Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Przemas.ie napisał:

Naszła mnie głupia myśl...
...a jakby tak nasikać troszku. Wszakże jest tam amoniak. emoji58.png

Odpuść sobie bo mocz oprócz amoniaku może zawierać wiele innych niepożądanych związków. Jak słusznie zauważyłeś akurat ten pomysł nie jest mądry.

Opublikowano

Dawno temu raz mnie podkusilo, żeby w taki właśnie sposób  wystartować i później nie mogłem dojść do ładu z NO2 i NO3, a dodatkowo walczyłem przez 2 miesiące z zielonym zakwitem wody, co mi się nigdy wcześniej nie zdarzało, a kilka startów już w życiu zaliczylem. W  przypadkach gdy startowałem przy użyciu bakterii z pożywką (Sera Nitrivec) wszystko przebiegało bezproblemowo i przewidywalnie. Inna sprawa nigdy nie wiadomo co się z moczem wleje do akwarium. Moim skromnym zdaniem zdecydowanie za duże ryzyko.

Opublikowano
20 minut temu, Bezprym napisał:

Przedtem startowałem na pokarm i Bacto-Active i nic.

Ja już parę startowałem właśnie w ten sposób i zero komplikacji...

Tez jestem tego zdania żeby kolega nie lał uryny do zbiornika,jak już pisał ma dwa dojrzałe kubełki więc nie startuje od zera...

Przemas.ie tak jak Henryk zasugerował jeśli nie masz gdzie kupić wody amoniakalnej to zastosuj opcję z szczyptą pokarmu...

Opublikowano
9 godzin temu, Post_Mortem napisał:

Odpuść sobie bo mocz oprócz amoniaku może zawierać wiele innych niepożądanych związków.

..też jestem tego zdania. A przykładów późniejszych komplikacji  na naszym forum można mnożyć. Wrzuć trochę pokarmu  czy też kawałeczek mięsa ( odrobinę). Fakt..tak jak ktoś już napisał trochę dłużej to potrwa.. Chyba ,że WA kupisz.

Opublikowano

No więc tak, wyniki testów na dziś :

GH - 13

KH - 9

PH(3-10) - bliżej 8

PH(6-7,6)-powyżej 7,6

NH4 - poniżej 0,05

NO2 - 0,05

NO3 - pomiędzy 1 a 2

PO4 - niewykrywalne

A tak to wygląda dziś

0e867aa4f1b3c4ae9364ca429780808b.jpg

Tło jest do wymiany. Będzie czarny mat lub strukturalne z łupka który mi został.

Opublikowano

27 września napisałeś

NO2-0.1-0.2
NO3-5

po 4 dniach podajesz

NO2 - 0,05

NO3 - pomiędzy 1 a 2

NO2 rozumiem - te 0,2ppm  zostało przerobione na NO3 i pozostało 0,05ppm ale gdzie zgubiłeś tyle NO3 ??? roślin nie widzę, żywicy Purolite też nie więc gdzie??

zamiast wzrosnąć do powyżej 5ppm spadło do 2ppm ??

jak to wyjaśnisz sensownie to powiem - wpuszczaj ryby:D

Opublikowano

Niestety nie mam sensownej odpowiedzi... pewnie cos pochrzaniłem przy którymś z testów.
Co też nie jestem w stanie wyjaśnić. Dla pewności zrobię test na NO3 kranówki.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka