Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z ta ryba?

czy warto ja kupić, jak jest z jej oddawaniem barw i zachowaniem?

Liczę na Wasze odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

Posiadam 3 szt tej odmiany, 1+2, zakupiłem maluchy w marcu teraz samiec ma ok 8 cm, bardzo intensywnie wybarwiony; głowa, grzbiet i płetwy mocno rdzawy wpadający nawet w bordo, boki fioletowo niebieskie. Samice z kolei jednolicie wybarwione na rdzawo. Zaznaczę że takie kolory mają przy kombinacji oświetlenia led biały zimny z niebieskim. 

A co do zachowania: hoduje je z Saulosi (1+4) w 200l baniaczku. Samiec Iodoteopheus jest centymetr większy, ale i tak Saulosi dominuje choć zdarzają się starcia.

Generalnie samce pilnują swoje rewiry i nie wchodza sobie w paradę.

W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.

Opublikowano
13 godzin temu, RobRoy napisał:

Witam,

Posiadam 3 szt tej odmiany, 1+2, zakupiłem maluchy w marcu teraz samiec ma ok 8 cm, bardzo intensywnie wybarwiony; głowa, grzbiet i płetwy mocno rdzawy wpadający nawet w bordo, boki fioletowo niebieskie. Samice z kolei jednolicie wybarwione na rdzawo. Zaznaczę że takie kolory mają przy kombinacji oświetlenia led biały zimny z niebieskim. 

A co do zachowania: hoduje je z Saulosi (1+4) w 200l baniaczku. Samiec Iodoteopheus jest centymetr większy, ale i tak Saulosi dominuje choć zdarzają się starcia.

Generalnie samce pilnują swoje rewiry i nie wchodza sobie w paradę.

W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.

Rob a jakim pokarmem karmisz, że uzyskały taki kolor? 

Opublikowano

Rdzawe mam z FishMagic, i taką odmianę kolorystyczną sprzedaję hodowca. Od maluchów ok 4 cm mają intensywny kolor a karmię 3 razy dziennie: mieszanką pokarmu który dostałem przy zakupie ryb (spirulina+wybarwiający) oraz Hikari Excel i Gold, i to najchętniej im smakuje chociaż te muszę namaczać bo jakoś pyśki nie dają sobie z nimi rady,  do tego oczlik raz w tyg, świeży ogórek

Opublikowano

Nie gwarantuje co jest w tych pokarmach, ja nic nie dodaje extra poza tym co wymienilem, zrobiłem tylko suchą mieszankę spiruliny z wybarwiajacym ok 70-30% i kolor jest zawsze ten sam. Moje są nawet bardziej intensywne niż na ostatnich filmach fishmagic ale to raczej kwestia oświetlenia. Załączam zdjęcie samca zrobione telefonem i trochę wyszło fioletowe ale sama rybka tak wyglada

image.jpeg

Opublikowano

Nie to że się czepiam, ale to jest interesująca odmiana kolorystyczna i raczej nie spotykana w jeziorze. Patrząc na Twoje zdjęcie to ten pysk nie za bardzo przypomina pysk Rdzawego,chyba że fotka tak wyszła.