypadkach trzeba dwóch chłopa:D . ale twoja decyzja

-a HW303A skimmer ma w zestawie

grzałka przepływowa http://allegro.pl/ht-600-grzalka-przeplywowa-zewnetrzna-200w-16mm-i5999785934.html

18 minut temu, kwiq napisał:

Dzięki, śliczne masz to akwarium. Bardzo podobne chciałbym uzyskać :) Jednak piasek będzie musiał być śnieżno biały (taka choroba).

Dzięki naprawdę miło mi :) 

Co do piasku tak jak pisałem nie namawiam,ale jeśli taki bielutki tobie się podoba to ok ;) 

2. Pokrywę + oświetlenie - jakie oświetlenie byście proponowali ?

Pokrywę zrób sobie z spienionego PCV...

Oświetlenie polecam oparte na modułach Led białych barwy zimnej+RGB oraz do tego koniecznie sterownik świtu i zmierzchu LedDimmerPro

3. Filtr Kubełkowy HW-303A 1400l/h 35W + ceramika + Purolite A520E

Ceramikę będziesz miał prawdopodobnie w zestawie z kubełkiem HW-303A,ewentualnie szukaj na aukcjach bo mają takie zestawy...

6. Skimmer - czy także możecie polecić coś godnego ? Gdzie go umieścić/podłączyć - jak dotąd spotkałem się tylko z pływającymi (mam równolegle oczko wodne).

Skimmer też jest w zestawie z kubełkiem ;) 

Edytowane przez egon44