Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem tu nowy więc na początku witam wszystkich :)

Planuję założyć akwarium z pyszczakami ale mam praktycznie możliwość tylko postawienia akwarium narożnego. Na początku zapytam czy jest w ogóle taka możliwość aby w takim baniaku trzymać pysie?

Pozdrawiam

Opublikowano

A więc widzę, że jest to możliwe i nawet u kolegi micchaal fajnie to wyszło.

Zastanawiam się nad takimi zbiornikami AKWARIUM 85x85x50 TRIO (210l), 85x85x50 DELTA (210l) ewentualnie AKWARIUM 86X86X60 ANTIP (348l), AKWARIUM 87x87x61 CORNER (360l).

Opublikowano

A więc tak wybrałem ostatecznie baniak - będzie to narożne 107x107x50 (310l netto). Oświetlenie w pokrywie to 2x T8 30W - pewnie to 6500K. Czy takie oświetlenie będzie ok czy może zmienić np. jedną świetlówkę na 10000K lub niebieską?

Opublikowano (edytowane)
14 minutes ago, spiochu said:

Powiedz mi, gdzie tak ładnie oszukują na litrażu? Mi wychodzi ciut powyżej 286 litrów i to brutto...

Wysłane z telefonu

1/4 objętości walca o promieniu 107 cm i wysokości 50cm. :) Brutto wychodzi 450l.

A tak naprawdę to wszystko zależy od krzywizny przedniej ściany. 450l to wartość maksymalna a minimalna to nawet 243l.

Edytowane przez marcin1ja1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
3 minutes ago, Pleziorro said:

Walec to walec, a akwarium proste 107x107x50 wychodzi 286l brutto - czyli wymiar zewnętrzny

To nie jest akwarium proste tylko narożne, które może mieć różną krzywiznę ściany przedniej.