Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam na imie Rafał

jestem kompletnym laikiem. Posiadam akwa z pyśkami 100x40x50h 180l Juwel vision o obsadzie nie pisze bo akwarium założyłem rok temu w pyśki dostałem w prezencie od wujka z tym ze była to losowa obsada i nie zgodna z zasadmi . (Teraz to wiem jak zaczołem śledzi forum i bede robił z tym pożądek)

Ale przejde do pytań czytając wasze tematy naszła mnie chęć zbudować sobie nowe oświetlenie no i kilka pytań co do moich planów

1.jaka jest rożnica między powerledami a modułamk np samsunga 5730 chodzi mi o jasność, łatwość montażu , praktycznosc itd

2.wstepnie założyłem że zakupie driver od słynnego pana Romka bo widze że lepszych strrowników to chyba nie ma

3 . Moduły samsunga myśle o

5730 ip68 3 diodowych o barwie chyba 11000k 10szt 6500k 10szt oraz 6-8 rgbw tez samsunga czy taka ilosc światla bedzie wystarczająca na to akwarium ( i ? chciałbym zeby był zapas w razie gdybym za jakis czas chcial wymienic na wieksze np 240l) aktualnie mam 2x razy świetlowka t8 25w

4. Czy zasilacz moze miec dużo wiecej W czy to czemus przeszkadza oczywiscie zachowujac odpowiednie V ( mysle o moim starym zasilaczu od lapka na dniach poszukam i wtedy podam dokładne dane ale z tego co pamietam mial okolo 90w)

5. Czy takowe moduly gdybym przykleił do pokrywy czy pozniej da sie je bez wiekszych problemow odkleic i wykorzystac dalej i czy problemem bedzie jak osiadac beda glony i bede je np. Przecierał szmatka.

Myslałem o ceowniku ale nie bardzo widze jakbym go mial zmiescic pod pokrywa ale nad tym bede mysłal bo zamknolbym go pleksa i po problemie a i jakas hermetycznosc by to zyskalo i problem z przełożeniem też by sie wyjasnił

6. Umiejscowienie modułow ceownika chodzi mi o to ze zgodnie z waszymi radami jakie wyczytałem zalecacie dać oświetlenie bliżej przedniej szyby skierowane do tyłu . Szukałem ale nie udało mi sid znalezc przykladow zdjec jak wyglada oswietlone akwarium od przodu a jak gdyby diody podzielic na przod i tył akwarium badz środek

Bardzo przepraszam za tyle pytań ale czytając to forum widze w Was profesjonalizm ktorego ja chciałbym sie nauczyc

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Hej, ja właśnie na dniach skończyłem budowę nowej lamy na powerledach do mojego akwa 135x45x45.

W moim projekcie wykorzystałem powerledy 1w w ilości:

6- białe zimne 11-12k

3- niebieskie Royal blue 

3- czerwone 

Wszystko to umieściłem na ceowniku aluminiowym, a jako klosze użyłem szklanych szalek petriego:)

Sterownik od Romka i zasilacz12v. 

Ja jestem zadowolony z efektu napewno świeci dużo lepiej niż na modułach jakie miałem wcześniej ;) kolory ryb też są ladniejsze. 

Opublikowano

Z tego co piszesz powerledy lepiej swieca niz moduły? Tzn mocniej? I lepsze kolory daja? Masz jakas fotke do wrzucenia. Z góry dziekuje

Opublikowano (edytowane)

To moja subiektywna ocena, ale powerledy dają ładniejsze barwy od zwykłych modułów. Jutro postaram się zrobić zdjęcie jak znajdę chwilę czasu. 

IMG_20160826_080600.jpgIMG_20160826_080531.jpg

To tak na szybko s rana,  moc święcenia około 70%

IMG_20160826_080548_1.jpg

Edytowane przez bizonkrk17
Opublikowano

Wyglada fajnie dzieki za fotki, echh teraz dobrze gdyby jeszcze jedna osoba napisała swoja opinie i decyzja wtedy bedzie podjeta

Opublikowano

Wydaje mi się że najlepszym i najłatwiejszym rozwiązaniem będą moduły led 12szt samsung 3x5630 6500k i 6szt RGB,do tego sterownik od Romka.

To wszystko wkładasz do koryta na kable jak to na zdjęciu

6240342.jpg

i opierasz o wzmocnienia

Opublikowano

Lepiej kupić moduły 11000k, 6500k nie świecą na biało, raczej to światło jest lekko żółte. Ostatnio zmieniłem 6500k na 11000k i dopiero teraz mam ładne białe światło.

Wytapatalkowane

Opublikowano (edytowane)

Mam też belkę z modułami RGB i dopiero teraz można tak naprawdę coś konkretnie pokombinować z barwą światła, ale efektom i tak jest daleko do dobrej świetlówki. Jednak to prawda, że moduły led jeszcze słabo oddają barwy.

Wytapatalkowane

Edytowane przez darkon
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Dziekuje kolegom za swoje opinie i w związku z tym co piszecie mam kolejne pytania

1. Czemu moduły 5630? Czy ten 5730 nie są mocniejsze

2. Czy wiecej modulow ze swiatlem bialem tj tych 11000k a mniej rgb ( tak naprawde rgb to glownie chodzi mi o kolr niebieski jako nocne) czy tak jak kolega napisał wiecej rgb a mniej bialych

3.czy 12 modulow wystarczy?

4. Czy te diody powerled maja faktycznie lepsze barwy niz moduły

5.co to znaczy dobra swietlowka? Mocna? Firmowa? Czy o danej barwie
Bo aktualnie posiadam 2 xt8 25w dokladne parametry musiałbym zerknac mam gdzies opakowania. Nie chcialbym zeby okazalo sie ze wydalem powiedzmy 200zl a bedzie gorzej swiecic niz to co mam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.