Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy mogę was poprosić o pomoc w doborze pokarmów dla moich przyszłych pysiow 

Pseudotropheus Demasoni Pombo Rock

Iodotropheus sprengerae makokola red

Pseudotropheus acei luwala

Melanochromis auratus.

Metriaclima M msobo magunga

Opublikowano

Iodotropheus  sprengerae,  Melanochromis auratus,  Metriaclima msobo magunga,  Pseudotropheus acei luwala są wszystkożerne, a Pseudotropheus Demasoni Pombo Rock roślinożerny. Najlepiej podawaj pokarmy wieloskładnikowe z przewagą roślinnych, spirulinę + co jakiś czas możesz podać np.larwy komara i powinno być ok. Mam nadzieję, że pomogłam :)

Opublikowano

Ani ochotka a tym bardziej wodzień nie są larwami komara.

Wracając do tematu to musisz celować w obsadę roślinożerną. 

Masz dwa gatunki typowo roślinożerne M. Auratus oraz P. Deamsoni. Zamiast I. sprengerae zaproponował bym Ci  Labidochromis sp. Hongi. I dołożył jeszcze Labeotropheus fulleborni Katale. Oby dwa gatunki typowo roślinne.

Ostatecznie miałbyś takie coś:

Pseudotropheus Demasoni Pombo Rock

Labidochromis sp. Hongi

Pseudotropheus acei luwala

Melanochromis auratus

Labeotropheus fulleborni Katale

Metriaclima msobo magunga

Dla takiej obsady będzie Ci bardzo łatwo dobrać odpowiednie karmy.

Opublikowano

Larwy ochotek to odpadają całkowicie w karmieniu pyszczaków. 

Obsada jest głównie roślinożerna więc podstawą będzie spirulina do tego urozmaicenie w innym pokarmie roślinnym lub nawet w dwóch. Do tego dwa trzy razy w tygodniu z rana coś dla wszystkożerców. 

Opublikowano
Ani ochotka a tym bardziej wodzień nie są larwami komara.

Mea Culpa, powinienem dwa razy użyć cudzysłowu, zasugerowałem się popularną nazwą i nie pogrzebałem dokładnie w necie :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano
4 hours ago, Mortis said:

Wodzień jest larwą tzw komara białego. 

Na tym forum staramy się przestrzegać prawidłowej pisowni nazw ryb, więc róbmy to też z pokarmem. Nie powtarzajmy cały czas błędnych sformułowań. Inni czytają i powielają błędy, między innymi, że ochotka to larwa komara czerwonego a wodzień komara białego.