Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Pleziorro napisał:

Moim zdaniem najtaniej wyjdzie kaseciak

Budowa na pewno, ale jeśli chodzi o pobór prądu to zależy za pewne od pompy, a mała raczej by nie była :)

12 godzin temu, cronoseek napisał:

Sump! Postawiłem u siebie i jestem zadowolony.

Cronossek Plusów od grooma, jedna wada to 

12 godzin temu, cronoseek napisał:

dodatkowa waga

Będę musiał tak czy siak zrobić jakieś "badania" stropu

11 godzin temu, olo666 napisał:

Krótka piłka-drugi FX6 i cyrkulator;)

Myślę, że FX6 odpada, bo za drogi i nie wiem czy by dwa dały rade, bodajże Kazikos ma 3FX

10 godzin temu, spiochu napisał:

Ja potrafię sobie wyobrazić co mogę trzymać (a raczej moja żona ;) ) w szafce pod akwarium i na pewno nie powietrze...

Moja szafka , więc żona jedynie może rybcie nakarmic, nic z jej "klamotów" tam miejsca nie będzie miało ;)

Godzinę temu, Pleziorro napisał:

Sump i narurowiec są skomplikowane i droższe

To fakt, jeśli bym się zdecydował na sumpa moge moja 375l przeznaczyć na sump i zaoszczędzić kasę na szkło. Ale to dopiero jak będę miał pewność ze strop mi to wszystko utrzyma. Myślę że "pełne" akwarium ze 2 tony będzie ważyć.

Godzinę temu, Pleziorro napisał:

Bez problemu ogarnie 1500l - problemem będzie cyrkulacja w 3200cm długości

Myślę, że przy każdej filtracji z tym będzie problem, mam nadzieję że bez 2 cyrkulatorów się obejdzie

Godzinę temu, deccorativo napisał:

Co do skomplikowania z ustawieniem by zbierał g.. z dna to opinie użytkowników sumpa są jednoznaczne - nie zbiera.

No to lipa, ale czy to też nie jest uzależnione od ustawienia cyrkulacji ?

Godzinę temu, deccorativo napisał:

Możesz zamówić takie tło  z oszczędności na konkurencyjnych filtracjach

https://www.aquadecor.rs/en/onlineshop.php

Na pewno od nich będę chciał tło zamówić, ale nie chciał bym go ciachać zeby ukryć kaseciaka, bo pewnie bym nieźle to tło uszkodził, a tego bym nie chciał

29 minut temu, cronoseek napisał:

Przy użyciu pompy DCS7000, FX6 i cyrkulatora zużycie prądu będzie większe niż przy pompie w sumpie i cyrkulatorze

no tak, bo dojdzie FX a on prądu ciągnie.

29 minut temu, cronoseek napisał:

No i kolejna rzecz o której ciągle zapominamy, mniej grzebania w zbiorniku mniej stresu dla naszych ryb

To prawda, zapewne każdy z kolegów ma to też na uwadze. Wyobrażacie sobie wyciąganie gąbek z kaseciaka przy wzmocnieniach wzdłużnych i poprzecznych? Raczej to możne być ciężka sprawa.

Mam nadzieję, że nic nie pominąłem w cytowaniu :P

Edytowane przez Ptoszek
Opublikowano

Bo każde z rozwiązań ma swoje minusy. Ja chciałbym tylko zauważyć, że jeśli masz na uwadze pobór prądu, to troszkę słabo do tego podchodzisz. To troszkę jak kupić sobie Nissana GTR i lać do niego najtańszą Pb95 z małej stacji benzynowej i robić u Pana złotej rączki bo serwis drogi. Będziesz miał ogromny baniak i musisz się liczyć z kosztami eksploatacji. A czy taki DCT7000 pobiera aż tak dużo prądu ? 65W na ostatecznym biegu. Jeśli zrobisz taki myk jak radzi Henio, to przepływ nie będzie spowolniony złożem i pewnie wykorzystasz 7000l/h ale jak dodasz złoże to raczej będzie chodzić na pierwszym biegu, to ile wtedy pobierze prądu ? z 50W.

Nie bronię uparcie kaseciaka, tylko rozważam różne opcje, a energooszczędność raczej nie będzie szła w parze z takim litrażem :)

Opublikowano

Mirku przedstawiłem ci spójną i w miarę kompletną propozycję filtracji z policzeniem kosztów nawet z grzałką 500W ( mogę jeszcze dodać koszt takiego baniaka ale to ty będziesz płacił) i wyszło na tą moją propozycję filtrację ok 400-500 zł. gdzie koszt samej pompy to 429zł DCS7000 i 65 W na najwyższym biegu. Wątpię by cały czas tak musiała pracować - natomiast jak tą pompę dasz do sumpa to nie tylko że na max biegu będzie musiała pracować bo będzie podnosić wodę na circa ebaut 1,5 m ale może okazać się za małą  wtedy DCS9000 a to już 100W i w sumpie raczej stale tyle poboru.

Oczekuję że entuzjaści dwu pozostałych filtracji pod taki baniak przedstawią choć zarys kosztu z cenami nowych pomp energooszczędnych, i nie będą straszyli czymś czego nigdy nie mieli a tylko sobie wyobrażają.

Wątpię byś miał spinki wklejone gęściej jak 35cm a wzmocnienie wzdłużne nawet szerokości 7,5cm nie przesłoni gąbki którą to będziesz musiał płukać co tydzień nie stresując ryb bo one nic nie widzą że grzebiesz za tłem.

Zawsze myślałem że oszczędnie to w miarę tanio  w moim pojęciu alternatywą tego jest

- oszczędnie ale drogo :lol:

Jakoś mi to nie pasuje bo to jak by cofać się do przodu - ale może to i wyjście .

Wycofać się rakiem i nie podać kalkulacji kosztów, ale widzę że sam masz świadomość tych kosztów..

Opublikowano
5 minut temu, deccorativo napisał:

Wycofać się rakiem i nie podać kalkulacji kosztów, ale widzę że sam masz świadomość tych kosztów..

Nigdzie się nie wycofuje. Tak jak pisałem wcześniej, że wydaje mi się że nie rozmawiamy o koszcie zakupu, więc gdzie w tym momencie sens liczenia?