Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, wegorzwegorzewski napisał:

No i nie wydaje mi się że diody mogą świecić słabiej...po prostu albo świecą cały czas tak samo albo się przepalają i nie świecą w ogóle....tak mi się zdaje...

Dobrze, że nie jesteś pewien a tylko Ci się zdaje :) ja jestem pewien że mogą świecić słabiej, mam jeden moduł który się tylko żarzy :)

A i dodam jeszcze, że nie przejmuj się krytyką, każdy popełnia błędy, ja sam gdybym mógł cofnąć czas zrobił bym zupełnie inny baniak, miałem tą szansę przy drugim akwarium, ale to pierwsze już zostanie z kupną pokrywą... zamówione u niezbyt dobrego fachowca... 

Dla przykładu powiem, że 280l kosztowało mnie drożej niż 666l ;)

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano

Przecież Gościu w aukcji nawet zdjęcia przedmiotu aukcji nie zamieścił a fotka zbiornika fotoshopem na kilometr rzyga.

Zrobisz jak uważasz ale nie wiem po co zaczynałeś temat jak już był z góry przesądzony - to po co pytać jak już kupiłeś. Liczyłeś że przyklaśniemy a tu siurpryza - my tego nie kupujemy:( więc się sam musisz z tym bujać i nie dorabiaj teraz teorii o tym że taśmy nie przygasają bo tak ci się wydaje.

Anuluj, wycofaj, nie przyjmuj przesyłki, nie rozpakowuj odeślij ale to twoje decyzje i bez krępacji masz prawo do zwrotu.

tyle w temacie.

Opublikowano

To natychmiast wycofaj i wejdz na podane linki do modułów to sam zobaczysz że to zalane w plastiku na amen.

Masz tu na forum w dziale Oświetlenie kilka opisów i tematów z takimi modułami Samsunga - najpierw przeczytaj 2-3 razy a dopiero co nie załapałeś to pytaj.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, wegorzwegorzewski napisał:

Spokojnie proszę was o poradę bo mogę jeszcze wycofać ....A powiedzcie ja jest z czyszczeniem tych modułów? One są w silikonie?

Jeśli możesz to sugeruję jednak wykonanie własnego oświetlenia w tej samej cenie.

Moich modułów nigdy nie czyściłem, tak jak pisze wyżej kolega, są one zalane w plastikowych osłonach, klasa szczelności IP68.

U mnie czasem od spodu zbierają się krople wody i wszystko jest czyste. Przestał działać - żarzy się jeden moduł, akurat ten którego niechcący nie obtoczyłem silikonem przy wejściach przewodów do obudowy :) przypadek ?

Znakomitym uzupełnieniem dobrego oświetlenia będzie sterownik naszego kolegi Romka. Led Dimmer pro, wielu z nas go używa i stanowi on alternatywę dla chińskich sterowników programowalnych oraz bije na łeb zwykłe manualne.

https://sklep.palabras.pl/

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano
41 minut temu, wegorzwegorzewski napisał:

No i nie wydaje mi się że diody mogą świecić słabiej...po prostu albo świecą cały czas tak samo albo się przepalają i nie świecą w ogóle....tak mi się zdaje...

To źle tobie się wydaje ;) 

U mnie na początku oświetlenie z rurką świeciło pełną mocą przez około 2 miesiące,a potem tylko gorzej było bo diody coraz słabiej świeciły...Na dodatek zaczęła pękać rurka i to już była totalna porażka,bo dostała się do środka wilgoć i zaczęły przepalać się diody...

Tak jak sugeruje Henryk(Deccorativo) anuluj zamówienie póki nie jest za późno,i zrób sobie własne oświetlenie z modułów...

Opublikowano
1 godzinę temu, Pleziorro napisał:

Witaj, SMD to rodzaj diody a RGB to określenie diody która ma 3 kolory.

Najlepiej się sprawdzają u nas z prostych do wykonania oświetleń ledowych, oświetlenia na modułach Samsunga. Kupujesz takie moduły i są one połączone przewodami około 8-10cm. Z jednej strony przewody izolujesz (te pod pokrywą) a z drugiej wyprowadzasz do sterownika (manualnego, radiowego, lub bardziej zaawansowanego jak Led Dimmer Pro). Dalej sterownik łączysz z zasilaczem 12V o mocy około 20% większej niż wyliczony pobór mocy modułów, średnio jeden moduł pobiera około 1W-1,2W.

Moduły można przykleić od spodu do pokrywy, lub na aluminiowej belce - np. ceownik. Są ludzie którzy jeszcze dodatkowo zabezpieczają moduły silikonem w miejscu gdzie wychodzą z nich przewody, ja również stosuję tą metodę i do niej namawiam.

Moduły białe mają barwę (temperaturę barwy) od ciepłej aż po bardzo jasną, wielu z nas wybiera te najjaśniejsze 1100k ale ja u siebie mam takie 6500k

https://www.perfektmarket.com.pl/modul-led-goq-samsung-3-smd-2835-zimny-6500k-id-497

i dają radę, na 300l dał bym około 10 białych i 8RGB i sterownik Led Dimmer Pro, którym możesz regulować poziom jasności i robić różne triki, typu automatyczny zachód i wschód słońca z grą kolorów :).

W razie dodatkowych pytań wal śmiało.

Takie zestawienie zapewni mi dzienne oświetlenie oraz nocne tak?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.