Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, michal_j napisał:

Pseudotrpheus Acei White = Acei white tail = Acei Ngara czyli obecnie P. Elegans "Ngara" :)

Sami więc widzicie jak  ważne jest poprswne podawanie nazw, żebu nie dochodziło do nieporozimień. Co nie zmienis faktu, że przydałby sięv akiś gatunek w poziome pasy. 

Opublikowano

Wyczytałem że ten Melanochromis Auratus to dość agresywna ryba i nie polecana początkującym.
To aż tak ważne żeby ryby różniły się ułożeniem pasów na ciele?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Podobnie  jak Demasoni, flatego powinnovsię trzymać większą ilość. Co do pasków to kwestia gustu jak ci się podoba trzynać z jednakowymi paskami to twoja sprawa, ja tylko sugeruję aty zrobisz jak zechcesz.

Opublikowano (edytowane)

Auratus przy Demasoni to aniołek :-)  Może przemyśl mniej gatunków , a większą ilość w obrębie gatunku. Z Twojej listy wybrałbym te ryby :

Melanochromis cyaneorhabdos maingano

Melanochromis auratus

Zebra Red Red czyli Metriaclima estherae red-red

Pseudotropheus demasoni

Edytowane przez kado
Opublikowano
18 godzin temu, kado napisał:

Może przemyśl mniej gatunków , a większą ilość w obrębie gatunku

5 gatunkow to chyba nie az tak duzo , zreszta obsada bedzie redukowana z czasem do tych ktore mi i sobie nawzajem najbardziej beda pasowaly .

rybki mam na zamowienie i ponad 100km w jedna strone po odbior wiec nie mam zbytnio szans na zmiane zdania po tygodniu, jak bede cos chcial dokupic.Oddac zawsze bede mial gdzie.

ps. brak polskich znakow- komputer w pracy ;)

Swoja droga co myslicie o wynikach testow?

Opublikowano

Ja z kolei zapodam tobie taką standardową obsadę do twojego zbiornika 150x50x60 ;) 

Podaje nazwy z listy którą podałeś w początkowym poście żeby nie mieszać ci w głowie...

Pseudotropheus saulosi

Melanochromis cyaneorhabdos maingano

Pyszczak rdzawy

+Pyszczak Aci White(większe stadko)

8 godzin temu, Przemas.ie napisał:

Chyba was zamęczyłem emoji6.png

Nie wiem jak inni,ale ja już jestem przyzwyczajony to tego :D 

Opublikowano

Eh mam już mętlik w głowie.
Co myślicie o wynikach testów,w sobotę zrobię ponownie i podam. Myślę że ryby będą za 2 tygodnie.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
21 minut temu, Przemas.ie napisał:

Eh mam już mętlik w głowie.
Co myślicie o wynikach testów,w sobotę zrobię ponownie i podam. Myślę że ryby będą za 2 tygodnie.

Po pierwsze myślę że ryby wpuszczamy po prawidłowych wynikach testów potwierdzających dojrzałą biologię w zbiorniku a nigdy na czas 2 tygodni czyli jak często piszę " na zegarek":D

Po drugie myślę że masz fajnie wykonany i zaaranżowany baniak - gratulacje.

Po trzecie jeśli już zalałeś baniak i zaczynasz start biologii to zacznij od podania parametrów kranówy , opisu co wlałeś uzdatniacze, bakterie, pożywka??? bo po 17 godzinach od wlania wody te wyniki ani nie są parametrami kranówy a jeszcze nic nie pozwalają wnioskować o postępach w dojrzewaniu wody. Napisz też co stanowi filtrację nie zapominając o podaniu co nowe ze sklepu a co ewentualnie dojrzałe biologicznie.

Po czwarte przydałaby się tabelka ujmująca start bo analiza jest w jednym miejscu do ogarnięcia jednym spojrzeniem.

Brakuje ci uzupełnienia na pH 7,4-9 ale to nie problem.

czekam na opis i odpowiedzi na pytania oraz pomiary kranówy i te które zrobisz w sobotę.