Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów

Dzisiaj czyli dzień Mikołajek jest moim debiutem na forum klubu-malawi. Zwracam się z prośbą do was doświadczonych kolegów i koleżanek o pomoc w doborze odpowiedniej obsady mego nowo powstałego zbiornika o wym, 128x53x50 co daje 339 l.Filtracja to kubełek fluval 304 głównie ceramika, wewnątrz fluval 3+ i aquael 700l/h. Zbiornik jest dojrzały pływa w nim 5 maluchów Labidochromis caeruleus 'Yellow' które czekają na pozostałych współmieszkańców no i teraz zaczyna sie dylemat z doborem odpowiedniego towarzystwa.

Chciałbym stworzyć zbiornik jak najbardziej dekoracyjny gdyż stoi w jadalni a zarazem ważne jest samopoczucie moich przyszłych podopiecznych...

Moje propozycje to (może trochę oklepane)

- Iodotropheus sprengerae x 8 docelowo 1+.....

- Pseudotropheus estherae Red-Red / Pseudotropheus zebra Red-Red x8

- Pseudotropheus socolofi F1 x8

Proszę was o propozycje i rady

Pozdrawiam

Opublikowano

Hmm... dziwne wymiary :roll: trochę długości brakuje, jak na taki litraż. Postawiłbym na 3 gatunki w nieco większych haremach-większych od 1+3 :wink:

Zostawiając Caeruleusy, z podanych przez Ciebie ryb dałbym Redy/Red Blue i Socolofi. Rdzawy jest najsłabszą z tych ryb, choć nie mówię, że nie poradziłby sobie w takim zbiorniku.

Pamiętaj, że zostawiając Caerulesy musisz zdecydować się na takie gatunki, które również będą preferowały pokarm mięskowy :wink: nie tylko roślinny. Redy i Socolofi są właściwe wszystkożerne, ale nie można ich karmić tylko pokarmem mięsnym, co pewnie spodobałoby się Caeruleusom. Przy tej obsadzie dieta mieszana wypali :D

Opublikowano

dzięki bardzo sision za zainteresowanie tematem, dzisiaj byłem w zoologocznym ale niestety słabo było z pyskami i chyba będę zmuszony zamówić z www.sklepmalawi.pl...

co miałeś na myśli poprzez większe haremy bo nie bardzo zrozumiałem, myślę że to i tak z czasem bo będę sie narazie zaopatrywał w młodzierz także zobaczymy co wyrośnie,

a co sądzisz o p.acei?za duże jak do tego zbiornika?

proszę o dlasze propozycje...

pozdrawiam

Opublikowano

Acei bym odpuścił. Natomiast jeśli chodzi a haremy, to możesz spróbować z więcej, niż jednym samcem. Np: Caeruleus 2+4/5, Red 1+3/4, socolofi 2+4/5. Myślę, że łącznie do 20 ryb to jest max.

Opublikowano

acei rośnie dosyć szybko i oprócz wielkości naprawdę lubi pływać gdy na nie patrzę to wydaje mi się ze moje 2 m to dla nich mało, pewnie gdyby miały 10m to pływały by z jednej strony na drugą.

Opublikowano

no właśnie tak myślałem z p.acei że szybko rośnie do dużych rozmiarów i jednak jeszcze mam za mały zbiornik no ale kiedyś może będzie większy...

to chyba będę dzwonił do sklepmalawi i prosił o przesłanie pkp do białegostoku bo na miejscu to raczej nie dostanę a napewno nie za tą cenę...

także jak nic nie wymyślę to startuje z:

- 5 caraleus obecnie i dokupie jeszcze z 3

- red- red x8

- socolofi x8

a właśnie co myślicie nad saulosi jakoś samiec bardziej mi się podoba niż socolofi niewiem jak w realu ale na zdjęciach jakoś tak atrakcyjniej...

mam jeszcze trochę czasu bo będę i tak zamawiał po niedzieli także weekend pod wielkim znakiem zapytania hehe

Ps:sision Twoje tło to wypas prześlij jakąś dobrą fotę a potem intrukcję bo jak bedę miał chwilę to ruszam z takim cackiem

pozdrawiam

Opublikowano

O kurczaczki, dzięki Krzychu za te ciepłe słowa :D opis prac będzie na 100%, myślę, że w przeciągu kilku dni pojawi się w moim temacie na forum :D

Co do obsady, ja bym w Twoim przypadku Saulosi nie brał. Zgodzę się, że samiec Saulosi ładniejszy jest od Socolofi, ale jak połączysz dwa żółte gatunki w akwa, to będzie to fatalnie wyglądać. Zrobi się jednokolorowe akwa, zwłaszcza, że Redy wcale nie są tak specjalnie jaskrawe (a na pewno nie samce) i wszystko zrobi się żółte. Odradzam całkowicie. Ale to moje zdanie.

Opublikowano

no nic decyzja juz prawie zapadla troche obsada obstukana ale na poczatek nie ma co sie porywac na jakies wyszukane osobniki ktore by ganialy obecnie zamieszkujace yellowki...

jak juz dostane przesylke to obiecuje ze foty beda zrobione i zamieszczone na forum...

pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.