Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie możesz tak 6 postów na minutę:D jeden po drugim-  może zamiast pytać o różne różności - przeczytaj temat Romka o jego sterowniku, jak pisałem już - tematy o modułach gdzie masz fotki kilkunastu róznych możliwości ich wklejenia - do pokrywy, do listew różnych - człowieku powoli bo nic nie wiesz a za chwilę wszystko kupisz na allegro i okaże się znowu że nie to co trzeba.

Sterownik Romka ma 4 niezależnie regulowane kanały które sam programujesz w cyklu dobowym za pomocą swojego kompa lub laptopa więc oddzielnie ustawiasz R, oddzielnie G, oddzielnie  B i oddzielnie białe W czyli masz takie RGBW i możesz ustawić co ci się żywnie spodoba a nawet burzę w tropikach z piorunami.

Opublikowano
50 minut temu, wegorzwegorzewski napisał:

A jeszcze jedno skąd ta odległość 8-10 cm miedzy modułami? Czemu nie można zrobić kabelka 4 cm? Pewnie instrukcja...

Tak jak pisali koledzy, moduły są połączone przewodem i jak zamówisz 10 sztuk białych to będą na jednym przewodzie. Odstęp to około 8-10cm przewodu, więc nic już nie sztukujesz i nie lutujesz, moduły mają taśmę 3m do przyklejenia i ona bardzo dobrze trzyma. Wkręty nie potrzebne. Belki z modułami dobrze jest dać dwie i z możliwością przesuwania, wtedy dopasujesz oświetlenie do swojego wystroju.

Sterownik romka, robi wschody, zachody, światło nocne a nawet burzę... steruje i białymi i RGB.

Do zakupów dolicz stosownie do potrzeb przewód dwu i czterożyłowy, do połączenia ze sterownikiem.

Opublikowano

Dzięki to trochę wyjaśnia. Czyli jak do koszyka wrzucę 10 modułów W to dostanę już połączone tak jakby w jeden szereg? I tak samo z RGB ? A co z zasilaczem bo mi wyszło z obliczeń coś takiego 10 x 1,08W plus 8 x 0,72W razem 16,26 x 20% daje 19,5 W a zasilacze są albo 18W albo 24W?????

Opublikowano
1 minutę temu, wegorzwegorzewski napisał:

Jeszcze zanim zamówię chcę się upewnić na mój baniak czyli 120x50x50 Malawi bez roślin z wapieniami i łupkiem drzewiastym, obasada to może między innymi aulonokary z jeziora mala i malawi....10 x W i 8 x RGB starczy???

Zakup 10szt białych+10szt RGB i będzie ok...

Moim zdaniem lepiej już mieć te 2-3szt modułów więcej niż mieć mniej i świecić nimi pełną mocą...

A tak to zawsze można na sterowniku zmniejszyć moc jak uznasz że masz za jasno ;) 

Opublikowano

Przy zakupie nie zapomnij o kablach - wczesniej już kolega o tym pisał ale w gąszczu postów można to przeoczyć.

A najlepiej przed zakupem spisz listę i wrzuć to potwierdzimy, czy są wszystkie elementy.