Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minute ago, Pleziorro said:

A sprawdź może ile wybrzuszyło szybę, zmierz ile jest na krawędzi zakładam że sklejone równo powinno mieć 40cm a zobacz ile masz na środku. Ja bym reklamował ten produkt.

Rozeszło sie jakieś 2-3 cm na środku 

Opublikowano

To ja osobiście zanim zacząłbym bawić się w projektowanie kaseciaka zacząłbym od wycieczki do szklarza po dodatkowe szyby i wklejanie wzmocnień. Albo jeszcze lepiej tel. do sklepu i niech w ramach 3-letniej gwarancji chłopaki podjadą bo nie mają do Ciebie daleko i niech dokleją wzmocnienia. Sa dogadani więc jak im powiesz jakie jest odkształcenie szyby czołowej to sami zaproponują wzmocnienie.

A swoja drogą to jestem zaskoczony, że wykonali Ci akwarium o tych wymiarach bez wzmocnień. Z tego co wiem - kiedyś rozmawiałem z Grzegorzem Mosurkiem - to wszystkie baniaki od 150cm wzwyż bezwzględnie robią ze wzmocnieniami. Zresztą na ich stronie też jest zapis o wzmocnieniach w takich baniakach.

Opublikowano

I sugeruj normalnie dwa wzmocnienia wklejone tak żeby zostało nie więcej jak 5-7cm po każdej stronie plus spinka.

Ktoś tu kiedyś fajnie rozrysował symulację sił działających na baniak, Troad ?

Opublikowano

cóz mój błąd grubość kasety pod DCT 4000 musi być 10cm bo pompa ma 9cm.

Niestety moim zdaniem ktoś ci sprzedał nie akwarium a terrarium:D

Nawet jak ubezpieczysz mieszkanie od zalania i to coś pęknie to ponieważ nie ma wzmocnień możesz nie otrzymać odszkodowania.

Fajnie że wyszło teraz bo tło też musisz robić wybrzuszone o 1,5cm :(

Najprościej teraz poprawić albo jak piszą koledzy reklamować albo jak cię oleją bo to nie jest fabryka baniaków tylko pośrednik który nic nie ma do zaoferowania to może skleić z pcv twardego taką ramę-koronę jak mają baniaki Juwela z plastikową poprzeczką - ja bym dał z plexy by światełka nie przysłaniało.

wersja 7.0 to jak na szkicu twoim tylko uparcie bez tych ppi10 tylko komory śmieciowe 0,5cm potem 2x gąbki ppi45 grubości 5cm z jednej strony komora bloku i po środku komora pompy - fakt dłuższy ale może być o wiele płytszy lub cieńszy ale cieniość narzuca tu pompa.

No i po co pisałem że szczeliny pionowo i z wymiarami jak furt robisz poziome nie umiesz nic w  pionie?:D wiesz jak się trudno wycina te szczeliny w poziomie - pomyśl.

Ja podsuwam pod piłę tarczową formatkę i bzyk:D muszę uważać by za daleko nie podciąć.

Zacznij jednak nie od kasety z tłem tylko od baniaka - trzeba by nie był beczkowaty.

Opublikowano

eh masakra z tym wzmocnieniami troszkę... bo jeśli dobrze myślę, trzeba by wylać wodę i rybki na czas wklejania wzmocnień i schnięcia? Bym musiał kupić coś na przechowanie rybek ;/

no nic... muszę poszukać paragonu na to szkło..