Post_Mortem Opublikowano 28 Września 2016 #111 Opublikowano 28 Września 2016 1 godzinę temu, Przemas.ie napisał: Naszła mnie głupia myśl... ...a jakby tak nasikać troszku. Wszakże jest tam amoniak. Odpuść sobie bo mocz oprócz amoniaku może zawierać wiele innych niepożądanych związków. Jak słusznie zauważyłeś akurat ten pomysł nie jest mądry.
Bezprym Opublikowano 28 Września 2016 #112 Opublikowano 28 Września 2016 U mnie dopiero po dodaniu moczu, biologia ruszyła z kopyta. Przedtem startowałem na pokarm i Bacto-Active i nic.
Post_Mortem Opublikowano 28 Września 2016 #113 Opublikowano 28 Września 2016 Dawno temu raz mnie podkusilo, żeby w taki właśnie sposób wystartować i później nie mogłem dojść do ładu z NO2 i NO3, a dodatkowo walczyłem przez 2 miesiące z zielonym zakwitem wody, co mi się nigdy wcześniej nie zdarzało, a kilka startów już w życiu zaliczylem. W przypadkach gdy startowałem przy użyciu bakterii z pożywką (Sera Nitrivec) wszystko przebiegało bezproblemowo i przewidywalnie. Inna sprawa nigdy nie wiadomo co się z moczem wleje do akwarium. Moim skromnym zdaniem zdecydowanie za duże ryzyko.
egon44 Opublikowano 28 Września 2016 #114 Opublikowano 28 Września 2016 20 minut temu, Bezprym napisał: Przedtem startowałem na pokarm i Bacto-Active i nic. Ja już parę startowałem właśnie w ten sposób i zero komplikacji... Tez jestem tego zdania żeby kolega nie lał uryny do zbiornika,jak już pisał ma dwa dojrzałe kubełki więc nie startuje od zera... Przemas.ie tak jak Henryk zasugerował jeśli nie masz gdzie kupić wody amoniakalnej to zastosuj opcję z szczyptą pokarmu...
Andrzej Głuszyca Opublikowano 29 Września 2016 #115 Opublikowano 29 Września 2016 9 godzin temu, Post_Mortem napisał: Odpuść sobie bo mocz oprócz amoniaku może zawierać wiele innych niepożądanych związków. ..też jestem tego zdania. A przykładów późniejszych komplikacji na naszym forum można mnożyć. Wrzuć trochę pokarmu czy też kawałeczek mięsa ( odrobinę). Fakt..tak jak ktoś już napisał trochę dłużej to potrwa.. Chyba ,że WA kupisz.
Przemas.ie Opublikowano 1 Października 2016 Autor #116 Opublikowano 1 Października 2016 No więc tak, wyniki testów na dziś : GH - 13 KH - 9 PH(3-10) - bliżej 8 PH(6-7,6)-powyżej 7,6 NH4 - poniżej 0,05 NO2 - 0,05 NO3 - pomiędzy 1 a 2 PO4 - niewykrywalne A tak to wygląda dziś Tło jest do wymiany. Będzie czarny mat lub strukturalne z łupka który mi został.
spiochu Opublikowano 1 Października 2016 #117 Opublikowano 1 Października 2016 Dlaczego ja nie mam zdolności w takim ładnym układaniu kupek kamieni? Wysłane z telefonu
deccorativo Opublikowano 1 Października 2016 #118 Opublikowano 1 Października 2016 27 września napisałeś NO2-0.1-0.2 NO3-5 po 4 dniach podajesz NO2 - 0,05 NO3 - pomiędzy 1 a 2 NO2 rozumiem - te 0,2ppm zostało przerobione na NO3 i pozostało 0,05ppm ale gdzie zgubiłeś tyle NO3 ??? roślin nie widzę, żywicy Purolite też nie więc gdzie?? zamiast wzrosnąć do powyżej 5ppm spadło do 2ppm ?? jak to wyjaśnisz sensownie to powiem - wpuszczaj ryby
Przemas.ie Opublikowano 1 Października 2016 Autor #119 Opublikowano 1 Października 2016 Niestety nie mam sensownej odpowiedzi... pewnie cos pochrzaniłem przy którymś z testów.Co też nie jestem w stanie wyjaśnić. Dla pewności zrobię test na NO3 kranówki.Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
deccorativo Opublikowano 1 Października 2016 #120 Opublikowano 1 Października 2016 czy któreś z tych pomiarów robiłeś po zmroku przy sztucznym świetle?
Rekomendowane odpowiedzi