Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pewnie ze tak trzeba czekać. Zapytałem o tą plamę ponieważ nie wiedziałem co to gdyż nigdy się z tym glonem nie spotkałem i na kamieniach on mi nie będzie przeszkadzał ale plaże chciałbym mieć czysta. Więc zobaczymy co będzie się działo gdy akwarium dojrzeje i wpuszcze pierwsze rybki.:e_geek:

Super sposób na glony z tym ślimakiem i bez chemi Dzięki wielkie.

Edytowane przez Snatchers
Opublikowano
2 minuty temu, Snatchers napisał:

na kamieniach on mi nie będzie przeszkadzał ale plaże chciałbym mieć czysta

....zawsze podczas podmian wody możesz  piasek zruszyć palcami. Wtedy okrzemki nie będą widoczne na plaży a ponadto zlikwidujesz ewentualne strefy beztlenowe. Okrzemki mają to do siebie ,że bardzo łatwo je usunąć mechanicznie nawet palcami. W ten sposób piasek zawsze będziesz miał czysty od okrzemków...Oczywiście  to jest usuwanie skutków...Ale tak naprawdę jest to chyba najmniej kłopotliwy glon w naszym biotopie a nawet pożądany:) Wszystko zależy od tego jak go postrzegasz... Bo pamiętaj ,że jest on naturalnym zjawiskiem w naszym biotopie:)

Opublikowano

Super fajnie się dowiedzieć czegoś nowego. Z malawi miałem styczność ostatni raz jakieś 5 lat temu. Nie miałem żadnych problemów z glonami, dzięki świetnej wodzie z podziemnych źródeł z własnej pompy. A tu jest niestety co innego, całe szczęście że ta woda nie posiada chloru

Opublikowano
Godzinę temu, Snatchers napisał:

. A tu jest niestety co innego, całe szczęście że ta woda nie posiada chloru

..teraz w dobie internetu , wymiany doświadczeń ,wiedzy,  chlor nie stanowi już takiego zagrożenia. Oczywiście sam w sobie jest groźny..Ale wprowadzić go do akwa z wodą to trzeba chyba po prostu chcieć:) Przy odrobinie ostrożności trzeba naprawdę pecha aby tak się stało:)

Opublikowano
4 minuty temu, Snatchers napisał:

Pytanie z innej beczki jaka obsadę polecacie ?

...ale to musisz założyć albo nowy temat albo się podpiąć do tematu który już jest bo jesteśmy w dziale PRZEDSTAW SIĘ. Znajdziesz tutaj wiele gotowych podpowiedzi  jeżeli chodzi o obsadę do 240 litrowego akwa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
15 minut temu, Snatchers napisał:

Mały update. W akwarium pojawił się falownik hydor koralia 3200. Co o nim myślicie i czy nie jest zbyt duży do tego akwarium 

Przy jego dobrym ustawieniu powinno być wszystko ok