Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma ideału - każda filtracja ma wady i zalety ale w kaseciaku  woda nie opuszcza szkiełka - chyba że na specjalne życzenie - podnosisz pompę odchylasz wylot i lejesz po ścianach, więc wada oczywista.  Taką samą wadę ma narurowiec - odkręcasz do połowy korpus włączasz pompę i lejesz po podłodze.

A w odpowiednim temacie pisałem  że nie ma alternatywy do peszela który raz zagięty wrzątkiem trzyma kierunek siku bez przyssawek. tak samo niezawodne jest rura z kolankami jak przypomina kolega powyżej złapana na opaski a nie przyssawki do spienionego pcv.

Widziałem tą przyssawkę trzymającą u Gosi te kolanko od Eheima a wiemy wszyscy łącznie z Andrzejem który teraz wyszukał i zapamiętał "wadę kaseciaka" ale nie ostrzegł że do spienionego pcv przyssawki trzymają chwilowo i nigdy nie wiadomo kiedy puszczą. ale jak ktoś nie słucha rad to jego problem. Andrzej o tym też pisał wcześniej. no ale w OT wchodzimy.

Opublikowano

jak coś jest zrobione z głową / przemyślane to będzie działo jak trzeba .. nie ma, że się nie da .. 

jak ktoś próbuje na gumki recepturki łapać i inne półśrodki to później są niespodzianki .. a woda podobnie jak prąd zawsze wybierze drogę po najmniejszej linii oporu - fizyka

każdy ma prawo wybrania takiego systemu filtracji jaka mu odpowiada / uważa za najlepszą, jak Kolega chce sumpa to niech buduje, nie rozumiem dlaczego na siłę tu się wciska ten filtr kasetowy w każdym temacie ..

Opublikowano
16 minut temu, deccorativo napisał:

Andrzejem który teraz wyszukał i zapamiętał "wadę kaseciaka" ale nie ostrzegł że do spienionego pcv przyssawki trzymają chwilowo i nigdy nie wiadomo kiedy puszczą. ale jak ktoś nie słucha rad to jego problem

..nie chodzi o to ,że specjalnie wyszukałem. Po prostu trzeba pisać obiektywnie albo podawać ,że jest to alternatywa. Ja się nie dziwię koledze że tak zareagował na zachwalanie kaseciaka. A co do spienionego PCV to niejednokrotnie ostrzegałem ,że przyssawki prędzej czy później odklejają się od niego. Tyle ,że w innym temacie to pisałem ..przecież nie kontroluję wszystkiego i nie doradzam wszystkim .Czasami wystarczy tylko poszukać w szukajce.

22 minuty temu, deccorativo napisał:

Andrzej o tym też pisał wcześniej. no ale w OT wchodzimy.

Teraz to już nie rozumiem. Pisałem czy nie? Chyba ,że dotyczy tego co napisałem : że w innym temacie pisałem o tym.

Opublikowano

Andrzeju - spokojnie nic ci nie zarzucam wręcz chwalę - tak pisałeś i ty i ja wielokrotnie w innych tematach o tych przyssawkach nie trzymających do pcv - pisałeś też że odpadną też od szyby np z pompą jak w wodzie stwardnieje ta guma dlatego obaj polecamy magnesy:D.

Pisałem o kaseciaku obiektywnie - woda nie opuszcza szkiełka -  teraz dopisuję

chyba że na specjalne życzenie użytkownika czyli jak się postara.

Opublikowano
5 minut temu, deccorativo napisał:

pisałeś też że odpadną też od szyby np z pompą jak w wodzie stwardnieje ta guma dlatego obaj polecamy magnesy:D.

.....w kaseciaku magnesy i nóżki swoją rolę spełnią. Gorzej np z AT przyklejonym do PCV na przyssawki:)

Opublikowano
Godzinę temu, suricade napisał:

Dzisiaj w nocy było jeszcze gorzej puściła przyssawka i pompa pięknie wylewała wodę z baniaka. Na szczęście nas to obudziło i obyło się bez katastrofy.

To raczej nie świadczy źle o kaseciaku,tylko o złym pomyśle na wypływ wody z niego.Cały pomysł z systemem wylewu wody na przyssawkach może i ładnie wyglądał,ale wszyscy wiemy jak przyssawki trzymają:(.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Możecie mi napisać jaka była by bdb pompa do narurowca? chodzi mi o taką co by nie śmigała na ostatnim biegu. Robię sobie wycenę filtracji. Na 99% nie będę robił kaseciaka, bo nikt nie ma w takim zbiorniku takiej filtracji. Później będę wyceniał sumpa :)