Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ zakładam nowy baniak (240l) i przez ostatnie 6 lat miałem malawi z łupkami to dla odmiany chciałbym teraz otoczaki. W poprzedmim łupki miałem tak poukładane, ze rybki miały mnóstwo kryjówek. Zupełnie nie wiem jak teraz zrobić z otoczakami. Jesli wsadzę kilka duzych kamieni to nie będzie w ogole kryjowek. Czy moze wybrać mniejsze i jakoś je posklejać zeby było kilka kryjówek ? Jakie macie pomysły ?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Daj "średnie" (według mnie takie od powiedzmy 12 - 20 cm. średnicy - mówię tak bo mam większe szkiełko ) za duże aby rybki poprzewracały pod warunkiem że będą na twardym podłożu(plexi, styropian.....) no i czym większe -tym większe między nimi kryjówki .

Jeśli miał bym kleić , to wolał bym dać na "kołki" ( wywiercić otwory w kamieniach i połączyć je kołkami na wcisk) , ale przy tych wielkości które podałem można ułożyć bez żadnego mocowania.

ps. w kamieniu bardzo latwo sie wierci (oczywiście dobre wiertło + udar)

Opublikowano
51 minut temu, XGrzesX napisał:

W poprzedmim łupki miałem tak poukładane, ze rybki miały mnóstwo kryjówek. Zupełnie nie wiem jak teraz zrobić z otoczakami. Jesli wsadzę kilka duzych kamieni to nie będzie w ogole kryjowek. Czy moze wybrać mniejsze i jakoś je posklejać zeby było kilka kryjówek ? Jakie macie pomysły ?

O kryjówki się nie martw ryby sobie je same znajdą ;) 

Opublikowano

Czy podnosiłeś otoczki? Chyba nie, bo gdybyś uniósł, to wiedziałbyś, że nie trzeba ich do niczego mocować. Ich gęstość/masa jest ogromna. Nawet średni kamień jest bardzo ciężki. Nie ma porównania do łupka, piaskowca, czy wapienia....czy popularnego serpentynitu. Jeśli szafka udźwignie :) , to wsadź 2/3 duże i kilka mniejszych.